Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

WHO IS JOHN COOPER CLARKE?

   Από τις 16.00 έως και τις 17.00 ξανά μαζί σήμερα στον Up 'n' Loud Web Radio με τραγούδια από Fine Young Cannibals, Alicia Keys, The B-52's, Depeche Mode, Creedence Clearwater Revival, Bill Nelson's Red Noise, Martha & The Muffins, Selecter, Klark Kent, Crime & The City Solution, Infa-Riot, The Dickies, The Clash, John Cooper Clarke...



   Ο κύριος στη φωτογραφία γίνεται σήμερα 62 ετών κι αποφάσισα να γράψω λίγα πράγματα γι' αυτόν, για να έχουν την ευκαιρία κάποιοι που δεν τον γνωρίζουν να μάθουν κάτι και, ίσως, να ασχοληθούν μαζί του, γιατί δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει επιτυχίες την εποχή που τις άξιζε.
   Ο John Cooper Clarke γεννήθηκε στο Salford το 1949 και ανέβηκε στη σκηνή για πρώτη φορά το 1976 στο Manchester. Οι παραστάσεις του ήταν πολύ ιδιαίτερες μια που κανείς άλλος, τουλάχιστον την εποχή εκείνη, δεν δοκίμασε να παρουσιάσει στο κοινό punk rock ποίηση, και μάλιστα, χωρίς τη συνοδεία μουσικής! Ακόμη κι όταν παρουσίαζε την ποίησή του με τη συνοδεία συγκροτήματος όμως, ο John Cooper Clarke ήταν ένας μοναδικός performer.
   Εντάχθηκε πολύ γρήγορα στο κίνημα του punk και έκανε εμφανίσεις μαζί με ονόματα όπως Sex Pistols, The Fall, Buzzcokcs, Siouxsie & The Banshees κ.α. Το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο του EP που είχε τίτλο 'Innocents' και την επόμενη χρονιά ήρθε και το ντεμπούτο άλμπουμ του 'Disguise In Love' σε παραγωγή του Bill Nelson των Be-Bop Deluxe. Ένα τραγούδι από το δεύτερο δίσκο του ('Gimmix Play Loud' το 1979) τον έβαλε για μια και μοναδική φορά στο UK top-40 και το 1981 έγινε ακόμη πιό γνωστός συμμετέχοντας στην ταινία 'Urgh! A Music War', ένα rock documentary με 34 συγκροτήματα και καλλιτέχνες της εποχής.
   Το 1982 βγήκε στην αγορά ο δίσκος 'Zip Style Method' που δεν ήταν τόσο καλός και από τότε οι εμφανίσεις του John Cooper Clarke στη σκηνή ήταν σπάνιες. Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της δεκαετίας του '80 εθισμένος στην ηρωίνη με την γνωστή τραγουδίστρια Nico να είναι μαζί του, συγκάτοικος και σύντροφος. Στα μέσα των 90's άρχισε να εμφανίζεται ξανά μαζί με τους Mescaleros του Joe Strummer, τους Fall και, πιό πρόσφατα, τους Reverend & The Makers, με τους οποίους ηχογράφησε και τραγούδια. To 2007 έκανε και μια εμφάνιση στην ταινία 'Control' (που είχε να κάνει με τον Ian Curtis των Joy Division) υποδυόμενος τον εαυτό του, ενώ πιό πρόσφατα, ένα από τα ποιήματά του δημοσιεύτηκε σε κάποιες από τις εκδόσεις του single 'Fluorescent Adolescent' των Arctic Monkeys, οι οποίοι έχουν δηλώσει fan του σπουδαίου και μοναδικού punk rock ποιητή!
   Στο clip που ακολουθεί ερμηνεύει το καταπληκτικό 'Beasley St.' για το βρετανικό μουσικό πρόγραμμα 'The Old Grey Whistle Test'. To συγκρότημα που τον συνοδεύει ονομάζεται The Invisible Girls και συμμετείχε και στις ηχογραφήσεις των δίσκων του. Είναι ο Bill Nelson (Be-Bop Deluxe), o Pete Shelley (Buzzcocks), o Paul Burgess (10CC, Camel, Icicle Works) και ο πολύ γνωστός παραγωγός Martin Hannett.





John Cooper Clarke's best moments:
1. 'Beasley Street'
2. '(I Married A) Monster From Outer Space'
3. 'Health Fanatic'
4. 'I Don't Wanna Be Nice'
5. 'Gimmix Play Loud'
6. 'The Day My Pad Went Mad'
7. 'Psycle Sluts'
8. 'Valley Of The Lost Women'
9. 'Post-War Glamour Girl'
10. 'Split Beans'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου