Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

HAPPY B-DAY BLIXA BARGELD

   Εκτός από τους Einsturzende Neubauten που θα ακούσουμε σήμερα στον Up 'n' Loud (16.00-17.00) για να ευχηθούμε στον ηγέτη τους Blixa Bargeld, θα έχουμε ακόμη μουσική από τους Βee Gees, The Beatles, Big Star, Randy Vanwarmer, Paul Kelly & The Messengers, Fuzztones, Bow Wow Wow, Sex Pistols, 999, Kleenex, Richard Hell & The Voidoids, Devo, Spandau Ballet...



   Γερμανός στην καταγωγή, γεννημένος σαν σήμερα το 1959 στο Βερολίνο, ο Hans Christian Emmerich έγινε γνωστός σαν Blixa Bargeld, μέσω του νεωτεριστικού σχήματος που δημιούργησε το 1980 και ονόμασε Einsturzende Neubauten αλλά και από τη μακροχρόνια συνεργασία του με τους Bad Seeds του Nick Cave.
   Όταν ήταν μικρός παράτησε το σχολείο και εγκατέλειψε το πατρικό του σπίτι για την αναζήτηση μιας διαφορετικής ζωής, όντας ανήσυχη προσωπικότητα από παιδί. Λίγα χρόνια αργότερα σχημάτισε τους Einsturzende Neubauten (Καταρρέοντα Νεόχτιστα) μαζί με τον N.U.Unruh και τις Beate Bartel, Gudrun Gut. Τα κορίτσια πολύ σύντομα εγκατέλειψαν το συγκρότημα και ήρθε στη θέση τους ο Alexander Hacke, που παραμένει μέχρι σήμερα. Το 1980 ηχογράφησαν το 'Stahlmusik' που κυκλοφόρησε σε κασέτα ενώ το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1981 και είχε τίτλο 'Kollaps' (είχε τότε προσχωρήσει στο group και ο F.M.Einheit από τους Abwarts). To 'Kollaps', παραμένει μέχρι σήμερα άλμπουμ ορόσημο για την εξέλιξη του industrial rock, μια που, οι Neubauten ήταν ένα από τα groups που εισήγαγαν τον όρο αυτό στη σύγχρονη μουσική. Χαρακτηριστικό τους ήταν, και παραμένει, η χρησιμοποίηση μουσικών οργάνων που κατασκευάζουν οι ίδιοι από μέταλλα, πλαστικά, είδη οικιακής χρήσης, άχρηστα αντικείμενα, κατασκευαστικά υλικά και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί (ή όχι) κανείς.
   Το 1983, o Blixa γνώρισε τον Nick Cave στο Amsterdam και δέχτηκε να παίξει κιθάρα (με το δικό του πολύ ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο) στο EP των Birthday Party 'Mutiny!', το οποίο ήταν και το τελευταίο τους, αφού στη συνέχεια διέλυσαν. Ο Bargeld ήταν μέλος των Bad Seeds (το backing group του Nick Cave μετά τους Birthday Party) από το πρώτο τους άλμπουμ ακόμη, ενω συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει με τον Cave για 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το 2003. Η συμμετοχή του στους Bad Seeds ήταν καταλυτική και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι φίλοι του group. Τραγούδησε ντουέτο με τον Cave σε ένα από τα πιό γνωστά τους τραγούδια, το 'Weeping Song', ενώ η δαιμονισμένη κιθάρα του είναι αυτή που χαρακτηρίζει το 'From Her To Eternity', από τον πρώτο τους δίσκο. Στα 80's συνεργάστηκε και με τους Gun Club, αφού έπαιξε κιθάρα στο 'Yellow Eyes' από το δίσκο 'Mother Juno' του 1987.
   Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 άρχισε να κάνει solo εμφανίσεις, τις οποίες ονόμασε Rede/Speech Performances, πειραματιζόμενος με ήχους μικροφώνων και ηχητικά εφφέ. Από το 2007, επίσης, συνεργάζεται με τον Alva Noto (solo artist και μέλος των Signal και Cyclo) στο project ANBB (από τα αρχικά τους). Πέρα από αυτά, έχει συνεργαστεί και με πολλούς ακόμη μουσικούς, βοηθώντας τους να ηχογραφήσουν τους δίσκους τους ενώ έχει συμμετοχή σαν ηθοποιός και σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές από τη Γερμανία.
   Ο Blixa Bargeld είναι, επίσης, ο δημιουργός της επονομαζόμενης 'Blixa chord' ή αλλιώς 'one finger chord'. Αν έχετε ασχοληθεί με το παίξιμο της κιθάρας και ψάχνετε για κάτι το μοναδικό, κάτι διαφορετικό και μακριά από τα τετριμμένα, αξίζει να ασχοληθείτε με το θέμα...



Einsturzende Neubauten's best moments:
1. 'Haus Der Luge'
2. 'Yu-Gung (Futter Mein Ego)'
3. 'The Garden'
4. 'Kollaps'
5. 'Armenia'
6. 'Ich Bin's'
7. 'Blume'
8. 'Silence Is Sexy'
9. 'Fuerio'
10. 'Seele Brennt'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου