Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ROCK 'N' ROLL X-MAS

   Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας. Ας απολαύσουμε αυτές τις μέρες τους στιγμές με φίλους ή στιγμές οικογενειακές. Λεφτά για δώρα πολλά δεν έχουμε, αλλά δεν πειράζει. Ας ακούσουμε μουσική, ας χορέψουμε, ας μιλήσουμε μεταξύ μας για ότι ωραίο έχουμε περάσει. Ας θυμηθούμε πως ήταν τα Χριστούγεννα παλιότερα. Τη μουσική που ακούγαμε τότε. Ας νοσταλγήσουμε με γλυκιά διάθεση κι ας ανεβάσουμε λίγο την ένταση... Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα κάνουμε Rock 'n' Roll Christmas με τους Greedies, AC/DC, Joan Jett & The Blackhearts, Slade, George Thorogood & The Destroyers, The Who, Ramones, Hoodoo Gurus, Flaming Lips, Clinic, The Futureheads, Killers, Kula Shaker, Manic Street Preachers, Thin White Rope.



   Ελάχιστοι καλλιτέχνες είναι τελικά αυτοί που δεν έχουν ερμηνεύσει, έστω και ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Από πριν την εμφάνιση του rock 'n' roll ακόμη και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες τραγούδια που αναφέρονται στη συγκεκριμένη γιορτή και πολλά από αυτά έχουν γίνει τεράστιες επιτυχίες κι έχουν διασκευαστεί ξανά και ξανά.
   Και δεν είναι μόνο τα τραγούδια που στον τίτλο τους έχουν τη λέξη Christmas, αλλά κι ένα σωρό τραγούδια που αναφέρονται στον τίτλο τους σε πράγματα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τα Χριστούγεννα. Ο Ρούντολφ το ελαφάκι ('Rudolph, The Red Nosed Reindeer') είναι ένα από αυτά, και μάλιστα μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον cowboy Gene Autry το 1949. Ακόμη μια τέτοια επιτυχία για τον Autry ήταν και ο 'Frosty The Snowman' την επόμενη χρονιά. Ο μικρός τυμπανιστής ('Little Drummer Boy') είναι ένα άλλο. Τους στίχους έγραψε μια καθηγήτρια το 1941, έγινε τραγούδι το 1955 και στη συνέχεια μεγάλο hit single το 1958 από τη χoρωδία του Harry Simeone.
   Ίσως το δημοφιλέστερο τραγούδι για τα Χριστούγεννα (που δεν έχει στον τίτλο του τη λέξη) είναι το 'Silent Night', που γράφτηκε τον 19ο αιώνα στην Αυστρία από μοναχούς ('Stille Nacht') και από την εκτέλεση του Bing Crosby το 1945 πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια δίσκους! Ο Crosby έκανε επιτυχία κι ακόμη ένα τέτοιο τραγούδι, το 'Silver Bells', που τραγούδησε με την Carol Richards το 1950 ενώ ακόμη και το 'The Bells Of St.Mary's' (που ερμήνευσε με την ηθοποιό Ingrid Bergman το 1945) που δεν έχει σχέση με τα Χριστούγεννα, λόγω μιας σκηνής σε ένα φιλμ του Hollywood, θεωρείται πλέον κι αυτό Christmas classic!
   Υπάρχουν ακόμη και τα χιουμοριστικά τραγούδια που έρχονται για να φτιάξουν τη διάθεση του ακροατή ώστε να περάσει ευχάριστα αυτές τις μέρες. Το 'Grandma Got Run Over By A Reindeer' ήταν επιτυχία για τους Elmo & Patsy και η αφορμή για να γυριστεί και ομώνυμη κινηματογραφική ταινία το 1979. Το 'All I Want For Christmas Is My Two Front Teeth' από τους Spike Jones & The City Slickers και τον George Rock ήταν US No.1 hit single το 1949. Υπάρχουν, επίσης, το 'Dominick, The Italian Christmas Donkey' του ιταλοαμερικανού Lou Monte που έγινε ραδιοφωνική επιτυχία το 1960 και το 'Chrissy, The Christmas Mouse' από τους Debbie Reynolds/Donald O' Connor που ακούστηκε στην ταινία 'Tammy And The Bachelor' το 1957.
   Από τα καλύτερα τραγούδια του είδους είναι το hit του Roy Orbison, 'Pretty Paper' και το 'The Most Wonderful Time Of The Year' του Andy Williams, και τα δύο από το 1963. Ο Brook Benton, ακόμη, έχει ηχογραφήσει το πολύ όμορφο 'This Time Of The Year' το 1959 που κι αυτό αναφέρεται στην πιό όμορφη και λαμπερή γιορτή του χρόνου. Oι Greedies που σας εύχονται στο clip που ακολουθεί ήταν οι Phil Lynnott και Scott Gorham από τους Thin Lizzy μαζί με τους Paul Cook και Steve Jones από τους Sex Pistols. Το τραγούδι το είχαν κυκλοφορήσει σε single το 1979...



Best Rock Christmas moments:
1. Greedies - 'A Merry Jingle'
2. George Thorogood & The Destroyers - 'Rock 'n' Roll Christmas'
3. The Pogues feat. Kirsty MacColl - 'Fairytale Of New York'
4. Thin White Rope - 'Christmas Skies'
5. The Futureheads - 'Christmas Was Better In The 80's'
6. The Darkness - 'Christmas Time (Don't Let The Bells End)'
7. Plastic Ono Band - 'Happy Xmas (War Is Over)'
8. Manic Street Preachers - 'Christmas Ghost'
9. Ravers - '(It's Gonna Be A) Punk Rock Christmas'
10. Slade - 'Merry Xmas Everybody'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου