Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

D BOON: Never Forgotten

   Πολλά και διάφορα σήμερα στον Up 'n' Loud από τις 16.00 έως τις 17.00 μια που, τα περισσότερα τραγούδια είναι μικρά σε διάρκεια (αλλά μεγάλα σε αξία... μπλιαχ... πείτε και κάτι καινούργιο εκεί στα FM... δεν βαρεθήκατε;). Θα ακούσουμε λοιπόν σήμερα Frank Zappa, Albert King, Carla Thomas, Paco De Lucia, Madness, Mazzy Star, The Cure, The Wake, The Rattlers, Ravers, The Germs, καινούργια τραγούδια από Big Talk, My Morning Jacket, The Silver Seas. Θα κάνουμε κι ένα flashback για να θυμηθούμε τον d.Boon των Minutemen...   Ελάχιστοι τον γνωρίζουν στη χώρα αυτή, αλλά κι αυτοί που κάποτε τον είχαν ακουστά, μάλλον τον έχουν ξεχάσει και είναι κρίμα. Φταίει μάλλον και το γεγονός ότι στα 80's οι δίσκοι των Minutemen ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν σε κάποιο δισκοπωλείο της Ελλάδας και το ότι η ενημέρωση και η πληροφορία για το underground rock ήταν είδος πολυτελείας...
   Έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε που ο Dennes Dale Boon έφυγε από τη ζωή όταν το βαν που ήταν μέσα ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό, κάπου στην Arizona, κοντά στα σύνορα με την California. Στην California, και συγκεκριμένα στο San Pedro είχε γεννηθεί το 1958 κι εκεί μεγάλωσε. Ονομάστηκε d. Boon γιατί έτσι υπέγραφε οτιδήποτε ζωγράφιζε όταν ήταν teenager.
   Το 1978 βρέθηκε μαζί με τον παιδικό του φίλο, Mike Watt, σε ένα punk rock σχήμα που ονομαζόταν The Reactionaries. Το group διέλυσε στα τέλη του 1979 και οι d.Boon και Watt δημιούργησαν τους Minutemen τον Γενάρη του 1980. To νέο αυτό σχήμα, έμελλε να γίνει ένα από τα καλύτερα και πιό απρόβλεπτα punk rock groups που ακούστηκαν από την California με τον d.Boon στην κιθάρα και τα φωνητικά, τον Watt στο μπάσο και τον φίλο τους George Hurley στα ντραμς.
   Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν σαν support act σε μια συναυλία των Black Flag και το πρώτο τους EP 'Paranoid Time' κυκλοφόρησε από την εταιρία SST. Mετά την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ, οι Μinutemen έγιναν ένα από τα πιό γνωστά punk rock σχήματα στις Η.Π.Α. και ο d.Boon απέκτησε σιγά σιγά τη φήμη ενός πολύ σπουδαίου και ιδιαίτερου κιθαρίστα (χρόνια αργότερα το περιοδικό Rolling Stone τον είχε μέσα στους 100 καλύτερους κιθαρίστες στη rock σκηνή).
   Το 1984 κυκλοφόρησαν τον διπλό δίσκο 'Double Nickels On The Dime' που θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους καλύτερους και πιό ανατρεπτικούς δίσκους στην ιστορία του αμερικανικού punk. Σ' αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ υπάρχουν και συνεργασίες με μέλη των Black Flag και Saccharine Trust. To Δεκέμβρη του 1985 έρχεται και το τελευταίο άλμπουμ τους, '3-Way Tie (For Last)', το οποίο περιέχει και πολλές, αναπάντεχες διασκευές, ενώ οι Minutemen θα κάνουν εκείνη την εποχή και την τελευταία τους περιοδεία, μαζί με τους ανερχόμενους R.E.M.
   Ο χαμός του d.Boon σήμανε και το τέλος των Minutemen αφού ο παιδικός του φίλος, Mike Watt, έπεσε σε βαριά κατάθλιψη. Τα μέλη των Sonic Youth ήταν που τον έπεισαν να συνεχίσει να ασχολείται με τη μουσική και να δημιουργήσει τους Firehose το 1987. Από τότε, οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει ο Watt, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του d.Boon...
   O Βοοn ήταν ένας πολύ σπουδαίος, alternative συνθέτης κι ένας μοναδικός κιθαρίστας. Η επιρροή του στα μετέπειτα punk rock συγκροτήματα από τις Η.Π.Α. είναι μεγάλη και ιδιαίτερα εμφανής στις ηχογραφήσεις τους αλλά και στις συνεντεύξεις τους, όπου πολλοί από αυτούς τον αναφέρουν σαν έναν από τους ήρωές τους. Θυμόμαστε, στο clip που ακολουθεί, τους Minutemen σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις τους, στην πατρίδα τους, San Pedro CA, λίγες μέρες πριν το τραγικό ατύχημα...Minutemen's best moments:
1. 'Corona'
2. 'Tension'
3. 'The Anchor'
4. 'Viet Nam'
5. 'Political Song For Michael Jackson To Sing'
6. 'This Ain't No Pic-Nic'
7. 'Political Nightmare'
8. 'Paranoid Chant'
9. 'The Cheerleaders'
10. 'Cracks In The Sidewalk'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου