Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

TIM HARDIN: Reason To Believe

   Προτελευταία εκπομπή του 2011 σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio και στο πρόγραμμα έχουμε μουσική και τραγούδια από τους Deus X Machina, The Last, The Unknowns, The Three O' Clock, Department S, The Suburbs, The Offspring, The Jesus And Mary Chain αλλά και Freddie Hubbard, Yvonne Elliman, Cozy Powell, The Moody Blues, Marianne Faithfull, Tim Hardin...



   Λίγοι τον γνωρίζουν στη χώρα μας και είναι άδικο, μια που πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της folk rock σκηνής των Η.Π.Α. για τις δεκαετίες '60 και '70. Μερικά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες και από άλλους καλλιτέχνες σε διασκευές, όμως και πάλι, το όνομα Tim Hardin εξακολουθεί να μην είναι γνωστό στους περισσότερους.
   Ο James Timothy Hardin ήρθε στον κόσμο λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1941 στην πόλη Eugene του Oregon. Mεγάλωσε εκεί και, όταν έγινε 18 ετών, πήγε στους πεζοναύτες του αμερικανικού στρατού και πέρασε ένα διάστημα, το 1959, στο Βιετνάμ, όπου και εθίστηκε στην ηρωίνη. Το 1961 απολύθηκε από το στρατό και ξεκίνησε σπουδές σε δραματική σχολή της Νέας Υόρκης χωρίς όμως να τις ολοκληρώσει, μια που, τότε ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τη μουσική.
   Ενώ βρισκόταν στη Βοστώνη το 1963, γνωρίστηκε με έναν manager, ο οποίος κατάφερε να του κλείσει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Columbia. Δυστυχώς όμως, οι πρώτες του ηχογραφήσεις δεν άφησαν ικανοποιημένους τους υπεύθυνους της εταιρίας κι έτσι, το συμβόλαιό του ακυρώθηκε. Το 1966 κι ενώ είχε επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ, στην εταιρία Verve. Tα τραγούδια 'Reason To Believe', 'Don't Make Promises', 'How Can We Hang On To A Dream?' και 'Μisty Roses' ακούστηκαν από το ραδιόφωνο και ο Hardin έγινε γνωστός και πέρα απ' το Greenwich Village, όπου συνήθως τραγουδούσε. Την επόμενη χρονιά, ήρθε και το δεύτερο άλμπουμ του, απ' όπου ακούστηκε πολύ το 'If I Were A Carpenter'.
   Aκολούθησαν οι δίσκοι 'This Is Tim Hardin' (με διασκευές και τραγούδια που είχε έτοιμα πριν ακόμη κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος του), 'Tim Hardin 3: Live In Concert' και 'Tim Hardin 4' (που επίσης περιείχε παλαιότερα τραγούδια). Το 1969 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Columbia κι έκανε μια μικρή επιτυχία με το single 'Simple Song Of Freedom', ένα τραγούδι του Bobby Darin. Την ίδια χρονιά, ο Hardin εμφανίστηκε στο Woodstock Festival, παρά το γεγονός ότι ο εθισμός του στην ηρωίνη του είχε δημιουργήσει μια μεγάλη φοβία στις ζωντανές εμφανίσεις.
   Παλεύοντας με τον εθισμό του, ο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε, από το 1969 και μέχρι το 1972, τρεις δίσκους για την Columbia, που δεν είχαν εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα η Columbia να τον αποδεσμεύσει για δεύτερη φορά. Το 'Suite For Susan Moore And Damion: We Are One, One, All In One' (1969) είναι ένας πολύ όμορφος μελαγχολικός δίσκος, ενώ τα 'Bird On A Wire' (1971) και 'Painted Head' (1972) περιέχουν κυρίως διασκευές (το δεύτερο εξ ολοκλήρου).
   Το 1973 έκανε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις με τον, δημοφιλή τότε, Harry Chapin, ενώ ηχογράφησε στην Αγγλία και το τελευταίο του άλμπουμ που είχε τίτλο 'Nine'. O δίσκος κυκλοφόρησε στην Αμερική τρία χρόνια αργότερα! Η άσχημη κατάσταση της υγείας του τον ανάγκασε στα τέλη της δεκαετίας, να πουλήσει τα δικαιώματα των τραγουδιών του για να εξασφαλίσει τη δόση του. Ο Tim Hardin πήρε τη μοιραία, υπερβολική δόση, στις 29 του Δεκέμβρη το 1980.
   Ένα σωρό καλλιτέχνες έκαναν επιτυχίες με τα τραγούδια του σπουδαίου αυτού συνθέτη. O Rod Stewart, το 1971 κυκλοφόρησε το 'Reason To Believe' σαν double single μαζί με το 'Maggie May' και είχε μ' αυτό ένα US No.1 hit single, με το τραγούδι να μένει στο Hot 100 για 41 εβδομάδες. Το ίδιο τραγούδι διασκεύασαν πριν τον Stewart οι Carpenters, Υoungbloods, Scott McKenzie, Rick Nelson, Jackie DeShannon, Marianne Faithfull, Peter Paul & Mary, Cher, Glenn Campbell, The Dillards και μετά από αυτόν οι Skeeter Davis, Lynn Anderson, Johnny Cash κ.α.
   Οι Beau Brummels, Marianne Faithfull, Rick Nelson, Gary Lewis & The Playboys, Three Dog Night, Helen Reddy, Joan Baez, Paul Weller, The Kingston Trio, Cliff Richard, έκαναν όλοι διασκευή το 'Don't Make Promises', ενώ το 'How Can We Hang On To A Dream?' ανέλαβαν να το ξαναπαίξουν οι Nice, Nazareth, Emerson Lake & Palmer, Fleetwood Mac, Echo & The Bunnymen και πολύ πρόσφατα οι Lemonheads.
   Το 'If I Were A Carpenter' είναι ένα ακόμη από τα τραγούδια του Hardin που συγκίνησε αρκετούς καλιτέχνες ώστε να το διασκευάσουν. Ο Bobby Darin κυκλοφόρησε ολόκληρο άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο. Εκεί τραγουδούσε (εκτός από αυτό το τραγούδι) και άλλα τραγούδια του Hardin. To τραγούδησαν επίσης οι Chicken Shack, Johnny Cash, The Four Tops, Rod Stewart, Joan Baez, The Nice, The Small Faces, Robert Plant, Bob Seger, John Holt κ.α. Το 'Misty Roses' ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι Astrud Gilberto, Sonny & Cher, The Youngbloods.
   Εκτός από τα παραπάνω όμως, είναι πολλοί οι μουσικοί που ασχολήθηκαν και με άλλα τραγούδια του Hardin. Ο David Sylvian τραγούδησε το 'Ιt'll Never Happen Again', o Scott Walker το 'The Lady Came From Baltimore', oι Kula Shaker το 'Red Balloon', o Mark Lanegan το 'Shiloh Town'...
   Θυμηθείτε τον Tim Hardin, να τραγουδάει solo ένα από τα καλύτερα τραγούδια του, από την εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Woodstock, στο clip που ακολουθεί.



Tim Hardin's best moments:
1. 'How Can We Hang On To A Dream?'
2. 'If I Were A Carpenter'
3. 'Red Balloon'
4. 'Reason To Believe'
5. 'Don't Make Promises'
6. 'The Lady Came From Baltimore'
7. 'Shiloh Town'
8. 'Black Sheep Boy'
9. 'Loneliness She Knows'
10. 'Misty Roses'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου