Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

HAPPY B-DAY DAVID THOMAS

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τραγούδια των Argent, Slade, Rory Gallagher, King Diamond, David Ruffin, Faithless, Culture Club, Killers, Mission Of Burma, Wayne County & The Electric Chairs, Suicide και τους μοναδικούς Pere Ubu για να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον David Thomas...



   Σήμερα έχει τα γενέθλιά του ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και μουσικούς του new wave από την Αμερική. Ο David Lynn Thomas, που γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1953 στο Miami της Florida. Μεγάλωσε στο Cleveland του Ohio και εκεί σχημάτισε, όταν ήταν ακόμη έφηβος, τους Rocket From The Tombs και, ένα χρόνο μετά, τους θρυλικούς Pere Ubu.
   To συγκρότημα ονομάστηκε έτσι από τον πρωταγωνιστή του θεατρικού έργου 'Ubu Roi' του Γάλλου συγγραφέα Alfred Jarry. Mε τα πρώτα τους τραγούδια ('30 Seconds Over Tokyo' και 'Final Solution') κέρδισαν την εύνοια των μουσικοκριτικών και απέκτησαν ένα μικρό, αλλά αφοσιωμένο ακροατήριο, που τους ακολουθούσε στις Η.Π.Α. Ο ήχος τους ήταν ένα κράμα punk και kraut rock με την περίεργη φωνή του Thomas να δίνει έναν πολύ ιδιαίτερο χρωματισμό στα τραγούδια τους. Δεν νομίζω ότι έχει περάσει από το σύγχρονο rock 'n' roll άλλος τραγουδιστής με τα χαρακτηριστικά της φωνής του και τον τρόπο ερμηνείας του. Στο στιχουργικό μέρος, οι Pere Ubu ασχολήθηκαν με τη μοναξιά και την παράνοια, αλλά και αρκετές φορές με κοινωνικοπολιτικά θέματα.
   Ο δίσκος τους 'The Modern Dance' (1978) θεωρείται ορόσημο για την αμερικανική new wave σκηνή και ακούγεται με ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα. Ακολούθησαν τα επίσης σημαντικά 'Dub Housing' (1978) και 'New Picnic Time' (1979), ενώ στο εξίσου καλό 'The Art Of Walking' (1980) συμμετείχε ο Mayo Thompson των Red Krayola. Στο 'Song Of The Bailing Man' (1982) το group συνεργάστηκε με τον Αnton Frier που αργότερα σχημάτισε τους Golden Palominos.
   Οι Pere Ubu διέλυσαν προσωρινά για να ασχολήθεί ο Thomas με κάποιες προσωπικές ηχογραφήσεις, αλλά το 1988 επανήλθαν με τον υπέροχο δίσκο 'The Tenement Year'. Στο συγκεκριμένο δίσκο πίσω απ' τα drums βρίσκεται ο Chris Cutler από τους Henry Cow, Art Bears και Gong. Aκολούθησε ο δίσκος 'Cloudland' (1989) και οι Pere Ubu έγιναν γνωστοί σε ένα ευρύτερο κοινό, αφού το MTV μετέδωσε αρκετές φορές το τραγούδι 'Waiting For Mary'.
   Στη δεκαετία του '90 ήρθαν οι δίσκοι 'Worlds In Collision' (1991), 'Story Of My Life' (1993), 'Ray Gun Suitcase' (1995). Mετά από ένα box set που περιείχε τα καλύτερα τραγούδια τους και αρκετά ακυκλοφόρητα, οι Pere Ubu κυκλοφόρησαν ξανά καινούργιο δίσκο το 1998 ('Pennsylvania'). Eκείνη την περίοδο και για τις ανάγκες μιας περιοδείας, έγινε μέλος του συγκροτήματος ο Wayne Kramer των MC5.
   Στην επόμενη δεκαετία, ο Thomas και οι Pere Ubu συνέχισαν να δημιουργούν αξιόλογους δίσκους με τα 'St.Arkansas' (2002), 'Why I Hate Women' (2006) ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένας ολοκαίνουργιος δίσκος με τίτλο 'The Lady From Shangai' (2012). To 2008, o Τhomas είχε την ευκαιρία να κάνει μια διασκευή του έργου από το οποίο πήρε το όνομά του το συγκρότημα και να εμφανιστεί (μαζί με την Sarah Jane Morris) στη σκηνή, παίζοντας το ρόλο του Pere Ubu!
   Πέρα από τους Pere Ubu όμως, ο David Thomas έχει ηχογραφήσει δίσκους σαν David Thomas & The Pedestrians (τρεις δίσκους στη δεκαετία του '80), David Thomas & The Wooden Birds (δύο δίσκους, επίσης στα 80's), David Thomas & Two Pale Boys (πέντε ολοκληρωμένα albums από το 1996 έως το 2004), ενώ παράλληλα έχει κάνει εμφανίσεις στο θέατρο και έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος την opera 'Μirror Man'. Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις σε αμερικανικά Πανεπιστήμια με θέμα 'The Geography of Sound in the Magnetic Age'. Εκτός από τραγουδιστής και συνθέτης, ο Thomas παίζει κιθάρα, τρομπόνι, melodeon και αρκετά ακόμη μουσικά όργανα!



Pere Ubu's best moments:
1. 'Final Solution'
2. 'We Have The Technology'
3. 'Waiting For Mary'
4. 'Birdies'
5. '30 Seconds Over Tokyo'
6. 'Codex'
7. 'The Modern Dance'
8. 'Street Waves'
9. 'The Fabulous Sequel'
10. 'Oh Catherine'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου