Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

HAPPY B-DAY TOM VERLAINE

   Τρίτη και 13 σήμερα, οπότε όσοι είστε προληπτικοί (όλοι έχουμε κάτι τέτοιο μέσα μας είτε το λέμε είτε όχι) μείνετε σπίτι κι ακούστε ραδιόφωνο. Όσοι πάλι, είστε προληπτικοί και σας αρέσει να ακούτε καλή ή alternative μουσική στο ραδιόφωνο, αφήστε τα FM που παίζουν μόνο hits κι ακούστε ραδιόφωνο στο internet. Έτσι κι αλλιώς, όμως, αφού το διαβάζετε αυτό τότε σίγουρα ξέρετε ότι έτσι είναι... Στον Up 'n' Loud σήμερα 16.00-17.00 μουσική από τους Gazpacho, Box Car Racer, Evanescence, Ted Nugent, Badfinger, Screaming Trees, Romeo Void, Patti Smith Group, Minutemen και Television μαζί με τις ευχές μας στον τραγουδιστή τους Tom Verlaine...


  
   Είναι Αμερικανός, από το New Jersey και συγκεκριμένα από το πολύ μικρό Morristown. Ονομάζεται Thomas Miller και σήμερα γίνεται 61 χρονών. Τα χρόνια περνάνε τελικά πολύ γρήγορα. Όταν άκουγα τον Tom Verlaine στην εφηβεία μου πρέπει να ήταν περίπου 30...
   O Verlaine διάλεξε να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα σαν μια αναφορά στον Γάλλο ποιητή Paul Verlaine. Διάβαζε και έγραφε ποίηση σαν έφηβος ενώ είχε μάθει πιάνο και σαξόφωνο από μικρότερος. Ένα τραγούδι των Rolling Stones τον έκανε να ασχοληθεί με την κιθάρα κι ένας συμμαθητής του, ο Richard Meyers (αργότερα Richard Hell) τον έπεισε να κάνουν μαζί ένα rock group. Παράτησαν το σχολείο, έφυγαν στη Νέα Υόρκη και στην αρχή ονομάστηκαν Τhe Neon Boys, έχοντας μαζί τους και τον drummer Billy Ficca. Πολύ γρήγορα όμως έγιναν Television.
   Ο νέος τους κιθαρίστας ήταν ο Richard Lloyd και η τετράδα άρχισε να εμφανίζεται σε club της Νέας Υόρκης όπως τα CBGB, Max's Kansas City το 1975. Στην συνέχεια ο Verlaine, που τότε έβγαινε με την Patti Smith, ήρθε σε ρήξη με τον Hell κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο δεύτερος να φύγει απ' το σχήμα (τον αντικατέστησε ο Fred Smith των Blondie) και να δημιουργήσει τους Heartbreakers και λίγα χρόνια μετά τους Richard Hell & The Voidoids.
   Το πρώτο single των Television ήταν το εξαιρετικό 'Little Johnny Jewel' και στη συνέχεια ήρθε ένα άλμπουμ που έμμελε να μείνει σαν ένα classic της εποχής, το πολύ καλό 'Marquee Moon'. Στο δίσκο αυτό του 1977, το συγκρότημα αποθεώνει το κιθαριστικό rock σε ένα από τα καλύτερα debut albums όλων των εποχών. Ακολουθεί ακόμα ένα πολύ καλό album, το 'Adventure' (1978), όμως το γεγονός ότι οι δίσκοι τους δεν κάνουν επιτυχία και μερικές προσωπικές διαμάχες των μελών του συγκροτήματος τους αναγκάζουν να διαλύσουν σε εκείνο το σημείο.
   To 1979 ο Tom Verlaine θα κυκλοφορήσει τον πρώτο του solo δίσκο, για να ακολουθήσουν το 1981 το άλμπουμ 'Dreamtime', το 1982 το 'Words From The Front' και το εξαιρετικό 'Cover' το 1984. Οι Television θα επανασυνδεθούν το 1992 και θα ηχογραφήσουν τον τρίτο τους δίσκο κι από τότε εμφανίζονται περιστασιακά και σε μερικά festival. Ο Verlaine παράλληλα συνεχίζει να κυκλοφορεί και solo δίσκους (ο πιό πρόσφατος είναι του 2006) και να απολαμβάνει τη φήμη ενός πολύ επιδραστικού κιθαρίστα και συνθέτη.
   Εκτός από τους Television και την προσωπική του δουλειά, ο Verlaine έχει παίξει και σε δίσκους των Luna, Patti Smith κι έχει συνεργαστεί με τον Lee Ranaldo (Sonic Youth) και Nels Cline (Wilco) στο soundtrack της ταινίας 'I'm Not There', που είναι μια αυτοβιογραφία του Bob Dylan. O David Bowie διασκεύασε το τραγούδι του Verlaine, 'Kingdom Come' στο άλμπουμ του 'Scary Monsters'.



Tom Verlaine's best moments:
1. Television - 'Elevation'
2. Tom Verlaine - 'Five Miles Of You'
3. Television - 'Little Johnny Jewel'
4. Tom Verlaine - 'Always'
5. Patti Smith Group - 'Break It Up'
6. Television - 'Adventure'
7. Tom Verlaine - 'Kingdom Come'
8. Televison - 'Marquee Moon'
9. Tom Verlaine - 'Without A Word'
10. Television - 'Friction'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου