Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ROY ORBISON: In Dreams

   Αύριο ο Up 'n' Loud έχει punk rock Christmas party στο Silver Dollar. Εγώ θα είμαι αυτός που στο party θα πονέσει τ' αυτιά σας... Όσο για το σημερινό πρόγραμμα, έχουμε και πάλι πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από διάφορα είδη μουσικής. Dave Brubeck Quintet, James Taylor, David Bowie αλλά και Quiet Riot, Hanoi Rocks, Pearl Jam, Nick Cave & The Bad Seeds, Παύλο Σιδηρόπουλο, The Sound, Psychic TV, In Camera, Wasted Youth, Circle Jerks. Σήμερα, επίσης, θυμόμαστε και τον μοναδικό Roy Orbison...


  
   Γεννήθηκε στο Vernon του Texas το 1936, από φτωχούς γονείς και μεγάλωσε σε μικρά χωριά της πολιτείας, όπου έβρισκε δουλειά ο πατέρας του. Από μικρό παιδί είχε προβλήματα με την όρασή του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με τη μουσική, η οποία έγινε το βασικότερο πράγμα στη ζωή του από τότε που, σε ηλικία 6 ετών, του χάρισαν μια κιθάρα.
   Όταν ήταν 8 ετών τραγουδούσε στο ραδιόφωνο και στο γυμνάσιο έφτιαξε με μερικούς συμμαθητές του ένα συγκρότημα που έπαιζε country, τους Wink Westerners. Στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο αλλά παράλληλα εργαζόταν στα πετρέλαια (όπως και ο πατέρας του) για να έχει κάποιο εισόδημα. Τότε ήταν που δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα, τους Teen Kings. To 1955 γνώρισε σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα τον Johnny Cash, o οποίος του πρότεινε να έρθει σε επαφή με τον Sam Phillips που είχε την εταιρία Sun Records. Στη Sun τότε ηχογραφούσαν ονόματα όπως οι Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis κ.α.
   Με τους Teen Kings, ο Roy Orbison ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το 'Ooby Dooby' που πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις, αλλά σύντομα το group ήταν παρελθόν. Ο Orbison, όμως, έμεινε στο Memphis (όπου ήταν η έδρα της Sun) και συνέχισε μόνος. Το 1957 έγραψε το τραγούδι 'Claudette' (για τη σύζυγό του Claudette Frady) το οποίο τραγούδησαν οι δημοφιλείς τότε The Everly Brothers. Tην περίοδο εκείνη έγινε φίλος με τον Elvis Presley αλλά η συνεργασία του με τη Sun διεκόπη και συνέχισε σαν στιχουργός σε μια άλλη εταιρία, συνθέτοντας τραγούδια country.
   To 1960 ξεκίνησε η συνεργασία του με το παράρτημα της δισκογραφικής RCA στο Nashville Tennessee όπου έμελε να ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που θα έκανε γνωστό στο κοινό τον λεγόμενο 'Nashville sound', ένα κράμα country και pop μουσικής. Με την προσθήκη έγχορδων στην παραγωγή (κάτι που στη συνέχεια έγινε σήμα-κατατεθέν για τον Orbison), το τραγούδι 'Only The Lonely' έγινε τεράστια επιτυχία στο No.2 του Billboard Hot 100 και στο No.1 του UK Singles Chart! Ακολούθησε η επιτυχία 'Blue Angel' (US No.9 και UK No.11 hit single) ενώ το 1961 το υπέροχο 'Running Scared' τον οδηγεί ξανά στην κορυφή του Billboard και στα δέκα δημοφιλέστερα της Αγγλίας.
   Οι μεγάλες επιτυχίες συνεχίστηκαν στα επόμενα χρόνια με τραγούδια όπως τα 'Cryin'' (US No.2), 'Dream Baby (How Long Must I Dream?)' (US No.4/UK No.2), 'In Dreams' (US No.7/UK No.6), 'Falling' (UK No.9), 'Blue Bayou' (UK No.3), 'Mean Woman Blues' (US No.5/UK No.3), 'Pretty Paper' (US No.15/UK No.6). Τότε ήταν που ο Orbison υιοθέτησε και το γνωστό του στυλ με τα μαύρα γυαλιά και το, επίσης μαύρο outfit. Tα γυαλιά, μάλιστα, τον βοήθησαν να ξεπεράσει και το φόβο που ένοιωθε όταν εμφανιζόταν στη σκηνή!
   To 1963 κάνει περιοδεία στην Αγγλία με τους Beatles αντικαθιστώντας τον Duane Eddy. Δεν γνώριζε τους Beatles και του φάνηκε περίεργο που έπρεπε να είναι αυτός το 'μικρό' όνομα, αλλά ήταν πάντοτε σεμνός άνθρωπος κι έτσι, το δέχτηκε. Στην πρώτη εμφάνιση της περιοδείας, το κοινό εκστασιάστηκε μαζί του και τον 'ανάγκασε' να κάνει 14 encores ενώ οι τέσσερις Beatles τον κοιτούσαν αποσβολωμένοι... Μετά από εκείνη την τουρνέ θα γίνει πολύ καλός φίλος με τον George Harrison.
   Στη συνέχεια έρχονται περιοδείες με τους Beach Boys και τους Rolling Stones και, το 1964, η μεγάλη του επιτυχία 'It's Over (UK No.1/US No.9) ενώ την ίδια χρονιά το 'Oh, Pretty Woman' θα κατακτήσει τα charts σε ολόκληρο τον κόσμο (UK & US No.1 hit single) ξεπερνώντας τα 7 εκατομμύρια σε πωλήσεις!
   Το 1965 υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την MGM έναντι 1 εκατομμυριών δολλαρίων, όμως την επόμενη χρονιά θα χάσει τη σύζυγό του Claudette σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα. Και ενώ η καριέρα του αρχίζει να μην πηγαίνει τόσο καλά πλέον, ακόμη μια τραγωδία θα χτυπήσει τον Orbison. Το 1968 χάνει τους δύο μεγαλύτερους γιούς του όταν το σπίτι του στο Tennessee παίρνει φωτιά...
   Στη δεκαετία του '70 η δημοτικότητά του έχει πέσει πολύ, όμως τα τραγούδια του συνεχίζουν να κάνουν επιτυχία σε εκτελέσεις από άλλους καλλιτέχνες όπως οι Sonny James, Nazareth, Linda Ronstadt, Don McLean. To 1978 κάνει εγχείρηση με τριπλό by-pass αλλά επανέρχεται το 1980 τραγουδώντας με την Emmylou Harris και κερδίζοντας το πρώτο του Grammy Award. Λίγα χρόνια αργότερα θα ξανακερδίσει το βραβείο, αυτή τη φορά τραγουδώντας μαζί με την k.d. Lang την επιτυχία του 'Cryin''. To 1986 το τραγούδι του 'In Dreams' ακούγεται στην ταινία 'Blue Velvet' του David Lynch και ο ίδιος μπαίνει στο διάσημο 'Rock 'n' Roll Hall Of Fame'.
   Στη συνέχεια, έρχονται οι Travelling Wilburys, ένα σχήμα που δημιουργήθηκε από τον Jeff Lynne των Electric Light Orchestra, τον Bob Dylan, τον Tom Petty, τον καλό του φίλο George Harrison και φυσικά, τον ίδιο τον Orbison. Το πρώτο τους άλμπουμ θα κάνει μεγάλη επιτυχία και θα τους χαρίσει ένα Grammy Award. Παράλληλα, ο Orbison ηχογραφεί και το άλμπουμ 'Mystery Girl' το οποίο είναι έτοιμο το Νοέμβρη του 1988. Στις 6 του Δεκέμβρη, όμως, ο μεγάλος τραγουδιστής θα υποστεί καρδιακή προσβολή από την οποία δεν θα ανακάμψει. Ήταν 52 ετών και έτοιμος να αρχίσει ένα νέο κύκλο επιτυχίας...
   Κανείς δεν τραγούδησε σαν κι αυτόν την εποχή του rock 'n' roll και κανείς, επίσης, δεν συνέθεσε τόσο όμορφα, μελωδικά, μελαγχολικά τραγούδια σαν τα δικά του. Τον έχουν χαρακτηρίσει σαν πρωτοπόρο του rock 'n' roll αλλά ο Roy Orbison ήταν κάτι περισσότερο. Ένας σπουδαίος, ρομαντικός και ευαίσθητος συνθέτης κι ένας μοναδικός τραγουδιστής με μια ποιότητα φωνής που δύσκολα θα ξανακούσουμε. Εξάλλου, ποιός τραγούδησε κάτι δικό του καλύτερα από αυτόν?



Roy Orbison's best moments:
1. 'In Dreams'
2. 'Running Scared'
3. 'Dream Baby (How Long Must I Dream?)'
4. 'Only The Lonely'
5. 'Cryin''
6. 'Mean Woman Blues'
7. 'It's Over'
8. 'I Drove All Night'
9. 'Oh, Pretty Woman'
10. 'Blue Bayou'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου