Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

HAPPY B-DAY TOM WAITS

   Μουσική από τους Pearl Harbour & The Explosions, The Germs, The Dickies, The Fall από τη σκηνή του punk rock και του new wave, The Beatles, Stretch, Creedence Clearwater Revival από τα 60's και καινούργια τραγούδια από Snow Patrol, James Blake, The Decemberists, Jimmy Cliff έχει το πρόγραμμα 16.00-17.00 πάντα στον Up 'n' Loud. Εκτός από όλα αυτά, βέβαια, θα ακούσουμε και τον Tom Waits που γίνεται σήμερα 62...


 
   Είναι ένας από εκείνους τους τραγουδιστές που, αν μια φορά τους ακούσεις, δεν σε αφήνουν να τους ξεχάσεις με τίποτα! Είτε σου αρέσει η φωνή τους και ο τρόπος ερμηνείας τους, είτε όχι... Φανατικός του Bob Dylan, του Louis Armstrong και του θρύλου των blues, Howlin' Wolf και επηρεασμένος από τα λογoτεχνικά έργα των Jack Kerouac και Charles Bukowski, ο Tom Waits ήταν, και παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πλέον ιδιαίτερους και ιδιοσυγκρασιακούς καλλιτέχνες της underground blues-rock σκηνής, με μια φωνή που μοιάζει να βγαίνει από ένα βαθύ πηγάδι γεμάτο αλκοόλ και μπαρούτι.
   Κατάγεται από την Pomona της California. Εκεί έμαθε να παίζει πιάνο σε πολύ μικρή ηλικία, εξασκούμενος στο σπίτι ενός γείτονα, μια που, στο σπίτι των γονιών του δεν υπήρχε κάποιο μουσικό όργανο! Εκεί έμαθε επίσης Ισπανικά, από τον πατέρα του, με τον οποίο έκανε πολλά σύντομα ταξίδια στο γειτονικό Μεξικό και έτσι, αγάπησε τη μουσική που άκουγε στο ράδιο της χώρας αυτής.
   Το 1965 βρέθηκε να παίζει σε μια R&B μπάντα, τους Systems αλλά συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική μόνος του μέχρι που το 1971, κι ενώ είχε μετακομίσει στο Los Angeles, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον manager του Frank Zappa. Ο πρώτος του δίσκος με τίτλο 'Closing Time' κυκλοφορεί το 1973 και τραγούδια του διασκευάζονται μόλις ένα χρόνο αργότερα από τον Tim Buckley ('Martha') και τους διάσημους Eagles ('Ol '55'). Ακολουθούν τα 'Τhe Heart Of Saturday Night' (1974) και 'Nighthawks At The Diner' (1975) (ηχογραφημένο ζωντανά μπροστά σε μικρό ακροατήριο) και ο Waits είναι ήδη γνωστός, όχι μόνο για τους δίσκους του, αλλά, κυρίως, για τις ζωντανές του εμφανίσεις και την μοναδική προσωπικότητα που βγάζει επι σκηνής.
   Στα μέσα των 70's ο Waits καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και η διάθεσή του δεν είναι και τόσο καλή, κάτι που είναι εμφανές στα τραγούδια του (καταπληκτικού) δίσκου 'Small Change' του 1976. Μετά από μια μεγάλη περιοδεία, το 1977 έρχεται το άλμπουμ 'Foreign Affairs' στο οποίο υπάρχει κι ένα ντουέτο με την Bette Midler. Την επόμενη χρονιά βγαίνει το 'Blue Valentine', ελαφρώς διαφορετικό από τα προηγούμενα άλμπουμ του και ο Waits εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο αφού έχει ένα μικρό ρόλο στην ταινία 'Paradise Alley', για την οποία γράφει και τραγούδια.
   Το ξεκίνημα των 80's τον βρίσκει να ηχογραφεί το δίσκο 'Heartattack And Vine' (από τον οποίο το τραγούδι 'Jersey's Girl' θα διασκευάσει ο Bruce Springsteen) και να συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη-παραγωγό Francis Ford Coppola για την ταινία του 'One From The Heart'. Εκεί τραγουδάει μαζί με την Crystal Gayle ένα πανέμορφο τραγούδι. Σύντομα παντρεύεται την σεναριογράφο Kathleen Brennan με την οποία θα συνεργαστεί και σε αρκετά από τα τραγούδια του στη συνέχεια. Ακολουθούν εμφανίσεις σε films, όπως τα 'Wolfen', 'The Outsiders', 'Rumble Fish' και το καταπληκτικό άλμπουμ 'Swordfishtrombones' το 1983 (σε νέα εταιρία αφού έχει αφήσει την Asylum για την Island). Αυτός ο δίσκος σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση στο μουσικό ύφος του Waits, εισάγοντας τη χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων που δεν εχει χρησιμοποιήσει ξανά ενώ και το ύφος των συνθέσεων είναι πλέον πιό θεατρικό.
   Συνέχεια για τον Waits στο σινεμά με μικρούς ρόλους στις ταινίες 'The Cotton Club' και 'Streetwise' κι έναν ακόμη πανέμορφο δίσκο με τίτλο 'Rain Dogs' (1985) που για πολλούς είναι ο καλύτερος της καριέρας του. Το 'Downtown Train' από αυτό το δίσκο θα γίνει αργότερα επιτυχία από τον Rod Stewart. To εντυπωσιακό 'Frank's Wild Years' του 1987 είναι η μουσική από τη θεατρική παράσταση που ο Waits στήνει μαζί με την σύζυγό του με μεγάλη επιτυχία σε ένα θέατρο του Chicago το 1986. Τότε έρχεται κι ένας μεγάλος ρόλος στην θρυλική ταινία του Jim Jarmusch με τίτλο 'Down By Law' ενώ συμμετέχει κάνοντας φωνητικά και στην επιτυχία των Rolling Stones, 'Harlem Shuffle' (διασκευή σε ένα hit των Bob & Earl).
  Οι εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη συνεχίζονται στο 'Ironweed' (μαζί με τους Jack Nicholson και Meryl Streep) και στο 'Candy Mountain' ενώ το 1988 σκηνοθετεί μια ακόμη σουρεαλιστική παράσταση μαζί με τη σύζυγό του. Θα κυκλοφορήσει σε ταινία και δίσκο με τίτλο 'Big Time'. To επόμενο έτος παίζει στο θεατρικό έργο 'Demon Wine' και έχει συμμετοχή στα films 'Mystery Train' (του Jarmusch), 'Cold Feet' και 'Bearskin: An Urban Fairytale' όπου έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, ακούγεται να τραγουδάει το 'Sea Of Love' του Phil Phillips στην ομώνυμη ταινία του Al Pacino.
  Η δεκαετία του '90 ξεκινά εντυπωσιακά για τον Tom Waits αφού συνεργάζεται με τον William S. Burroughs και τον σκηνοθέτη Robert Wilson για το θεατρικό έργο 'The Black Rider: The Casting Of Magic Bullets' το οποίο κυκλοφορεί και σε δίσκο το '93. Συνεχίζει συμμετέχοντας με ένα τραγούδι στη συλλογή 'Red Hot & Blue' με τραγούδια του Cole Porter και στο δίσκο των Primus στο τραγούδι 'Tommy The Cat', μια συνεργασία που θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια. Οι συνεργασίες συνεχίζονται με τον Waits να δουλεύει μαζί με τους Ken Nordine, Thelonious Monster, Teddy Edwards, ενώ συνθέτει και τη μουσική για το soundtrack της ταινίας 'Night On Earth' του 1991 (ξανά του Jarmusch). Σινεμά συνέχειας με τον Waits στις ταινίες 'The Fischer King' (Terry Gilliam), 'Queens Logic' και 'At Play In The Fields Of The Lord' (Hector Babenco).
   To 1992 αλλάζει ξανά τον ήχο του με το άλμπουμ 'Bone Machine' με το οποίο θα κερδίσει το πρώτο του Grammy Award. Εκείνη τη χρονιά εμφανίζεται στο film 'Briam Stoker's Dracula' του Coppola σε έναν πολύ χαρακτηριστικό ρόλο αλλά επίσης, συνεργάζεται σε ένα ακόμη θεατρικό έργο με τον Robert Wilson και τη σύζυγό του. Το 'Alice', όπως είναι ό τίτλος του έργου, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο 10 χρόνια αργότερα! Η συνέχεια περιλαμβάνει εμφανίσεις στις ταινίες 'Short Cuts' του Robert Altman, 'Coffee & Cigarettes' του Jarmusch (μαζί με τον Iggy Pop) και τη μουσική για την ταινία κινουμένων σχεδίων 'Bunny'.
   To 1998 o καλλιτέχνης εκπλήσει τους πάντες αφήνοντας την εταιρία δίσκων Ιsland για να μεταπηδήσει στην Epitaph, δισκογραφική που ειδικεύεται στην κυκλοφορία και τη διανομή punk rock δίσκων! Στην Epitaph βγάζει το πολύ καλό άλμπουμ 'Mule Variations' λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας. Ο δίσκος θα του αποφέρει ένα δεύτερο Grammy Award και θα τον βάλει στο top-30 του Billboard. Ακολουθεί η συμμετοχή του στην κωμωδία 'Mystery Men' και στο δίσκο του bluesman John Hammond, 'Wicked Grin' που περιέχει μόνο τραγούδια δικά του σε διασκευές, ενώ το 2002 βγαίνουν μαζί στην αγορά το 'Alice' και το 'Blood Money' (βασισμένο πάνω στο έργο 'Woyzeck' του Γερμανού δραματουργού Karl Georg Buchner), ενώ ένα τραγούδι του υπάρχει στο τελευταίο άλμπουμ του Solomon Burke.
   O Waits εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτος και στα επόμενα χρόνια. Βάζει ένα τραγούδι στο Ramones tribute album 'We're A Happy Family' και το 2004 ηχογραφεί το άλμπουμ 'Real Gone', το οποίο είναι το μοναδικό του έργο στο οποίο δεν ακούγεται ούτε μια νότα από το αγαπημένο του πιάνο! Συνεργάζεται με τους Blind Boys Of Alabama και το 2005 κάνει μια εμφάνιση στο film 'Domino' και στην ταινία 'La Tigre De La Neve' του Roberto Benigni (με τον οποίο ήταν μαζί στο 'Down By Law').
   Το 2006 κυκλοφορεί η τριπλή συλλογή 'Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards' όπου ανασκευάζει δικά του τραγούδια, διασκευάζει Leadbelly, Kurt Weil και Ramones μεταξύ άλλων, μελοποιεί Bukowski και Kerouac και κάνει ντουέτο με τον Mark Linkous των Sparklehorse. Συνεχίζει το 2007 παίζοντας ζωντανά με τους Kronos Quartet, με τους οποίους κυκλοφορεί και το single 'Diamond In Your Mind'.
   H διάσημη ηθοποιός Scarlett Johansson θα ηχογραφήσει το 2008 ένα άλμπουμ το οποίο περιέχει εξ ολοκλήρου διασκευές σε τραγούδια του Waits ('Anywhere I Lay My Head') ενώ ο ίδιος θα συνεργαστεί με το alternative hip-hop σχήμα N.A.S.A. αφήνοντας, ακόμη μια φορά, το κοινό του αποσβωλωμένο! Σινεμά ξάνα με τη συμμετοχή του στις ταινίες 'Τhe Imaginarium Of Doctor Parnassus' και 'The Book Of Eli' ενώ μια συλλογή με ποιήματά του κυκλοφορεί το 2010 για φιλανθρωπικό σκοπό.
   Φέτος, ο 'τεράστιος' πλέον, Tom Waits, μπαίνει στο Rock 'n' Roll Hall Of Fame και κυκλοφορεί έναν πολύ καλό δίσκο που έχει τίτλο 'Bad As Me'...



Tom Waits' best moments:
1. 'Downtown Train'
2. 'Shore Leave'
3. 'The Earth Died Screaming'
4. 'The Heart Of Saturday Night'
5. 'The Piano Has Been Drinking (Not Me)'
6. 'Innocent When You Dream'
7. 'Temptation'
8. 'November'
9. 'Satisfied'
10. 'Way Down In The Hole'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου