Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

HAPPY B-DAY NEIL DIAMOND

   Όπως και κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, σήμερα θα είμαστε μαζί στον Up 'n' Loud Web Radio από τις 16.00 μέχρι τις 17.00 με μουσική και τραγούδια που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ημέρα που βγαίνει στον αέρα η εκπομπή. Στο σημερινό πρόγραμμα θα ακούσουμε καινούργιες κυκλοφορίες από Maccabees και Wooden Shjips, punk και new wave από τους Clock DVA, The Flying Lizards, Squeeze, The V.I.P's, The dB's, Ruts, Anti-Pasti αλλά και David Bowie, Vic Reeves & Wonderstuff, Aaron Neville και Neil Diamond.



   Σήμερα έχει γενέθλια ο Neil Diamond, ένας από τους πιό επιτυχημένους συνθέτες και τραγουδιστές των τελευταίων 60 χρόνων. Γεννήθηκε το 1941 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης και η καριέρα του μετράει ήδη 53 χρόνια από το 1958 μέχρι και τώρα.
   Οι πρώτες του δισκογραφικές καταθέσεις ήταν το 1962, όταν και ηχογράφησε δύο singles με τον φίλο του Jack Parker, σαν Neil & Jack. Την ίδια χρονιά υπέγραψε και το πρώτο του συμβόλαιο με την Columbia σαν solo καλλιτέχνης, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει στην επιτυχία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρία να τον αποδεσμεύσει σχεδόν άμεσα. O Diamond δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική, γράφοντας τραγούδια για άλλους.
   Το 1965 το τραγούδι του 'Sunday And Me' που ερμήνευσαν οι Jay & The Americans έγινε top-20 hit στο Billboard ενώ αμέσως μετά υπέγραψε τις επιτυχίες των Monkees, 'I'm A Believer' και 'A Little Bit Me, A Little Bit You'. To πρώτο, μάλιστα, ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία στο αμερικανικό chart για τη χρονιά του 1966. Στη συνέχεια, πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες τραγούδησαν τραγούδια που είχε συνθέσει αυτός, χαρίζοντάς του τη φήμη του hit-maker. Ο Elvis Presley ερμήνευσε το 'Sweet Caroline', οι Deep Purple το 'Kentucky Woman', η Lulu το 'The Boat That I Row' και ο Cliff Richard το 'Solitary Man' και το 'Girl, You'll Be A Woman Soon'. Το 'Solitary Man' ήταν και το πρώτο τραγούδι που κατάφερε να κάνει επιτυχία ο Neil Diamond στη δική του εκτέλεση.
   Στα τέλη των 60's και στις αρχές των 70's, o Diamond θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος αφού τραγούδια όπως τα 'Sweet Carolina', 'Kentucky Woman', 'Ηolly Holy', 'Cracklin' Rosie', 'Song Sung Blue' θα ανέβουν στις υψηλές θέσεις του Billboard, με τα δύο τελευταία, μάλιστα, να φτάνουν και στο Νο.1. Το 1972 θα δώσει μια σειρά από πολύ επιτυχημένα κονσέρτα. Αποσπάσματά τους θα ηχογραφηθούν για τον δίσκο του 'Hot August Night'. Tην επόμενη χρονιά, θα πάρει το αίμα του πίσω από την Columbia, αναγκάζοντας την εταιρία να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας που του απέφερε ένα εκατομμύριο δολλάριο για κάθε άλμπουμ!
   Το '76 εμφανίζεται μαζί με τους Band στην τελευταία τους συναυλία που γυρίστηκε σε ταινία από τον Martin Scorcese και, το '78 κάνει επιτυχία με την Barbra Streisand το τραγούδι 'You Don't Bring Me Flowers' (US No.1 hit single). To ξεκίνημα των 80's, τον βρίσκει να πρωταγωνιστεί στο remake της ταινίας 'The Jazz Singer', και, ενώ η ταινία δεν είναι καλή, το soundtrack γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Η συγκεκριμένη δεκαετία, δεν θα είναι η καλύτερη της καριέρας του αφού δεν θα καταφέρει πολλά πράγματα στα charts, όμως δικά του τραγούδια θα συνεχίσουν να ακούγονται και να γίνονται παγκόσμια hits, όπως το 'Red Red Wine' που διασκεύασαν οι UB40.
   Στα 90's ηχογράφησε μερικούς μέτριους δίσκους (και δύο χριστουγεννιάτικους) και είδε ξανά κάποια δικά του τραγούδια να βρίσκονται στην επικαιρότητα από άλλες εκτελέσεις. Το 1994 οι Urge Overkill διασκεύασαν το 'Girl, You'll Be A Woman Soon' που ακούστηκε στην ταινία 'Pulp Fiction' ενώ ο Johnny Cash ηχογράφησε το 'Solitary Man'. Και στα 00's ο Neil Diamond παρέμεινε δημοφιλής αφού οι συνθέσεις του δεν σταμάτησαν να διασκευάζονται (Smash Mouth στο 'I'm A Believer', HIM στο 'Solitary Man' κ.α.).
   Το 2005 επέστρεψε με το πολύ καλό άλμπουμ '12 Songs' που τον ανέβασε ξανά στις πρώτες θέσεις του Billboard 200 και το 2008 η ταινία του Greg Kohs με τίτλο 'Song Sung Blue', πέρα από τον τίτλο της, είναι γεμάτη με τραγούδια του Diamond. Tη χρονιά εκείνη, με την κυκλοφορία του δίσκου 'Home Before Dark', o Neil Diamond θα είναι ξανά στο No.1 και στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία μετά από πολλά χρόνια! Ακολούθησε ένα ακόμη χριστουγεννιάτικο άλμπουμ την επόμενη χρονιά και ένας δίσκος με διασκευές το 2010.



Νeil Diamond's best moments:
1. 'Solitary Man'
2. 'Girl, You'll Be A Woman Soon'
3. 'Sweet Caroline'
4. 'I'm A Believer'
5. 'Love On The Rocks'
6. 'Red Red Wine'
7. 'Song Sung Blue'
8. 'Cracklin' Rosie'
9. 'Pretty Amazing Grace'
10. 'Holly Holy'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου