Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

I AM DAMO SUZUKI

   Καλή εβδομάδα σε όλους εύχομαι. Η κυβέρνηση των εγκάθετων μας υπόσχεται ακόμη πιό δύσκολες μέρες μέσα στους επόμενους μήνες απ' ότι ακούω τώρα στις ειδήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να τους διώξουμε όλους αυτούς από τη χώρα. Κάποιους να τους κρατήσουμε, βέβαια, για να περάσουν από δικαστήριο. Δεν πρέπει εμείς να πληρώσουμε, αυτοί επιβάλλεται να 'πληρώσουν'... Έχει γενέθλια σήμερα ένας καταπληκτικός καλλιτέχνης, ένας πολύ σημαντικός τραγουδιστής. O Damo Suzuki των υπέροχων Can. Θα ακούσουμε λοιπόν τους Can (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) μαζί με τραγούδια από The Fall, Magazine, Bauhaus, The Clash, Ramones, Madness, Blondie, The Strokes, The Seahorses, Sade.


  
   Το κανονικό του όνομα είναι Kenji Suzuki. Γεννήθηκε στην Ιαπωνία, σαν σήμερα, το 1950. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, εμπνευσμένος από την κουλτούρα των hippies, βρέθηκε στην Ευρώπη, όπου ταξίδευε από χώρα σε χώρα παρέα με μια κιθάρα. Στο Μόναχο, τον εντόπισαν να τραγουδάει στο δρόμο οι Holger Czukay και Jaki Liebezeit, οι οποίοι είχαν ήδη σχηματίσει τους Can και βρισκότανε σε αναζήτηση τραγουδιστή. Ο Suzuki δέχτηκε την πρότασή τους να μπει στο συγκρότημα και άρχισε να δουλεύει μαζί τους την ίδια μέρα κιόλας.
   Έμεινε στο group από το 1970 μέχρι και το 1973 και συμμετείχε στα κορυφαία άλμπουμς 'Soundtracks' (1970), 'Tago Mago' (1971), 'Ege Bamyasi' (1972), 'Future Days' (1973). Η πολύ ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, αλλά και ο τρόπος που τη χρησιμοποιούσε, ταίριαξε απόλυτα με τον ψυχεδελικό, τραχύ και συγχρόνως πειραματικό ήχο των Can. To 1974 όμως, έγινε μάρτυρας του Ιεχωβά, παντρεύτηκε μια γερμανίδα (που είχε κι αυτή τα ίδια θρησκευτικά πιστεύω) και αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μουσική!
   Πέρασαν πολλά χρόνια, ώσπου το 1983 ο Damo Suzuki επέστρεψε με το δικό του σχήμα Damo Suzuki's Network. Κάτω απ' αυτό το όνομα ηχογράφησε δύο δίσκους στη δεκαετία του '80, ενώ προς τα τέλη των 90's επανήλθε κυκλοφορώντας ζωντανές ηχογραφήσεις κατά κύριο λόγο. Στα 00's συνεργάστηκε με τους Cul De Sac και το 2004 συμμετείχε σε δίσκο του Sixtoo, καλλιτέχνης της εταιρίας Ninja Tune. Στις συνεργασίες του, υπάρχουν και στιγμές με πρώην μέλη των Can αλλά και μουσικοί όπως οι Mani Neumeier (Guru Guru), Omar Rodriguez, Stephen McBean (Black Mountain) και τα συγκροτήματα The Bees, Do Make Say Think, Broken Social Scene, Acid Mother's Temple κ.α.
   Το 1985 στο δίσκο τους 'This Nation's Saving Grace' οι Fall έχουν ένα τραγούδι που ονομάζεται 'I Am Damo Suzuki' ενώ οι ψυχεδελικοί Dudes Of Neptune έχουν κυκλοφορήσει δίσκο με τίτλο 'Jamming For Damo'. Το συγκρότημα Mooney Suzuki εμπνεύστηκε το όνομά του από τον Malcolm Mooney (ο πρώτος τραγουδιστής των Can) και τον Damo Suzuki.
   Στο clip που ακολουθεί απολαύστε τον Damo Suzuki μαζί με τους Can σε μια εκτέλεση του 'Bring Me Coffee Or Tea' που υπάρχει στο άλμπουμ τους 'Tago Mago'...



Damo Suzuki's best moments with Can:
1. 'Mother Sky'
2. 'Bring Me Coffee Of Tea'
3. 'Vitamin Z'
4. 'Spoon'
5. 'Bel Air'
6. 'Halleluhwah'
7. 'Moonshake'
8. 'Mushroom'
9. 'Deadlock'
10. 'Pinch'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου