Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

SOLVEIG DOMMARTIN: No Fear, No Die!

   Επιστρέφουμε σήμερα στην κανονική ροή του προγράμματος, η οποία έχει να κάνει με γεγονότα του παρελθόντος που συνδιάζουμε με μουσική, μετά από μερικές εκπομπές που ασχοληθήκαμε με τις κυκλοφορίες του 2011. Θα ακούσουμε, βέβαια, και κάποια αποσπάσματα από καλλιτέχνες που έβγαλαν δίσκους το '11 (και μάλιστα πολύ καλούς δίσκους) όπως Cat's Eyes, Magazine, Wooden Shjips αλλά και μουσική από τους Bangles, Slow Children, Lene Lovich, The Pretenders, The Directions, The Stranglers, Revillos, The Sound και Nick Cave & The Bad Seeds για να πούμε λίγα πράγματα για την ηθοποιό Solveig Dommartin...


  
   Η όμορφη και γεμάτη ταλέντο Solveig είχε έρθει στον κόσμο το 1961 σε κάποια γειτονιά του Παρισιού ενώ είχε και Γερμανική καταγωγή από τους γονείς της. Ξεκίνησε την περιπέτειά της στο χώρο της τέχνης εμφανιζόμενη σε θεατρικές παραστάσεις σε Γαλλία (Compagnie Timothee Laine) και Γερμανία (Theatre Labor Warschau) και στη συνέχεια εργάστηκε σαν βοηθός του σκηνοθέτη Jacques Rozier (έμεινε στην ιστορία για το film του 1962 'Adieu Philippine').
   To 1987 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία του Wim Wenders, 'Wings Of Desire' ενσαρκώνοντας με μεγάλη επιτυχία μια ακροβάτρια ενός τσίρκου που με την ομορφιά της αναγκάζει έναν άγγελο να πέσει στη γη για να τη συναντήσει και να ζήσει μαζί της. Για τις ανάγκες της ταινίας, έμαθε να εκτελεί τις ακροβατικές ασκήσεις σε λιγότερο από δύο μήνες, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί κάποιος-α stunt.
   Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η Dommartin ξεκίνησε μια ρομαντική σχέση με τον σκηνοθέτη Wenders, η οποία κράτησε αρκετά χρόνια. Το 1991 έγραψε μαζί του το σενάριο για την ταινία 'Until The End Of The World', στην οποία επίσης πρωταγωνίστησε, ενώ το 1993 εμφανίστηκε (σε μικρό ρόλο) στο film 'Faraway, So Close', το οποίο ήταν η συνέχεια του 'Wings Of Desire'. Παράλληλα με τον Wenders και τις ταινίες του, η Solveig είχε εμφανιστεί στo Αυστραλιανό δράμα 'Τhe Prisoner Of St.Petersburg' του Ian Pringle και στη Γαλλική παραγωγή 'Νο Fear, No Die' του Claire Denis.
   To 1994 μαζί με το τέλος της σχέσης της με τον Wenders ήρθε και το τέλος της καριέρας της σαν ηθοποιού αφού το film 'I Can't Sleep' (του Claire Denis) ήταν η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε. Το 1998 σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο 'Ιl Suffirait D'un Pont' και έκτοτε τίποτα.
   Η Dommartin δεν είχε καμμία σχέση με τα κορίτσια που ενσάρκωνε στις ταινίες που έπαιζε. Ήταν ένας πολύ ζωηρός άνθρωπος, γεμάτος ενέργεια και ζούσε τη ζωή της στα άκρα. Μετά τον Wenders παντρεύτηκε έναν Γάλλο τραγουδιστή του δρόμου και ασχολήθηκε με παραγωγές. Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, σαν σήμερα, το 2007 από καρδιακή προσβολή...
   Θυμηθείτε την Dommartin στο clip που ακολουθεί, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απόσπασμα από την ταινία 'Wings Of Desire'. Εκτός απ' την Solveig, θα δείτε τον Nick Cave και τους Bad Seeds να ερμηνεύουν ζωντανά τα 'The Carny' και 'From Her To Eternity' και τους ηθοποιούς Bruno Ganz και Otto Sander.



Solveig Dommartin and music in films:
1. Nick Cave & The Bad Seeds - 'From Her To Eternity'
2. Julee Cruise - 'Summer Kisses, Winter Tears'
3. Laurie Anderson - 'Angel Fragments'
4. Patti Smith & Fred 'Sonic' Smith - 'It Takes Time'
5. U2 - 'Stay (Faraway, So Close)'
6. Nick Cave & The Bad Seeds - 'The Carny'
7. Simon Bonney - 'All God's Children'
8. Crime & The City Solution - 'Six Bells Chime'
9. Elvis Costello - 'Days'
10. Nick Cave & The Bad Seeds - '(I'll Love You) Till The End Of The World'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου