Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

SOME BIZZARE ALBUM 1981

   Σήμερα έχει γενέθλια ο John Lydon, γνωστός σε όλους σχεδόν, σαν Johnny Rotten από τους Sex Pistols. Έτσι λοιπόν, από τις 16.00 ως τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα ακούσουμε τον Lydon με τους Sex Pistols αλλά και τους Public Image Ltd μαζί με τραγούδια των Wah!, Wreckless Eric, Thompson Twins από τη σκηνή του new wave των early 80's, Roxy Music και Jo Jo Gunne από το glam rock των 70's, Exodus και Slayer από την thrash metal σκηνή, τον bluesman Slim Harpo, τον μοναδικό Philip Glass αλλά και τραγούδια από μια εξαιρετική και σημαντική συλλογή που κυκλοφόρησε σαν σήμερα πολλά χρόνια πριν, το 1981...



   H Some Bizzare Records ήταν το δημιούργημα του μουσικού και παραγωγού Stevo Pearce, ενός ανήσυχου βρετανού, που αγαπούσε και προσπαθούσε να προωθήσει τις νέες τάσεις στη μουσική στα early 80's. Ένας τρόπος να το κάνει αυτό, ήταν η σύσταση μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας, η οποία θα είχε σαν στόχο της, να κυκλοφορήσει σε δίσκους τη δουλειά καλλιτεχνών που δεν μπορούσαν, μέχρι τότε, να βρουν δισκογραφική στέγη σε μεγάλες εταιρίες.
   Το ξεκίνημα της Some Bizzare Records προέκυψε το 1981, όταν και ηχογραφήθηκε ένας δίσκος που είχε τίτλο 'Some Bizzare Album' και συμπεριλάμβανε τραγούδια από άγνωστα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, συγκροτήματα, λειτουργώντας σαν ένα sampler που θα έκανε γνωστό στο κοινό το μουσικό ύφος της εταιρίας. Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο άλμπουμ, δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική, αλλά επίσης, δεν είχαν δεσμευθεί με συμβόλαιο ούτε με την Some Bizzare!
   Μερικά εξαιρετικά σχήματα της εποχής αρνήθηκαν την πρόταση για να συμμετέχουν στο δίσκο, όπως οι Cabaret Voltaire, οι Throbbing Gristle και οι The Normal. Κάποια άλλα όμως δέχτηκαν κι έτσι το roster του δίσκου άρχισε να 'γεμίζει' με τους ήχους των Νeu Electrikk, The The, B-Movie, Blancmange, Depeche Mode, Soft Cell και να συμπληρώνεται με πιό άγνωστα συγκροτήματα όπως οι Illustration, Jell, Blah Blah Blah, Naked Lunch, The Fast Set, The Loved One.
   Οι Depeche Mode, που είχαν απορριφθεί από όλες τις εταιρίες που είχαν πλησιάσει (παρά το γεγονός ότι τότε έκαναν περιοδεία με τον Fad Gadget) ηχογράφησαν και έκαναν την τελική μίξη για το 'Photographic' σε μια μόνο μέρα. Ήταν η πρώτη φορά που το συγκρότημα είδε τη δουλειά του να κυκλοφορεί σε δίσκο! Οι άγνωστοι, τότε, Soft Cell, που συμμετέχουν στη συλλογή με το 'Τhe Girl With The Patent Leather Face', θα γνώριζαν μέσα στους επόμενους μήνες μια τεράστια επιτυχία με τη διασκευή του 'Tainted Love'. Οι Blancmange, που ερμηνεύουν στο δίσκο το 'Sad Day', μέσα στα επόμενα χρόνια θα έκαναν επιτυχίες στο UK chart με επτά top-40 τραγούδια τους (τρία στο top-10) ενώ οι The The του Matt Johnson, θα ξεκινούσαν, με αφετηρία αυτό το άλμπουμ, μια σπουδαία καριέρα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
   Οι Neu Electrikk δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, όμως τα μέλη τους έκαναν καριέρα στη μουσική, με τον Steve Perry να συνεχίζει μόνος του και άλλα μέλη του group να συνεργάζονται με τους The The, τον Marc Almond (στους Marc & The Mambas) και τον William Orbit. Oι Fast Set κυκλοφόρησαν δίσκους στην 4AD ενώ οι Naked Lunch, αν και δεν γνώρισαν επιτυχία και αναγνώριση, θεωρούνται σήμερα ένα πολύ σημαντικό σχήμα για την εποχή του new wave.
   Το 'Some Bizzare Album' απέκτησε, με το πέρασμα των χρόνων, ένα cult status και χαρακτηρίζεται από πολλούς, ως μια από τις πολύ σημαντικές στιγμές για την εξέλιξη του new wave και της synth pop στη δεκαετία του '80. Επανεκδόθηκε σε CD το 1992 και το 2008 ξανακυκλοφόρησε σε διπλό CD με μερικά bonus tracks. Στην Some Bizzare (η οποία συνεχίζει να λειτουργεί) ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν δίσκους ονόματα όπως Einsturzende Neubauten, Soft Cell, Marc & The Mambas, Marc Almond, The The, Bizzare Inc, The Grid, Test Dept, Foetus, The Droidz, Peter Hammill, Swans, Cabaret Voltaire κ.α.
   Στο clip που ακολουθεί οι Depeche Mode σε εμφάνισή τους για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα το 1981 σε 'βρεφική' ηλικία με τον Vince Clarke ακόμη στη σύνθεσή τους...



Some Bizzare Album tracklist:
1. Illustration - 'Tidal Flow'
2. Depeche Mode - 'Photographic'
3. The The - 'Untitled'
4. B-Movie - 'Moles'
5. Jell - 'I Dare Say It Will Hurt A Little'
6. Blah Blah Blah - 'Central Park'
7. Blancmange - 'Sad Day'
8. Soft Cell - 'The Girl With The Patent Leather Face'
9. Neu Electrikk - 'Lust Of Berlin'
10. Naked Lunch - 'La Femme'
11. The Fast Set - 'King Of The Rambling Spires'
12. The Loved One - 'Observations'

1 σχόλιο: