Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

MARISKA VERES Shocking You 1947-2006

   Σήμερα στον Up 'n' Loud 16.00-17.00 καινούργια τραγούδια από τους Black Keys, Kaiser Chiefs αλλά και flashback για να ακούσουμε Honey Bane, Ramones, Ian Dury & The Blockheads, Delta 5, The Danse Society, Altered Images και κάποια ακόμη από Travis, The Rolling Stones, Nelly Furtado. Φυσικά και θα ακούσουμε τους Shocking Blue για θα θυμηθούμε την τραγουδίστρια τους Mariska Veres...


  
   Λίγοι την γνωρίζουν αλλά σχεδόν όλοι την έχουν ακούσει, έστω και σε ένα τραγούδι της. Είναι η φωνή που τραγουδάει την πολύ μεγάλη, διαχρονική επιτυχία 'Venus' με τους Shocking Blue...
   Γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας και πατέρας της ήταν ο Ρουμάνος βιολιστής Lajos Veres, ενώ η μητέρα της ήταν από τη Γερμανία αλλά είχε Γάλλους και Ρώσους γονείς. Ξεκίνησε να τραγουδάει το 1963 με τους άγνωστους Les Mysteres και συνέχισε με διάφορα άλλα σχήματα μέχρι που το 1968 της ζητήθηκε να αντικαταστήσει τον Fred de Vilde στους Shocking Blue.
   Τον Φλεβάρη του 1970 το 'Venus' ήταν Νο.1 στην Αμερική για τρεις εβδομάδες και μια απίστευτα μεγάλη παγκόσμια επιτυχία με πάνω από 5 εκατομμύρια πωλήσεις! Στη συνέχεια, τα singles 'Mighty Joe' και 'Never Marry A Railroad Man' έγιναν κι αυτά hits πουλώντας 1 εκατομμύριο κομμάτια αλλά το συγκρότημα, αν και κυκλοφόρησε εξαιρετικά psychedelic pop rock τραγούδια και μερικούς πολύ καλούς δίσκους, δεν επανέλαβε την επιτυχία των πρώτων χρόνων.
   Η Veres εγκατέλειψε τους Shocking Blue το 1974 για να κάνει μια solo καριέρα που κράτησε μέχρι το 1982 και της απέφερε μερικές επιτυχίες στην Ολλανδία. Το 1993 δημιούργησε το σχήμα The Shocking Jazz Quintet και το 2003 ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τον Ρουμάνο σκηνοθέτη Andrei Serban με τίτλο 'Gypsy Heart'. Το 'Venus' έγινε ξανά επιτυχία στα 80's από τις Bananarama αλλά φυσικά στην Ελλάδα έγινε γνωστό σαν 'Το Κορίτσι Του Μάη' με τους Olympians. Το 1988 το πρώτο single των Nirvana ήταν μια διασκευή στο 'Love Buzz' των Shocking Blue.
   H Μariska έφυγε από κοντά μας στις 2 του Δεκέμβρη το 2006. Απολαύστε τη μοναδική φωνή της και τους πολύ καλούς Shocking Blue στο clip που ακολουθεί...Shocking Blue's best moments:
1. 'Shocking You'
2. 'Hot Sand'
3. 'Mighty Joe'
4. 'Scorpio's Dance'
5. 'Hello Darkness'
6. 'Never Marry A Railroad Man'
7. 'Venus'
8. 'Love Buzz'
9. 'Send Me A Postcard'
10. 'Love Is In The Air'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου