Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

WORLD REFUGEE DAY

   Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (World Refugee Day) έτσι όπως έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από το 2001. 'Προσφυγικά' τραγούδια σήμερα, λοιπόν από τις 16.00 έως τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio από τους Εdgar Broughton Band, Camel, Tom Petty & The Heartbreakers, Saxon, Rise Against, Echo Tattoo, Nick Cave & The Bad Seeds, U2, Tears, Oi Va Voi, The Band Of Holy Joy, The Apartments, Jim Kerr, Diorama...   H Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2000 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001 με αφορμή τα 50 χρόνια από την Συνθήκη για το Καθεστώς των Προσφύγων. Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν τότε επιφορτισμένη να βοηθήσει στην μετεγκατάσταση περίπου 1.500.000 Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
   Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του 'υπαρκτού σοσιαλισμού', τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαική Ένωση, υιοθετούν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα, τόσο ως προς τον χαρακτηρισμό των αιτούντων άσυλο ως προσφύγων, όσο και ως προς την όλη διαδικασία του ασύλου. Η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι οι αιτούντες άσυλο δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά για οικονομικούς λόγους. 'Ομως, οι οικονομικοί λόγοι δεν μπορούν να γίνουν αιτία για να κινδυνεύει η ζωή σου;...
   H Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αναγνώρισης κυμαίνεται περίπου στο 1% επί των αιτήσεων. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο, διαμένουν για μεγάλο χρονικό στη χώρα μας, αφού η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι του προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος είναι μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην παρανομία χωρίς να διαφαίνεται η πολιτική βούληση για την αναγνώρισή τους και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
   Στη λίστα που ακολουθεί, μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί για πρόσφυγες, ή καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα...Refugees' best moments:
1. Tom Petty & The Heartbreakers - 'Refugee'
2. Oi Va Voi - 'Refugees'
3. Rise Against - 'Prayer Of The Refugee'
4. The Tears - 'Refugees'
5. Camel - 'Refugee'
6. Nick Cave & The Bad Seeds - 'City Of Refugee'
7. U2 - 'The Refugee'
8. Edgar Broughton Band - 'Refugee'
9. The Band Of Holy Joy - 'Refugee'
10. Echo Tattoo - 'Refugee'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου