Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

HAPPY B-DAY DIONNE WARWICK

   Καλή εβδομάδα σε όλους! Σήμερα το πρόγραμμα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud έχει αρκετά τραγούδια από τα mid 70's και early 80's (MC5, The Clash, Suburban Reptiles, Johnny & The Self-Abusers, The Carpettes, The Pop-O-Pies, The Rhythm Method, Devo, Gary Numan) αλλά και hard rock (Υ&Τ, Graham Bonnett). Επίσης τραγούδια από Grover Washington, Connie Francis, Frank Sinatra και την ξεχωριστή Dionne Warwick...


  
   Σήμερα έχει γενέθλια μια πολύ σπουδαία φωνή της soul μουσικής. H Marie Dionne Warrick που γίνεται αισίως 71 ετών. Ήρθε στον κόσμο στο East Orange του New Jersey από γονείς οι οποίοι ασχολούταν με τη gospel μουσική σαν managers και promoters, ενώ ολόκληρη σχεδόν η οικογένειά της ήταν μέλη στο gospel group The Drinkard Sisters. Έτσι, λοιπόν, ήταν πολύ δύσκολο για την Dionne να μην ασχοληθεί κι αυτή με τη μουσική!
   Σε πολύ μικρή ηλικία τραγούδησε gospel σε εκκλησίες και στην τηλεόραση μαζί με το οικογενειακό συγκρότημα ενώ στη συνέχεια, πριν ακόμη ενηλικιωθεί, ήταν στο φωνητικό σχήμα The Gospelaires μαζί με την αδελφή της Delia (Dee Dee Warwick). Με τις Gospelaires, η Dionne τραγούδησε σε ηχογραφήσεις πολύ μεγάλων ονομάτων της εποχής όπως οι Drifters, Dinah Washington, Ben E. King, Solomon Burke. Σε μια από αυτές τις ηχογραφήσεις, την πρόσεξε ο συνθέτης Burt Bacharach και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να της ζητήσει να συνεργαστεί μαζί του για κάποια τραγούδια του...
   Η πρώτες της κυκλοφορίες ήρθαν στα τέλη του 1962 και ένα λάθος του τυπογραφείου στο εξώφυλλο ενός single (που την έγραφε Warwick και όχι Warrick) ήταν η αφορμή για να διατηρήσει έτσι το όνομά της σαν καλλιτέχνης! Το 1963 κάνει μεγάλη επιτυχία με το 'Anyone Who Had A Heart' (US No.8 hit single, έγινε UK No.1 hit single από την Cilla Black) και την επόμενη χρονιά πουλάει εκατομμύρια δίσκους με το πλέον χαρακτηριστικό τραγούδι της καριέρας της, 'Walk On By' (US No.6/UK No.8 hit single).
   Θα ακολουθήσουν κι άλλες επιτυχίες, γραμμένες από τον Bacharach, όπως τα 'Alfie' (US No.15 hit single, από την ομώνυμη ταινία), 'Message To Michael' (US No.8 hit single), 'I Say A Little Prayer' (US No.4 hit single, η Aretha Franklin το τραγούδησε ένα χρόνο αργότερα), 'Do You Know The Way To San Jose?' (US No.10/UK No.8 hit single), 'I'll Never Fall In Love Again' (US No.6 hit single), 'This Girl's In Love With You' (US No.7 hit single) και πολλά ακόμη τραγούδια που μπαίνουν όλα στο top-40 του Billboard.
   Στις αρχές των 70's, η Dionne σταματάει τη συνεργασία της με τον Burt Bacharach και τον partner του, Hal David έχοντας πουλήσει μέχρι τότε 35 εκατομμύρια δίσκους! Υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την Warner Bros έναντι 5 εκατομμυρίων δολλαρίων, αλλά, δυστυχώς γι' αυτήν και την εταιρία, οι επιτυχίες της εκείνη την περίοδο θα είναι πολύ λίγες. Το 1974 θα φτάσει για πρώτη φορά στο US No.1 με το 'Then Came You' (μαζί με τους Spinners) ενώ το 1979 το 'I'll Never Love This Way Again' (σε παραγωγή Barry Manilow) θα γίνει US No.5 hit single, αλλά τότε η Warwick θα έχει ήδη μεταπηδήσει στην Arista Records (1977). Το 1979, επίσης, ο Isaac Hayes θα συνθέσει γι αυτήν το τραγούδι 'Deja-Vu' (US No.15 hit single).
   Στη δεκαετία του '80 θα παρουσιάζει το τηλεοπτικό μουσικό πρόγραμμα 'Solid Gold' για μερικά χρόνια με μεγάλη επιτυχία, ενώ το 1982 θα συνεργαστεί με τους Bee Gees για τη μεγάλη επιτυχία της, 'Heartbreaker' (US No.10/UK No.2 hit single). Την επόμενη χρονιά θα δουλέψει μαζί με τον Luther Vandross και το 1985 θα βρεθεί ξανά με τον Burt Bacharach, αλλά θα συμμετάσχει και στο charity single 'We Are The World' του project U.S.A. For Africa. Στο ξεκίνημα του 1986, θα ηχογραφήσει μαζί με τους Elton John, Stevie Wonder και Gladys Knight, ακόμη ένα charity single (αυτή τη φορά για τα θύματα του AIDS) με τίτλο 'That's What Friends Are For', το οποίο θα γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία της (US No.1/UK No.16 hit single) ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια σε πωλήσεις. Ήταν μια σύνθεση Bacharach και Carol Bayer Sager που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Rod Stewart το 1982. Ακόμη μια επιτυχία για την Warwick θα είναι το 'Love Power' του 1987 με τον Jeffrey Osborne (US No.12 hit single), αλλά θα είναι και η τελευταία της...
   Το '93 θα κυκλοφορήσει ένα δίσκο σε παραγωγή της Lisa Stansfield που δεν θα πάει καλά και έτσι, θα φτάσει στο τέλος της και η συνεργασία με την Arista. Στη συνέχεια θα ασχοληθεί με φιλανθρωπικά ιδρύματα και το 2002 θα γίνει Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Ο.Η.Ε. και τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει κάποιους δίσκους με παλαιότερες επιτυχίες της ηχογραφημένες ξανά. Επίσης, το 2008 θα ασχοληθεί μετά από πολλά χρόνια με τη gospel μουσική, στο δίσκο 'Why We Sing'.
  Στην πολύ επιτυχημένη πορεία της στη μουσική, η Dionne Warwick έκανε 31 top-40 hits στην Αμερική, 9 στην Αγγλία και βραβεύτηκε με Grammy 5 φορές. Από το 1966 μέχρι και το 1971 ήταν η δημοφιλέστερη γυναίκα τραγουδίστρια στις Η.Π.Α.




Dionne Warwick's best moments:
1. 'Walk On By'
2. 'I Say A Little Prayer'
3. 'Alfie'
4. 'I'll Never Fall In Love Again'
5. 'Anyone Who Had A Heart'
6. 'Do You Know The Way To San Jose?'
7. 'Wishin' And Hopin''
8. 'I'll Never Love This Way Again'
9. 'Deja-Vu'
10. 'Trains And Boats And Planes'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου