Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

SATURDAY NIGHT FEVER premiere 14 Dec 1977

   Μου αρέσει στην εκπομπή να παίζω μουσική από διαφορετικά είδη και να προσπαθώ να τα 'κολλήσω' μεταξύ τους μέσα στη μία ώρα του προγράμματος (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud). Έτσι λοιπόν και σήμερα θα ακούσουμε μουσική από T-Rex, Beth Orton, The Waterboys, Planet Of Zeus, Judas Priest μαζί με Dinah Washington, Marvin Gaye αλλά και The Ejected, Fire Engines, The Cigarettes, The Mo-Dettes, The Pork Dukes, Genocide (αλήθεια τα τελευταία τέσσερα συγκροτήματα τα γνωρίζει κανείς;). Σήμερα θα κάνουμε και μια αναφορά σε μια πολύ επιτυχημένη μουσική ταινία του 1977...


  
   Ήταν η δεύτερη, μόλις, ταινία που σκηνοθέτησε ο John Badham, o οποίος μέχρι το 1976 εργαζόταν στην τηλεόραση αλλά, φυσικά, ήθελε κι αυτός να κάνει παραγωγές για την μεγάλη οθόνη. Η ευκαιρία του δόθηκε από τον Berry Gordy της Motown που χρηματοδότησε την κωμωδία 'The Bingo Long Travelling All-Stars & Motor Kings' που πήγε σχετικά καλά και η συνέχεια ήταν το 'Saturday Night Fever'...
   Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους για πρώτη φορά στις 14 Δεκέμβρη του 1977 και έμελε να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία της επόμενης χρονιάς. Το story πραγματεύεται τη ζωή ενός λαικού ανθρώπου, που βρίσκει διέξοδο από τα προβλήματα και την καθημερινότητα το Σαββατόβραδο, σε μια discotheque του Brooklyn, όπου εκεί αισθάνεται 'βασιλιάς' γιατί είναι κορυφαίος στο χορό. Tον πρωταγωνιστή ενσαρκώνει ο John Travolta, ενώ ρόλους κλειδιά έχουν η Karen Lynn Gormey (η dance partner του πρωταγωνιστή) και η Donna Pescow (η πρώην dance partner).
   Η τεράστια επιτυχία του film βοήθησε στο να γίνει η μουσική disco γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη και παράλληλα 'εκτόξευσε' το κασέ του Travolta στα ύψη. Το soundtrack της ταινίας, όμως, ήταν που έγινε ακόμη πιό επιτυχημένο από το film και βοήθησε τους Bee Gees (που ήταν 'υπεύθυνοι' για το μεγαλύτερο μέρος του) να κάνουν μια μεγάλη στροφή στην καριέρα τους, αφού από pop rock group, έγιναν σε μια νύχτα το πιό καυτό disco όνομα της εποχής εκείνης.
   Ο δίσκος με τα τραγούδια της ταινίας πούλησε 15 εκατομμύρια κομμάτια μόνο στις Η.Π.Α. και έμεινε στο Νο.1 του Billboard για 24 συνεχόμενες εβδομάδες από τον Ιανούαριο μέχρι τον Ιούλιο του 1978. Η συνολική του παρουσία στο αμερικανικό chart ξεπέρασε τις 120 εβδομάδες, αφού έμεινε εκεί μέχρι τα μέσα του 1980! Το άλμπουμ έγινε εξίσου μεγάλη επιτυχία και στην Αγγλία με 18 εβδομάδες στην κορυφή του UK albums chart ενώ κέρδισε και βραβείο Grammy. Στο σύνολο, 40 εκατομμύρια κόπιες του δίσκου πουλήθηκαν παγκοσμίως κάνοντας το 'Saturday Night Fever' το 9ο πιό εμπορικό άλμπουμ όλων των εποχών και το 2ο πιό επιτυχημένο soundtrack (μετά το 'Bodyguard' του 1992).
   Από τα τραγούδια της ταινίας, μεγάλες επιτυχίες έγιναν τα 'Stayin' Alive', 'How Deep Is Your Love', 'Night Fever' (όλα από τους Bee Gees και όλα στο Νο.1 του Billboard), 'If I Can't Have You' (από την Yvonne Elliman, σύνθεση Bee Gees, κι αυτό στο US No.1) ενώ ακούστηκαν στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και ήταν για δεκαετίες στο airplay τα 'More Than A Woman', 'You Should Be Dancing', 'Jive Talkin'' (Bee Gees), 'Disco Inferno' (The Trammps) και 'Boogie Shoes' (KC & The Sunshine Band).
   Η ταινία αλλά και τα τραγούδια της, είναι η επιτομή μιας ολόκληρης εποχής που έχει περάσει αλλά άφησε έντονο το στίγμα της για τα επόμενα χρόνια. Φυσικά μιλάμε για την εποχή της disco και του χορού. Μια περίοδο στα τέλη των 70's, που όλα έμοιαζαν να αλλάζουν στη μουσική αλλά και στον τρόπο διασκέδασης των καθημερινών ανθρώπων. Ήταν από τη μια το punk rock κι απ' την άλλη η εκτόνωση της discotheque που τότε έμπαινε στη ζωή μας (και μας είχε χωρίσει σε 'ροκάδες' και 'καρεκλάδες' αν θυμάστε). Και υπάρχει ακόμη ο απόηχος αυτής της εποχής. Έστω και σαν νοσταλγία, έστω σαν χαβαλές και κιτσολατρεία. Έστω κι έτσι υπάρχει 35 χρόνια μετά.
   Στο clip που ακολουθεί παρακολουθήστε σκηνές από την ταινία και παράλληλα ακούστε τους Bee Gees σε μία από τις επιτυχίες τους.



List of best selling soundtracks ever:
1. 'The Bodyguard'
2. 'Saturday Night Fever'
3. 'Purple Rain'
4. 'Dirty Dancing'
5. 'Titanic'
6. 'The Lion King'
7. 'Footloose'
8. 'Top Gun'
9. 'Grease'
10. 'Waiting To Exhale'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου