Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

DEMETRIO STRATOS 1945-1979

   Σήμερα στον Up 'n' Loud από τις 16.00 μέχρι και τις 17.00 μουσική και τραγούδια από τους Βenny Goodman, Bobby Freeman, The Beatles, Area, The Bodysnatchers, The Photos, Black Flag, Slaughter & The Dogs, The Drug Addix, The Tights, Yachts, Slits, Weezer, David Gray...



   O Eυστράτιος Δημητρίου ήρθε στον κόσμο από Έλληνες γονείς, τον Απρίλη του 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί σπούδασε πιάνο και ακορντεόν στο Εθνικό Ωδείο, ενώ τα ακούσματά του προέρχοταν από τη Βυζαντινή και την Αράβικη μουσική. Αργότερα, στην εφηβεία του, άρχισε να ασχολείται και με το rock 'n' roll. To 1957, λόγω της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, οι γονείς του τον έστειλαν στην Κύπρο και, όταν έγινε 17 ετών, μετακόμισε στο Μιλάνο και ξεκίνησε σπουδές αρχιτεκτονικής στο εκεί Πολυτεχνείο.
   Το 1963 ο Demetrio Stratos βρέθηκε να παίζει rhythm 'n' blues με ένα τοπικό σχήμα αλλά και να παίζει keyboards σε ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών. Το 1967 μπήκε στο συγκρότημα I Ribelli (οι επαναστάτες), με τους οποίους έκανε αρκετές επιτυχίες στην Ιταλία, με πιό γνωστή το τραγούδι 'Pugni Chiusi'. To 1970 εγκατέλειψε τους I Ribelli (όπου έπαιζε keyboards) για να ασχοληθεί με πιό πειραματικούς ήχους και να μελετήσει τα φωνητικά φαινόμενα. Γι' αυτό στάθηκε αφορμή η κόρη του και οι προσπάθειες που έκανε (όπως όλα τα παιδιά) να μιλήσει, βγάζοντας ήχους που δεν έκαναν λέξεις. 'Τα παιδιά χάνουν τον ήχο στην προσπάθειά τους να οργανώσουν τις λέξεις' είχε πει σε μια συνέντευξή του...
   Το 1971, ηχογράφησε το 'Daddy's Dream' που κυκλοφόρησε σε single (από την εταιρία του Lucio Battisti) και ήταν η τελευταία του pop προσπάθεια. Την επόμενη χρονιά, μαζί με τον drummer Giulio Capiozzo, σχημάτισε ένα progressive rock/fusion συγκρότημα, τους Area. Το 1973 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους πειραματικό δίσκο ('Arbeit Macht Frei') και ο Stratos πήρε μέρος στην Bienalle του Παρισιού. Οι Area έγιναν πολύ γνωστοί, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
   Το 1974 συνεργάστηκε με μουσικούς από το experimental group Zaj και επικεντώθηκε στην προσπάθειά του να μελετήσει ακόμη περισσότερο την ανθρώπινη φωνή, μελετώντας την χρησιμοποίηση των ανθρώπινων ήχων στους αρχαίους πολιτισμούς. Την ίδια χρονιά, ηχογράφησε μαζί με τον John Cage και συμμετείχε, φυσικά, και στο δεύτερο δίσκο των Area, που είχε τίτλο 'Caution Radiation Area'. To 1975 ακολούθησε ένας ακόμη δίσκος, με τίτλο 'Crac!'.
   Στη συνέχεια, ο Stratos κυκλοφόρησε ένα solo δίσκο ('Metrodora' το 1976), ο οποίος ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών και της μελέτης που έκανε όσον αφορά τη χρήση της φωνής στους πολιτισμούς της αρχαίας Άπω Ανατολής. Παράλληλα, ηχογράφησε με τους Area και το δίσκο 'Maledetti'. Tην περίοδο εκείνη, επίσης, ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε εκτεταμένα με την ψυχοανάλυση και τη σχέση μεταξύ της γλώσσας και του ψυχισμού. Έδωσε, μάλιστα, αρκετές διαλέξεις για το θέμα στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.
   Το 1978 ήρθε ακόμη ένας δίσκος από τους Area ('Gli Dei Se Ne Vanno, Gli Arrabbiati Restano!'). Ήταν η τελευταία ηχογράφηση του Demetrio Stratos με το συγκρότημα. Την ίδια χρονιά έβγαλε το δίσκο 'Cantare La Voce' σαν solo καλλιτέχνης και, τον Μάρτη εκείνης της χρονιάς, πήρε μέρος σε ένα event στη Νέα Υόρκη, το οποίο είχε διοργανώσει ο John Cage και συμμετείχε ο Andy Warhol. Eντυπωσίασε τους πάντες με την παράσταση που έδωσε χρησιμοποιώντας μόνο τις (τεράστιες) φωνητικές του δυνατότητες. Κατόπιν, είχε την ευκαιρία να συμμετέχει και σε μερικές ακόμη avant garde παραστάσεις του Cage σε Ολλανδία και Ιταλία, ενώ πήρε μέρος και σε festivals στην Κούβα και συνεργάστηκε με μουσικούς και τραγουδιστές από τη Μογγολία. Τότε ηχογράφησε και το 'O Tzitziras O Mitziras', το οποίο είναι βασισμένο σε έναν ελληνικό γλωσσοδέτη!
   Η καριέρα του έμοιαζε να φτάνει σε πολύ σπουδαία επίπεδα το 1979, όταν και βρέθηκε στο Παρίσι για να παίξει τον Antonin Artaud σε μια θεατρική παράσταση, ενώ ο John Cage του είχε ζητήσει να κάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του San Diego. Θέλοντας να ασχοληθεί με περισσότερα πράγματα, πήρε την απόφαση να φύγει από τους Area. Τον Απρίλη, όμως, διαγνώστηκε με aplastic anemia (πολύ σοβαρή ασθένεια των οστών) και βρέθηκε να παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Πολλοί φίλοι μουσικοί, οργάνωσαν ένα festival στις 14 Ιουνίου για να τον βοηθήσουν οικονομικά. Το festival έγινε, αλλά σαν memorial concert, μια που ο τεράστιος Demetrio Stratos άφησε την τελευταία του πνοή, μια μέρα πριν, στις 13 του μήνα, σαν σήμερα. Παραβρέθηκαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι και συμμετείχαν πάνω από 100 καλλιτέχνες...
   Είναι αδύνατο να γράψω μέσα σε λίγες γραμμές το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του Stratos στην εξέλιξη της μουσικής και, κυρίως, στην ανάπτυξη της φωνητικής τέχνης. Είναι, επίσης, ανώφελο να παραθέσω τη λίστα των καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από τη δουλειά του και τις μελέτες του. Είναι τόσοι πολλοί...



Demetrio Stratos' best moments:
1. Demetrios Stratos - 'O Tzitziras O Mitziras'
2. Area - 'Arbeit Macht Frei'
3. Alberto Radius & Demetrio Stratos - 'To The Moon I'm Going'
4. Area - 'Luglio, Agosto, Settembre (Nero)'
5. John Cage & Demetrio Stratos - 'Sixty-two Mesostics Re Merce Cunningham'
6. Demetrio Stratos - 'Metrodora'
7. Demetrio Stratos - 'Investigazioni (Diplofonie E Triplofonie)'
8. Area - 'Cometa Rossa'
9. Area - 'La Mela Di Odessa'
10. Demetrio Stratos - 'La Sirene'

2 σχόλια:

  1. Γεια χαρά σε όλους.

    Μετά από 5 χρόνια έρευνας, μετάφρασης, διασταύρωσης κλπ κατάφερα να ολοκληρώσω ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στον Μεγάλο Demetrio Stratos, ίσως ότι εκτενέστερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Το αναρτώ εδώ για τους φίλους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου αυτού δημιουργού.


    http://arismanouras.blogspot.gr/2012/03/demetrio-stratos.html


    Στην περίπτωση που δεν ανοίγει το λινκ, θα βρείτε το άρθρο στην κατηγορία "Έρευνα"



    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Demetrio Stratos - Ευστράτιος Δημητρίου: Η Φωνή της φωνής

    Έπειτα από 5 χρόνια έρευνας επάνω στον Demetrio Stratos, δημιουργήθηκε μία ελληνική ιστοσελίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μέγιστου ερμηνευτή και ερευνητή της φωνής, με σκοπό να ενημερωθεί περαιτέρω και εκτενέστερα το ελληνόφωνο κοινό για τα όσα θαυμαστά προσέφερε ο Stratos στη σύντομη ζωή του, όπως και να εκκινηθεί το ενδιαφέρον για τις ασυνήθιστες όσο και ανεξάντλητες εκείνες δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής οι οποίες παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

    Εύχομαι η σελίδα να σας φανεί χρήσιμη όσο και ευχάριστη στην περιήγησή της. Τέλος, στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται η πλευρική στήλη με τις αναρτήσεις σε χρονολογική σειρά, απλώς πατήστε στο όνομα της ιστοσελίδας.

    Με εκτίμηση. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή