Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

JOSEF K

   Μετά από τη χθεσινή απουσία, σήμερα πάλι μαζί στον Up 'n' Loud Web Radio από τις 16.00 μέχρι και τις 17.00 με δύο τραγούδια από τη Nina Hagen και από ένα των The Jags, Channel 3, The Νervebreakers, Vic Godard & Subway Sect, Wayne County & The Electric Chairs, Brian James, The Go Go's, Split Enz, Asia, Roy Harper, Vic Damone. Θα ακούσουμε επίσης και τους καταπληκτικούς Josef K, που σαν σήμερα είχαν κυκλοφορήσει το δίσκο 'The Only Fun In Town'...



   Ξεκίνησαν το 1979 στο Εδιμβούργο και το πρώτο τους όνομα ήταν TV Art. Mέλη τους οι Paul Haig (κιθάρα, τραγούδι), Μalcolm Ross (κιθάρα, πλήκτρα), Ronnie Torrance (τύμπανα) και Gary McCormack (μπάσο). Ο τελευταίος έφυγε σύντομα (και αργότερα βρέθηκε στους Exploited) και αντικαταστάθηκε από τον David Weddell.
   Στα τέλη του '79 και αφού είχαν αλλάξει το όνομά τους (με το Josef K να έρχεται από το βιβλίο του Kafka, 'Η Δίκη'), κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο 'Romance/Chance Meeting' μέσω της ανεξάρτητης, μικρής εταιρίας του Steven Daly του συγκροτήματος Orange Juice. Οι Josef K ακολούθησαν τον Daly και στην καινούργια εταιρία που είχε δημιουργήσει, την Postcard Records. Γι' αυτήν ηχογράφησαν μερικά εκπληκτικά τραγούδια, που κόπηκαν σε singles μέσα στα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικότερα αυτών τα 'It's Kinda Funny' (εμπνευσμένο από την αυτοκτονία του Ian Curtis) και 'Sorry For Laughing', που και τα δύο μπήκαν και στο μοναδικό ολοκληρωμένο άλμπουμ που κατάφεραν να ηχογραφήσουν. Το 'The Only Fun In Town' πήρε τη θέση του στα ράφια των δισκοπωλείων στις 12 Ιουνίου 1981.
   Οι Josef K διέλυσαν το 1982 με την κυκλοφορία του 'The Farewell Single'. Από τα μέλη του σχήματος, ο Torrance πέρασε από τους Boots For Dancing και στη συνέχεια δημιούργησε, μαζί με τον Weddell και τον Nick Currie (γνωστός αργότερα σαν Momus) τους Happy Family. O Paul Haig ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα solo καριέρα που συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας, ενώ ο Malcolm Ross έπαιξε με τους Orange Juice, Aztec Camera, Blancmange και μετά έκανε solo δίσκους.
   Το πέρασμα των Josef K από την post punk σκηνή της εποχής ήταν σύντομο, αλλά αρκετό για να επηρεάσει μετέπειτα καλλιτέχνες όπως οι Propaganda που διασκεύασαν το 'Sorry For Laughing' και οι Wedding Present που έμαθαν πολλά από την αντι-ρόκ στάση των Josef K. Συγκροτήματα της σύγχρονης εποχής, όπως οι Franz Ferdinand, χρωστάνε πολλά, επίσης, στους σπουδαίους Josef K...



Josef K's best moments:
1. 'Sorry For Laughing'
2. 'It's Kinda Funny'
3. 'Romance'
4. 'The Missionary'
5. 'Chance Meeting'
6. 'Radio Drill Time'
7. 'Revelation'
8. '16 Years'
9. 'Crazy To Exist'
10. 'Citizens'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου