Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

HAPPY B-DAY ALAN PARSONS

   Για σήμερα η εκπομπή στον Up 'n' Loud είναι πολύ ιδιαίτερη μια που, δεν θα ασχοληθούμε, όπως σχεδόν κάθε μέρα με το τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά αποκλειστικά και μόνο με το τι έκανε μέχρι τώρα ο Alan Parsons, που γίνεται αισίως 63 ετών. Θα ακούσουμε τραγούδια των Alan Parsons Project αλλά και αποσπάσματα από άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε σαν μηχανικός ή σαν παραγωγός. Pink Floyd, The Beatles, Ambrosia, Pilot, Al Stewart, The Hollies, John Miles, Steve Harley & Cockney Rebel κ.α.


  
   Ο Alan Parsons γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με τη μουσική και τα μηχανήματα ηχογράφησης και παραγωγής από μικρό παιδί. Έμαθε, σε μικρή ηλικία επίσης, να παίζει πιάνο, synthesizer, κιθάρα, μπάσο και φλάουτο. Πέρα απ' αυτά, ο Parsons είναι και ένας ολοκληρωμένος τραγουδιστής αφού έχει κάνει μαθήματα φωνητικής, άσχετα αν στους δίσκους των Alan Parsons Project προτιμά να μην τραγουδάει ο ίδιος...
   Ήταν μόλις 18 ετών όταν έπιασε δουλειά στα φημισμένα Abbey Road Studios του Λονδίνου τον Οκτώβρη του 1967. Σε εκείνα τα studios, το 1969 εργάστηκε σαν assistant engineer στον αξεπέραστο δίσκο των Beatles, 'Abbey Road'. Από τότε, έγινε ένας από τους μόνιμους μηχανικούς στα συγκεκριμένα studios και συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα της rock σκηνής. Το 1970 ήταν ο μηχανικός ήχου στο 'Atom Heart Mother' των Pink Floyd και την επόμενη χρονιά εργάστηκε για το δίσκο του Paul McCartney 'Wild Life'. Με τον McCartney δούλεψε ξανά στο άλμπουμ 'Red Rose Speedway' το 1973, όμως ήταν η πολύ σπουδαία δουλειά που έκανε εκείνη τη χρονιά στο 'Dark Side Of The Moon' των Pink Floyd που τον έκανε περιζήτητο και του απέφερε και βραβείο Grammy (Best Engineered Album). Ο Parsons ήταν αυτός που πρότεινε στο group τον Clare Torry για να κάνει τα φωνητικά στο υπέροχο track 'The Great Gig In The Sky'.
   Ο Parsons ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός μηχανικός στους περισσότερους από τους δίσκους που έχει συμμετοχή. Αυτό φαίνεται καθαρά και στο δίσκο των Hollies του 1974, όπου κατάφερε να 'περάσει' τις ιδέες του για την παραγωγή στο συγκρότημα και να τους βοηθήσει να κάνουν μεγάλη επιτυχία το τραγούδι 'The Air That I Breathe' (UK No.2/US No.6 hit single). Την ίδια χρονιά θα κάνει την παραγωγή στο, επίσης πολύ επιτυχημένο, άλμπουμ του pop rock σχήματος Pilot, απ' όπου θα 'ξεπηδήσουν' οι επιτυχίες 'Magic' (UK No.11/US No.5 hit single) και 'January' (UK No.1 hit single για τρεις εβδομάδες).
   To 1975 είναι μια χρονιά με τεράστιο φόρτο εργασίας για τον Alan Parsons. Είναι μηχανικός ήχου στο LP 'Another Night' των Hollies, στο πολύ επιτυχημένο ομώνυμο άλμπουμ των Ambrosia (απ' όπου το 'Ηοldin' On To Yesterday' γίνεται US No.17 hit single) ενώ κάνει την παραγωγή και το mixing στο δίσκο των Cockney Rebel με τίτλο 'The Best Years Of Our Lives'. Από εκεί, το 'Make Me Smile (Come Up And See Me)' πουλάει εκατομμύρια κομμάτια σαν single και γίνεται UK No.1 hit single για δύο εβδομάδες. Για τη συνεργασία του με τους Ambrosia (δούλεψε και για το δεύτερο άλμπουμ τους στη συνέχεια) είναι ξανά υποψήφιος για βραβείο Grammy...
   Στη συνέχεια, απορρίπτει την πρόταση των Pink Floyd να δουλέψει μαζί τους στο 'Wish You Were Here' και αποφασίζει να σχηματίσει μαζί με τον τραγουδιστή Eric Woolfson τους Alan Parsons Project, ένα σχήμα που στο ξεκίνημά του ήταν αποκλειστικά studio project και δεν έκανε ζωντανές εμφανίσεις. Αυτό άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων. Το 1976 το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το πολύ καλό άλμπουμ 'Tales Of Mystery And Imagination', βασισμένο πάνω στη δουλειά του Edgar Alan Poe (σε ένα τραγούδι συμμετέχει και ο Arthur Brown). Το ίδιο έτος, ο Parsons είναι ο άνθρωπος που θα πείσει τον Al Stewart να ηχογραφήσει με διαφορετικό τρόπο το τραγούδι 'Year Of The Cat' (από τον ομώνυμο δίσκο για τον οποίο ήταν μηχανικός ήχου) για να γίνει τελικά, επιτυχία στο UK No.8. Συνεργάζεται επίσης, σαν παραγωγός, στο άλμπουμ 'Rebel' του John Miles, απ' όπου τα 'Highfly' (UK No.17 hit single) και 'Music' (UK No.3 hit single) γίνονται επιτυχίες. Ο Miles στη συνέχεια, θα τραγουδήσει σε δίσκους των Alan Parsons Project.
   To 1977 βγαίνει στην αγορά το άλμπουμ 'I Robot' των Alan Parsons Project και την επόμενη χρονιά το 'Pyramid'. Το 1978 συνεργάζεται ξανά με τον Al Stewart (αυτή τη φορά κάνοντας την παραγωγή) για το δίσκο 'Time Passages' με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται επιτυχία στην Αμερική (US No.7 hit single). Aπό το 'Eve' του 1979, το τραγούδι 'Damned If I Do' βάζει τον Parsons για πρώτη φορά στα 30 δημοφιλέστερα του Billboard και θα ακολουθήσουν και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες από τους επόμενους δίσκους. 'Games People Play' (US No.16 hit single το 1980), 'Time' (US No.15 το 1981), 'Eye In The Sky' (US No.3 hit single το 1982) και 'Don't Answer Me' (US No.15 hit single το 1984).
   Στα μέσα των 80's θα είναι ο παραγωγός στο μοναδικό άλμπουμ των Keats που είχαν στη σύνθεσή τους τον Colin Blunstone (The Zombies), Peter Bardens (Camel), David Paton (Pilot, Camel), Stuart Elliott (Cockney Rebel, Al Stewart. Paul McCartney). Θα κάνει την παραγωγή στο soundtrack της εξαιρετικής ταινίας 'Ladyhawke' (πρωταγωνιστεί η Michelle Pfeiffer) ενώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί αξιόλογους δίσκους με το συγκρότημά του.
   To 1990 διέκοψε τη συνεργασία του με τον Woolfson και κυκλοφόρησε τρεις δίσκους σαν solo καλλιτέχνης. Το 2004 ήταν ξανά υποψήφιος για βραβείο Grammy για το δίσκο του 'A Valid Path', o οποίος ήρθε μετά από 8 χρόνια απουσίας από τις ηχογραφήσεις. Εκείνη την περίοδο είχε κάνει και μια ζωντανή εμφάνιση στη Θεσσαλονική που είχα την τύχη να παρακολουθήσω. Ο Alan Parsons αυτό τον καιρό ετοιμάζει ένα νέο σχήμα που πιθανά θα ονομάζεται Subclones...



Alan Parsons Project best moments:
1. 'Mammagamma'
2. 'Lucifer'
3. 'Sirius/Eye In The Sky'
4. 'I Robot'
5. 'The Tale-Tell Heart' (feat. Arthur Brown)
6. 'Old And Wise' (feat. Colin Blunstone)
7. 'Time'
8. 'The Voice' (feat. Steve Harley)
9. 'A Dream Within A Dream'
10. 'The Raven'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου