Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

PATRIK FITZGERALD: Urban Poetry

   Στη σημερινή εκπομπή που θα μεταδοθεί (όπως κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή) 16.00 με 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα ακούσουμε μουσική και τραγούδια από Faith No More, Thin Lizzy, J Geils Band, Lou Reed, Pink Floyd, A Certain Ratio, Felt, Colin Newman, Huang Chung, The Stranglers, Patrik Fitzgerald...



   Η καταγωγή του είναι από την Ιρλανδία αλλά γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1956 και μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά της πόλης. Στο ξεκίνημά του, δοκίμασε την τύχη του σαν ηθοποιός αλλά πολύ γρήγορα στράφηκε στη μουσική, τραγουδώντας με μια κιθάρα στους δρόμους.
   Από το 1975 έψαχνε να βρει δισκογραφική στέγη, αλλά όσο κι αν προσπάθησε δεν τα κατάφερε. Το 1976 απορρίφθηκε από τους London SS, που είχαν στη σύνθεσή τους τον Mick Jones (Τhe Clash). Το 1977, κατάφερε να πείσει τους υπεύθυνους της νεοσύστατης εταιρίας δίσκων Small Wonder να τον ακούσουν και να κυκλοφορήσουν τους δίσκους του. Το πρώτο του extended play είχε τίτλο 'Safety Pin Stuck In My Heart', με το ομώνυμο τραγούδι να παραμένει, μέχρι και σήμερα, το χαρακτηριστικότερο της καριέρας του.
   H μεγάλη περιοδεία που έκανε με τους Jam αλλά και το cult status των πρώτων ηχογραφήσεών του, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα νέο συμβόλαιο με την μεγάλη δισκογραφική Polydor. Από αυτήν βγήκε στην αγορά και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος το 1979 με τίτλο 'Grubby Stories'. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν μέλη των Buzzcocks και των Penetration.
   H Polydor τον αποδέσμευσε σύντομα και το 1982 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του ('Gifts & Telegrams') από τη μικρή Red Flame. Νωρίτερα, είχε ηχογραφήσει ένα single με το ψευδώνυμο Josef Garrett. O επόμενος δίσκος του ('Drifting Towards Violence') ήρθε το 1983 και κυκλοφόρησε από μια Βέλγικη άγνωστη εταιρία, χωρίς φυσικά να κάνει επιτυχία. Επανήλθε τρία χρόνια αργότερα με το πολύ καλό 'Tunisian Twist', που, όμως, έμεινε κι αυτό στην αφάνεια. Τότε συνεργάστηκε για ένα τραγούδι με την ποιήτρια και μουσικό Anne Clarke.
   Για τα επόμενα χρόνια, ο Fitzgerald, πέρασε δύσκολες στιγμές, χωρίς δισκογραφική στέγη και χωρίς καθόλου χρήματα. Το 1995 μια ελληνική εταιρία δίσκων από τη Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη Lazy Dog του Μπάμπη Αργυρίου, ήρθε σε επαφή μαζί του με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει τον εξαιρετικό δίσκο του, 'Pillow Tension'. Εκείνη την περίοδο, ο καλλιτέχνης μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία.
   Στα 00's συνέχισε να βγάζει δίσκους σε μικρές εταιρίες χωρίς να ενδιαφέρεται πλέον για την επιτυχία τους. Το 2001 έβγαλε το άλμπουμ 'Room Service', το 2006 ήρθε το 'Floating Population' και την επόμενη χρονιά ένα split single με το συγκρότημα Attila The Stockbroker. To 2009, γυρίστηκε σε ταινία από τον Dom Shaw, ένα documentary με τίτλο 'All The Years Of Trying' που αφορά τον Patrik Fitzgerald. Το film προβλήθηκε με επιτυχία στο Raindance Film Festival.



Patrik Fitzgerald's best moments:
1. 'Safety Pin Stuck In My Heart'
2. 'All The Years Of Trying'
3. 'The Paranoid Ward'
4. 'The Backstreet Boys'
5. 'All Sewn Up'
6. 'Factory Of Wines'
7. 'Background Paints The Picture'
8. 'My Perfect World'
9. 'Personal Loss'
10. 'Island Of Lost Souls'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου