Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

HAPPY B-DAY MARK EITZEL

   Εύχομαι σε όλους να έχετε μια καλή εβδομάδα. Στην πρώτη μας εκπομπή αυτής, στον Up 'n' Loud Web Radio από τις 16.00 μέχρι τις 17.00 θα ακούσουμε αποσπάσματα από τους Genesis, The Beatles, Jefferson Airplane, Humple Pie μαζί με Swell Maps, Flipper, The Boys, The dB's, The Nightingales, Sort Sol, The Psychedelic Furs, Duran Duran, Enter Shikari και τους American Music Club για να ευχηθούμε στον Mark Eitzel για τα γενέθλιά του.



   Ήρθε στον κόσμο το 1959 από μια οικογένεια αμερικανών στρατιωτικών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ο μικρός Mark να περάσει την παιδική του ηλικία σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου δηλαδή έπαιρναν μετάθεση οι υψηλόβαθμοι γονείς του. Έζησε στην Ταιβάν, στην Αγγλία και από το 1979 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Colombus του Ohio.
   Έφτιαξε τους Cowboys όταν ήταν σχεδόν 20, την εποχή που εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στις Η.Π.Α. Οι Cowboys κατάφεραν να κυκλοφορήσουν μονάχα ένα single το 1980 και, αμέσως μετά, ήρθαν οι Naked Skinnies, οι οποίοι και αυτοί, μόνο ένα single ηχογράφησαν, πριν διαλυθούν το 1982. Έχοντας ήδη μετακομίσει στο San Francisco CA, o Eitzel δημιούργησε τους American Music Club, μετά την αποτυχία των προηγούμενων συγκροτημάτων του.
   Το πρώτο άλμπουμ των American Music Club ήρθε το 1985 και ήταν το υπέροχα μελαγχολικό 'The Restless Stranger', ένας από τους καλύτερους δίσκους alternative rock της δεκαετίας του '80. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το, επίσης πολύ καλό, 'Engine'. To 1988 το άλμπουμ 'California' τους έκανε γνωστούς σε ολόκληρη την Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και το group απέκτησε αρκετούς φανατικούς οπαδούς. Ακολούθησε το 'United Kingdom' (1989) και το 'Everclear' το 1991, που για πολλούς είναι και το καλύτερό τους. Το περιοδικό Rolling Stone το είχε διαλέξει σαν δίσκο της χρονιάς κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα καλό συμβόλαιο με την εταιρία Reprise. Οι American Music Club κυκλοφόρησαν ακόμη δύο δίσκους ('Mercury' το 1993 και 'San Francisco' το 1994) πριν διαλύσουν και ο Eitzel συνεχίσει μόνος του.
   Το 1996 βγάζει τον πρώτο του solo δίσκο και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί μαζί με τον Peter Buck των R.E.M. το follow-up που έχει τίτλο 'West'. Για τον τρίτο προσωπικό του δίσκο, συνεργάζεται με τον Steve Shelley των Sonic Youth και τον James McNew των Yo La Tengo. To 2001 κυκλοφορεί το 'The Invisible Man' και στη συνέχεια ένα δίσκο με διασκευές. H έκπληξη, όμως, είναι το άλμπουμ 'The Ugly American' που έρχεται το 2002 και περιλαμβάνει νέες εκτελέσεις τραγουδιών των American Music Club σε συνεργασία με έλληνες μουσικούς όπως οι Μανώλης Φάμμελος και Μάνος Πυροβολάκης. Ο δίσκος ηχογραφείται στην Ελλάδα και έχει έντονο το στοιχείο της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
   Το 2003 οι American Music Club επανασυνδέονται και περιοδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά φυσικά και στην Αμερική. Μαζί τους, ο Eitzel, ηχογραφεί τους δίσκους 'Love Songs For Patriots' (2004) και 'Τhe Golden Age' (2008). To 2009 θα επανέλθει στις solo καταθέσεις του με το άλμπουμ 'Klamath' και την αμέσως επόμενη χρονιά γράφει μουσική για το musical 'Marine Parade'. To 'Brannan Street' που είναι και η πιό πρόσφατη κυκλοφορία του είναι μια συλλογή με ακυκλοφόρητα των American Music Club αλλά και δικά του τραγούδια σε διαφορετικές εκτελέσεις.



American Music Club's best moments:
1. 'Tell Yourself'
2. 'Nightwatchman'
3. 'Firefly'
4. 'Laughingstock'
5. 'Here They Roll Down'
6. 'Goodbye Reprise #54'
7. 'Sick Of Food'
8. 'Rise'
9. 'Over And Done'
10. 'Fearless'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου