Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

CESARIA EVORA R.I.P.

   Καλή εβδομάδα σε όλους εύχομαι. Το Σάββατο, δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή η Cesaria Evora σε ηλικία 70 ετών. Θα την ακούσουμε σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud μαζί με τραγούδια από τους Walter Murphy & The Big Apple Band, Earth Wind & Fire, Kajagoogoo, Abba, Frankie Valli & The Four Seasons αλλά και Phil Ochs, Jimmy Rogers, Ten Years After, Phil Lynnott, The Bangs, Ordinary Boys...



   H πολύ αγαπητή στη χώρα μας Cesaria Evora είχε γεννηθεί στo μικρό λιμάνι του Mindelo του νησιού Sao Vicente, ένα από τα νησάκια που αποτελούν το Capo Verde (Πράσινο Ακρωτήρι). Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού όταν ήταν 7 ετών, έχασε τον πατέρα της και η μητέρα της (που ήταν αδύνατο να μεγαλώσει μόνη της και τα έξι παιδιά της) την έβαλε σε ορφανοτροφείο όταν έγινε 10.
   Πριν ακόμη ενηλικιωθεί, η Cesaria άρχισε να τραγουδάει σε μικρά καφενεία και εστιατόρια του νησιού και στη συνέχεια έκανε εμφανίσεις σε τουριστικά πλοία αλλά ακουγόταν συχνά και στο τοπικό ραδιόφωνο. Πέρασαν έτσι πολλά χρόνια, μέχρι η Evora να αρχίσει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Αυτό έγινε όταν ήταν σχεδόν 45 ετών και βρέθηκε να εμφανίζεται στην Πορτογαλία. Εκεί την ανακάλυψε ο Jose da Silva και την κάλεσε για ηχογραφήσεις στο Παρίσι. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1988!
   Από κει και πέρα, η Cesaria Evora τραγουδούσε σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας διάσημη τη morna, ένα μουσικό ιδίωμα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στο Πράσινο Ακρωτήρι. Το 1995 προτάθηκε για βραβείο Grammy αλλά δεν το κέρδισε. Τα κατάφερε, τελικά, το 2004 με το δίσκο της 'Voz d' Amor'.
   To Μάη του 2010 υπέστη καρδιακή προσβολή κι από τότε σταμάτησε να περιοδεύει και να τραγουδάει για να προσέξει την υγεία της αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η ξυπόλητη τραγουδίστρια έφυγε από κοντά μας το Σάββατο 17 Δεκέμβρη. Μας άφησε για να τη θυμόμαστε 11 studio albums και πολλές συλλογές και ζωντανές ηχογραφήσεις.
   Είχα την τύχη να τη γνωρίσω στις αρχές των 00's όταν και έκανα τον DJ σε μια πολύ επιτυχημένη εμφάνισή της στο Μύλο. Περίεργη και συγχρόνως εξωτική, με ένα χαρακτήρα που πρόδιδε τη δύσκολη ζωή που πέρασε πριν γίνει διάσημη. Ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται...



Cesaria Evora's best moments:
1. 'Sangue De Beirona'
2. 'Carnaval De Sao Vicente'
3. 'Sodade'
4. 'Nova Sintra'
5. 'Mar Azul'
6. 'Vida Tem Um So Vida'
7. 'Regresso'
8. 'Negue'
9. 'Isolada'
10. 'Voz d' Amor'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου