Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

STUART ADAMSON 1958-2001

   Όπως και κάθε μέρα, έτσι και σήμερα, κάτι διαφορετικό από τις 16.00 μέχρι και τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio. Rainbow, ZZ Top, Abba, Billy Talent, Eurythmics, The Residents, Dead Or Alive, Chelsea, Basczax, The Cure, Pure Reason Revolution αλλά και Big Country και The Skids για να θυμηθούμε τον Stuart Adamson...


  
   Γεννήθηκε στο Manchester αλλά μεγάλωσε στην πατρίδα των γονιών του, τη Σκωτία, σε ένα προάστειο του Dunfermline. Άκουγε folk μουσική όταν ήταν νέος, αλλά μετά από μια συναυλία των Damned το 1976, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη rock μουσική κι έτσι δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα με τίτλο Tattoo, εκείνη τη χρονιά. Οι Tattoo δεν κράτησαν πολύ, αφού λίγο αργότερα, μαζί με τον φίλο του William Simpson, έφτιαξαν τους Skids...
   To 1977 oι Skids ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους στο Εδιμβούργο και τότε ήταν που ήρθε στο group και ο τραγουδιστής Richard Jobson. Μαζί του ο Adamson έγραψε σχεδόν όλα τα τραγούδια του σχήματος. Εκείνη την εποχή ο Jobson (τραγούδι, κιθάρα) ήταν 16 και ο Adamson (κιθάρα, φωνητικά, κρουστά, πλήκτρα) 18 ετών.
   Η κυκλοφορία του extended play 'Charles' και η συμπάθεια που τους έδειχνε ο DJ John Peel, είχαν σαν αποτέλεσμα το group να γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Αγγλία και να υπογράψει ένα καλό δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρία Virgin. Από αυτήν διατέθηκε και το πρώτο τους άλμπουμ που είχε τίτλο 'Scared To Dance', απ' όπου το τραγούδι 'Into The Valley' έγινε επιτυχία στο βρετανικό top-10. Στο δίσκο, επίσης, υπήρχε και το 'The Saints Are Coming' που διασκεύασαν οι U2 μαζί με τους Green Day. To 1979, από το δεύτερο άλμπουμ τους, 'Days In Europa' γνωρίζoυν επιτυχία τα 'Working For The Yankee Dollar' (UK No.20 hit single) και 'Masquerade' (UK No.14 hit single) αλλά το artwork του δίσκου χαρακτηρίζεται, από κάποιους μουσικοκριτικούς, ναζιστικό και η Virgin αποφασίζει να αλλάξει το εξώφυλλο και ένα τραγούδι του άλμπουμ!
   Μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου, 'Τhe Absolute Game' (1980) και παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ μπαίνει στα πρώτα δέκα του UK albums chart, o Αdamson αποχωρεί από τους Skids και θα έχει συμμετοχή μόνο σε ένα τραγούδι του επόμενου long play ('Joy' το 1981), που θα είναι και το τελευταίο τους. Χρόνια αργότερα, θα αποκαλύψει ότι έφυγε από το συγκρότημα λόγω ενός ισχυρού νευρικού κλονισμού.
   Το 1982, ο Αdamson γίνεται πατέρας και σχηματίζει τους Big Country μαζί με τους Bruce Watson, Mark Brzezicki, Tony Butler. Με το group αυτό, ο Adamson θα γίνει ακόμη πιό επιτυχημένος, μια που το πρώτο τους άλμπουμ, 'The Crossing', θα γίνει πλατινένιο στην Αγγλία και χρυσό στις Η.Π.Α. Από το δίσκο θα βγουν και οι επιτυχίες 'Fields Of Fire' (UK No.10 hit single), 'In A Big Country' (UK & US No.17 hit single) και 'Chance' (UK No.9 hit single). H συνέχεια θα είναι εξίσου επιτυχημένη με το δεύτερο 'πόνημά' τους, 'Steeltown' (1984) να φτάνει στο No.1 των άλμπουμς στην Αγγλία και να βγάζει δύο top-20 hits, ενώ το single 'Wonderland' (που δεν συμπεριλαμβάνεται στην original έκδοση του 'Steeltown') να γίνεται UK No.8 hit single.
   Το 1985 ο ήρωάς μας γίνεται για δεύτερη φορά πατέρας και κατόπιν, το 1986, βλέπει το 'The Seer' να φτάνει κι αυτό πολύ κοντά στην κορυφή, στο Νο.2 και γίνεται χρυσό, ενώ οι επιτυχίες συνεχίζονται με το 'Look Away' (UK No.7 hit single) και 'One Great Thing' (UK No.19 hit single). Δυο χρόνια αργότερα, το 'King Of Emotion' από το δίσκο 'Peace In Our Time' μπαίνει κι αυτό στο αγγλικό top-20 και θα είναι η τελευταία μεγάλη στιγμή τους. Οι Big Country θα συνεχίσουν να ηχογραφούν μέχρι και το 1995 και τα τραγούδια τους θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στο UK top-40 σε χαμηλότερες θέσεις.
   Το 1996 o Stuart χωρίζει με τη σύζυγό του, Sandra και μετακομίζει στο Nashville του Tennessee. Εκεί θα φτιάξει το alternative country rock συγκρότημα The Raphaels. Στις 16 Δεκεμβρίου 2001 κρεμάστηκε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Honolulu, Hawaii...
   To κιθαριστικό στυλ του Adamson ήταν μοναδικό και ήταν ένα κράμα punk rock και Scottish folk. Κανείς δεν μπόρεσε να τον αντιγράψει, αν και κάποιοι προσπάθησαν κατά καιρούς. Ρωτήστε τον The Edge των U2... Το clip που ακολουθεί είναι από εμφάνιση των Big Country στο Hammersmith Odeon το 1983.



Stuart Adamson's best moments:
1. The Skids - 'Sweet Suburbia'
2. Big Country - 'In A Big Country'
3. The Skids - 'The Saints Are Coming'
4. Big Country - 'Chance'
5. The Skids - 'Goodbye Civilian'
6. Big Country - 'Look Away'
7. The Skids - 'Masquerade'
8. Big Country - 'Wonderland'
9. The Skids - 'Into The Valley'
10. Big Country - 'Fields Of Fire (400 Miles)'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου