Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ETTA JAMES R.I.P.

   Τα ξημερώματα της Παρασκεύης 20 Ιανουαρίου έφυγε από κοντά μας μια πολύ σπουδαία R&B καλλιτέχνης. Η μοναδική Etta James, η 'Matriarch of R&B', όπως συνήθισαν να την αποκαλούν οι θαυμαστές της. Θα την ακούσουμε σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio μαζί με τραγούδια από Chicago, The Doobie Brothers, Cheap Trick, Pointer Sisters αλλά και The Members, Pearl Harbour & The Explosions, The Chords, Zounds, Abrasive Wheels, Black Flag, Peter & The Test Tube Babies, The Passions, Legendary Pink Dots, Billy McKenzie...



   Ήρθε στον κόσμο το 1938 κάπου στο Los Angeles της California και το πραγματικό της όνομα ήταν Jamesetta Hawkins. H μητέρα της ήταν μόλις 14 ετών όταν γεννήθηκε και ο πατέρας της παρέμεινε άγνωστος για όλη της τη ζωή. Η άστατη ζωή της κοπέλας που έπαιζε το ρόλο της μητέρας της, ανάγκασε την Jamesetta να την ψάχνει για μέρες, περιμένοντας να γυρίσει στο σπίτι, από το οποίο έλειπε σχεδόν πάντα.
   Την 'κηδεμονία' της είχαν αναλάβει, κατά καιρούς, διάφορες κυρίες της γειτονιάς. Τραγουδούσε στην St.Paul Baptist Church όταν ήταν ακόμη 5 ετών. Ο υπεύθυνος της χορωδίας, μάλιστα, την είχε πολύ συχνά φιλοξενούμενη στο σπίτι του, όπου και την έβαζε να τραγουδάει με το ζόρι, χτυπώντας την, για τους χαρτοπαίκτες φίλους που έφερνε εκεί! Το 1950 μετακόμισε μαζί με την μητέρα της στο San Francisco και εκεί βρέθηκε να τραγουδάει σε ένα γυναικείο φωνητικό σχήμα, το οποίο πήρε υπό την επιτήρησή του ο πολύ γνωστός Johnny Otis. Αυτός ήταν που της έδωσε και το καλλιτεχνικό της όνομα. Το 1955 oι Peaches (αυτό ήταν το όνομα του συγκροτήματος) έκαναν περιοδεία με τον Little Richard. Τη χρονιά εκείνη, ένα τραγούδι της Etta James γίνεται μεγάλη επιτυχία στην Αμερική στη διασκευή της Georgia Gibbs. Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο η Etta είχε ρομαντική σχέση με τον B.B. King, αλλά είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.
   To 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρία Chess και συγχρόνως συνδέεται ερωτικά με τον Harvey Fuqua των Moonglows. Το πρώτο της άλμπουμ, είχε τον ίδιο τίτλο με το τραγούδι που χαρακτήρισε την καριέρα της ('At Last!') και περιείχε και το classic 'I Just Want To Make Love To You'. Tο 1961 με το δεύτερο δίσκο ('The Second Time Around') γίνεται ακόμη πιό γνωστή και την επόμενη χρονιά έρχεται και το πρώτο της top-40 τραγούδι στο Billboard με το 'Something's Got A Hold On Me'. Θα ακολουθήσουν κι άλλες μικρές επιτυχίες με αποκορύφωμα το 'Tell Mama' που το 1967 θα γίνει US No.23 hit single ενώ το τραγούδι που βρίσκεται στη δεύτερη πλευρά, το 'I'd Rather Go Blind', θα γίνει ένα από τα πιό γνωστά blues standards μέσα στα επόμενα χρόνια.
   Ο θάνατος του Leonard Chess (ιδιοκτήτης της Chess Records) το 1969, της κόστισε πολύ, αλλά συνέχισε να ηχογραφεί, κάνοντας μια στροφή σε έναν funk-rock ήχο για τη δεκαετία του '70. Το 1978 έκανε περιοδεία με τους Rolling Stones και εμφανίστηκε στο Montreaux Jazz Festival. Στα τέλη των 70's άφησε την Chess και για τα επόμενα χρόνια, πάλεψε με τον εαυτό της και τον εθισμό της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κατάφερε να 'καθαρίσει' σχεδόν μια δεκαετία μετά, όταν και επανήλθε στη δισκογραφία μέσω της Island και της Electra. Κυκλοφόρησε μερικούς πολύ καλούς δίσκους το 1988, το 1989 και το 1992 και το '93 μπήκε στο 'Rock 'n' Roll Hall Of Fame'. Tην ίδια χρονιά, ένα άλμπουμ που ηχογράφησε με τραγούδια της Billie Holiday, της απέφερε το πρώτο της βραβείο Grammy.
   Συνέχισε να κυκλοφορεί καλούς δίσκους σε άλλη εταιρία (Private Music) με αποκορύφωμα το 'Matriarch Of The Blues' του 2000, το οποίο σηματοδότησε την επιστροφή της στις R&B φόρμες που την έκαναν γνωστή. Το 2003 και το 2005 κέρδισε ακόμη δύο Grammy, ενώ συνέχισε να τραγουδάει jazz παράλληλα με τα blues. To 2008 στην κινηματογραφική ταινία 'Cadillac Records' που πραγματεύεται την ιστορία της δισκογραφικής εταιρίας Chess, η Etta James ενσαρκώνεται από τη diva της pop Beyonce Knowles. Το Νοέμβρη του 2011 είχε κυκλοφορήσει αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο της άλμπουμ, με τίτλο 'The Dreamer'.
   H Etta James κατάφερε να τραγουδήσει doo-wop, jazz, gospel, soul, funk, rock, blues και pop με επιτυχία και, παρά το ότι δεν κατάφερε να έχει μεγάλες επιτυχίες στα charts, η επιρροή της ήταν εμφανής σε καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones, o Rod Stewart και πιό πρόσφατα η Amy Winehouse και η Adele. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να έχει την αναγνώριση που της άξιζε, από τα early 60's ακόμη, αλλά τουλάχιστον πριν φύγει από τον κόσμο, είδε την δουλειά της να εκτιμάται από τον κόσμο που ακούει μουσική αλλά και τους καλλιτέχνες που την αντέγραψαν.



Etta James' best moments:
1. 'Tell Mama'
2. 'Something's Got A Hold On Me'
3. 'I'd Rather Go Blind'
4. 'Seven Day Fool'
5. 'I Just Want To Make Love To You'
6. 'Damn Your Eyes'
7. 'Trust In Me'
8. 'At Last!'
9. 'Spoonful'
10. 'You Got It'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου