Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

RHODA & THE SPECIAL AKA: The Boiler 1982

   Σήμερα στο πρόγραμμα (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) έχουμε καινούργιες κυκλοφορίες από τους iLIKETRAiNS, Suuns, Lumiere Brother, έχουμε flashbacks για να θυμηθούμε τους Alex Chilton, Freddie King και να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον ελληνοαμερικανό Johnny Otis, στον Edgar Winter και στον σαξοφωνίστα των Neville Brothers, Charles. Θα τιμήσουμε τον σπουδαίο σκηνοθέτη Sam Pekinpah ακούγοντας Bob Dylan και Calexico και, τέλος, θα μεταδοθούν τραγούδια από τα early 80's με τους Ολλανδούς The Thought και τους Fad Gadget, Τhe Cure, Rhoda & Special AKA...


  
   H εταιρία δίσκων 2-Tone ήταν υπεύθυνη για τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν στα late 70's και στα early 80's συγκροτήματα και καλλιτέχνες του ska revival, ένα μουσικό κίνημα που εμφανίστηκε εκείνη την εποχή στην Αγγλία και ήταν ένα κράμα μουσικής rock με στοιχεία από το ska/rocksteady που είχε πρωτοακουστεί στη Jamaica στη δεκαετία του '60.
   Η 2-Tone δημιουργήθηκε από τον Jerry Dammers των Specials το 1979 και σταμάτησε τη λειτουργία της το 1986 έχοντας κυκλοφορήσει δίσκους από τους Specials, Μadness, The Beat, The Bodysnatchers, Bad Manners, The Higsons, Selecter, Swinging Cats, Elvis Costello & The Attractions, Friday Club, JB's Allstars, The Apollinaires. Μια από τις βασικές αρχές της 2-Tone ήταν να αφήνει τους καλλιτέχνες ελεύθερους να μεταπηδήσουν σε όποια άλλη εταιρία θέλουν αφού ηχογραφήσουν ένα single και μετά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, βέβαια, συγκροτήματα που τους προσφέρθηκαν καλύτερα συμβόλαια από μεγαλύτερες δισκογραφικές να φύγουν σχεδόν αμέσως από το roster της 2-Tone.
   Μια από τις σημαντικότερες αλλά και πολυσυζητημένες κυκλοφορίες της εταιρίας, ήταν η συνεργασία της Rhoda Dakar των Bodysnatchers με τα εναπομείναντα μέλη των Specials (οι μισοί είχαν εγκαταλείψει το group για να φτιάξουν τους Fun Boy Three) σαν Special AKA. To τραγούδι είχε τίτλο 'The Boiler' και ήταν μέρος του live show των Bodysnatchers για αρκετό καιρό χωρίς όμως να το έχουν ηχογραφήσει σε δίσκο. Είχε βγει στην αγορά σε single σαν σήμερα, 28 Δεκέμβρη το 1982 και ήταν μια από τις πιο 'γενναίες' κινήσεις από εταιρία δίσκων εκείνη την εποχή. Το θέμα του τραγουδιού ήταν ο βιασμός μια κοπέλας, που στο τραγούδι μιλάει σε πρώτο πρόσωπο και λίγο πριν το τέλος ξεσπά σε ουρλιαχτά δίνοντας στο 'The Boiler' ένα ανεπανάληπτο climax.
   To BBC, που μέχρι τότε έπαιζε αρκετά συχνά τους δίσκους της 2-Tone, έπαιξε το 'The Boiler' για λίγες ημέρες και, στη συνέχεια, το έβγαλε από τις λίστες μεταδόσεων. Tην ίδια εβδομάδα, η εφημερίδα Τhe Sun έγραφε για το δίσκο στην πρώτη σελίδα 'Rape Disc Banned' και η Daily Mail είχε έναν πηχαίο τίτλο που έγραφε 'Sex Disc Protest'. Το ιδιαίτερο αυτό τραγούδι θεωρήθηκε από το βρετανικό ραδιόφωνο ότι μετέφερε ένα 'uncomfortable message' κι αυτός ήταν ο λόγος του αποκλεισμού του από τα ερτζιανά. Το 'ενοχλητικό' 'The Boiler' θα μπει στο UK top-40 αλλά θα σταματήσει στο Νο.35, διακόπτοντας έτσι, μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες για τους Specials. Αυτά παθαίνει κανείς όταν τολμά να ηχογραφεί τραγούδια που δεν μιλάνε για αγάπες και λουλούδια, έρωτες και χωρισμούς, αλλά για ένα θέμα, που απασχολεί όλο τον κόσμο, όμως κανείς δεν θέλει να το συζητάει. Αυτός είναι ο κόσμος μας. Αυτός ήταν και πάντα αυτός θα είναι...



2-Τοne Records best moments:
1. The Specials - 'Ghost Town'
2. Madness - 'The Prince'
3. The Beat - 'Tears Of A Clown'
4. Rhoda & The Special AKA - 'The Boiler'
5. The Bodysnatchers - 'Let's Do Rock Steady'
6. The Selecter - 'Missing Words'
7. Rico Rodriguez - 'Sea Cruise'
8. The Apollinaires - 'The Feeling's Gone'
9. The Higsons - 'Tear The Whole Thing Down'
10. Elvis Costello & The Attractions - 'I Can't Stand Up For Falling Down'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου