Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

WORLD SURFING DAY & SURF MUSIC

   Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κυματοδρομίας (Surfing) και με αφορμή αυτόν τον εορτασμό που έχει καθιερωθεί από το 2004, στην εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) παρουσιάστηκε η ιστορία της surf rock μουσικής! Ακούσαμε τραγούδια από τους Dick Dale & The Del-Tones, The Chantays, The Beach Boys, The Rivieras, Trashmen, Jan & Dean, The Rip Chords, The Surfaris, Ventures, Atlantics, The Dakotas, The Lively Ones, The Pyramids, Ronny & The Daytonas, The Raybeats και άλλα...



   H μουσική surf έχει τις ρίζες της στο Orange County της California, απ' όπου και ξεκίνησε σαν ένα instrumental μουσικό είδος, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60. Ο ήχος της, ήταν βασισμένος πάνω στην ηλεκτρική κιθάρα και τα εφφέ που αυτή μπορούσε να δημιουργήσει, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της, έπαιξε και η bass guitar. Σε πολλές από τις επιτυχίες που έβγαλε η surf μουσική, χρησιμοποιήθηκε και σαξόφωνο, ενώ σαν background, αρκετά συχνά ακουγόταν ηλεκτρικό πιάνο ή όργανο.
   Ένας από τους πρωτοπόρους του είδους ήταν ο κιθαρίστας Dick Dale, που το 1961 με το τραγούδι του 'Let's Go Trippin' εισήγαγε στο κοινό τον όρο 'surf rock'. Η διασκευή που έκανε το 1962 στο ρεμπέτικο τραγούδι 'Misirlou' του Ρουμπάνη, παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιό χαρακτηριστικά δείγματα του είδους. Εκείνη την εποχή, το surfing σαν άθλημα και διασκέδαση ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στη νότια California και ειδικότερα στο Orange County απ' όπου και προήλθαν τα πλέον γνωστά ονόματα της surf μουσικής. Οι Beach Boys, The Bel-Airs, Ventures, The Challengers, Eddie & The Showmen κ.α. κατάφεραν να συνδέσουν την surf κουλτούρα με την μουσική και να κάνουν μεγάλες επιτυχίες στο αμερικανικό chart. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες, όμως, που βγήκαν από αυτό το μουσικό είδος ήρθαν την περίοδο 1963-64 από τους Surfaris ('Wipe Out' US No.2 hit single) και τους Chantays ('Pipeline' US No.4 hit single).
   Παράλληλα με τα σχήματα από την California, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους surf rock συγκροτήματα κι από άλλες περιοχές των H.Π.Α. Oι Trashmen από τη Minessota έκαναν μια πολύ μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι 'Surfin' Bird' (US No.4 hit single) και οι Rivieras από την Indiana μπήκαν στο top-5 με το 'California Sun'. Αναπόφευκτα, το surf rock άρχισε να γίνεται γνωστό και εκτός Αμερικής, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους σχήματα από την Αυστραλία (Atlantics, The Denvermen κ.α.), την Ισπανία (Los Relampagos) και από την Αγγλία (Τhe Dakotas - αυτοί που συνόδευαν τον Billy J Kramer).
   Εκτός όμως από τα παραπάνω ονόματα, στα χρόνια 1961-1966, όπου και άκμασε το είδος, επιτυχίες γνώρισαν και οι Ronny & The Daytonas, The Rip Chords, Fantastic Baggys, The Pyramids και, φυσικά, το ντουέτο Jan & Dean, με το US No.1 hit single 'Surf City' (με τη βοήθεια του Brian Wilson των Beach Boys στη σύνθεση).
   Το τέλος της surf εποχής ήρθε με τη βρετανική εισβολή, στα τέλη του 1964. Τότε το κοινό έστρεψε την προσοχή του στα καινούργια ονόματα της Αγγλικής σκηνής και, σιγά σιγά, τα περισσότερα surf συγκροτήματα διέλυσαν ή χάθηκαν στην παρακμή τους. Μόνο οι Beach Boys κατάφεραν να συνεχίσουν με επιτυχία, αλλάζοντας όμως αρκετά το μουσικό ύφος των τραγουδιών τους.
   Η μουσική surf, αναβίωσε πολλά χρόνια αργότερα, όταν τα punk rock σχήματα της California (Agent Orange, Adolescents, Surf Punks, JFA κ.α.) διασκεύασαν μερικά από τα classics της εποχής, αλλά έβαλαν στον ήχο τους και πολλά στοιχεία από τη συγκεκριμένη μουσική. Σημαντική στάθηκε και η αγάπη που είχαν για το surf οι Ramones (διασκεύασαν το 'Surfin' Bird', το 'Surf City' και το 'California Sun' μεταξύ άλλων) αλλά και οι Cramps που έκαναν επίσης μια διασκευή στο 'Surfin' Bird'. Στη δεκαετία του '80, συγκροτήματα όπως οι Pixies, τόνωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου για το surf rock, αφού και αυτοί είχαν πολλά surf στοιχεία στον ήχο τους. Τέλος, η προβολή της ταινίας 'Pulp Fiction' (1994) βοήθησε σημαντικά στο να γίνει μια ακόμη αναβίωση του surf, λόγω του soundtrack, που περιείχε στιγμές από τον Dick Dale, τους Lively Ones κ.α. Η συγκεκριμένη αναβίωση όμως, δεν απέφερε καινούργιους ήχους και καινούργια συγκροτήματα, παρά μόνο μια γλυκιά νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε...
   Στην εποχή μας, το surf rock παραμένει ζωντανό, μέσω της μουσικής των Man Or Astroman και Los Straitjackets. Στο clip που ακολουθεί οι Chantays παίζουν στην τηλεοπτική εκπομπή του Lawrence Welk την επιτυχία τους 'Pipeline'.



Surf music best moments:
1. The Surfaris - 'Wipe Out'
2. The Beach Boys - 'Surfin' USA'
3. Ronny & The Daytonas - 'G.T.O.'
4. The Chantays - 'Pipeline'
5. Ventures - 'Hawaii 5-0'
6. Trashmen - 'Surfin' Bird'
7. The Rivieras - 'California Sun'
8. Jan & Dean - 'Dead Man's Curve'
9. Dick Dale & His Del-Tones - 'Misirlou'
10.Atlantics - 'Bombora'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου