Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

OCEANS

   Χθες, 8 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Oceans Day) και αυτό ήταν το θέμα της εκπομπής στον Up 'n' Loud (16.00-17.00). Tραγούδια εμπνευσμένα από τους ωκεανούς της Γης (και όχι μόνο) από τους Screaming Trees, Pearl Jam, Jane's Addiction, Black Keys, 22-20's, Arcade Fire, Fleet Foxes, Chris & Carla, Echo & The Bunnymen, The Prisoners, Lighthouse Keepers, Minks και Led Zeppelin.


   Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ο.Η.Ε., η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται από το 1992. Τότε θεσμοθετήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όταν και υπεγράφη η Συνθήκη για την Βιοποικιλλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η εξαφάνιση σπάνιων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
   Η λέξη 'ocean' προέρχεται από την αρχαία ελληνική 'ωκεανός' και η Γη είναι ο πλανήτης των ωκεανών, αφού το 71% της επιφάνειάς της καλύπτεται από το αλμυρό νερό πέντε συνολικά ωκεανών, οι οποίοι και είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η παρουσία τους δε, είναι απαραίτητη για τη ζωή και τον κύκλο της ζωής στον πλανήτη. Πάνω από 200.000 είδη ψαριών και θηλαστικών ζούνε κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, ενώ υπολογίζεται ότι (μαζί με αυτά που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί και μελετηθεί) τα είδη ζωής στους ωκεανούς μπορεί να είναι περισσότερα από δύο εκατομμύρια!
   Στη μουσική, έδωσαν έμπνευση σε εκατοντάδες καλλιτέχνες για να συνθέσουν τραγούδια ή να κυκλοφορήσουν δίσκους που είχαν σαν θέμα και τίτλο τους ωκεανούς. Ένας από τους καλύτερους δίσκους των Eloy έχει τίτλο 'Ocean' (1976), o δίσκος των Yes του 1973 ονομάζεται 'Tales From Topographic Oceans', ενώ το επίσης progressive rock σχήμα Nektar έχει βγάλει δίσκο με τίτλο 'A Tab In The Ocean' (1972). Tο πιό επιτυχημένο άλμπουμ στην καριέρα των Echo & The Bunnymen είχε τίτλο 'Ocean Rain' (1984). To 1979 ο Νο.1 δίσκος των Boney M είχε ονομαστεί 'Oceans Of Fantasy'. O Eric Clapton έχει δίσκο με τίτλο '461 Οcean Boulevard' (1974). Oι Αυστραλοί The Go-Betweens είχαν κυκλοφορήσει το 2005 το δίσκο 'Oceans Apart' και οι Καναδοί Stills το 'Oceans Will Rise' to 2008. To pop σχήμα Lighthouse Family έχει στη δισκογραφία του ένα άλμπουμ που φέρει τον τίτλο 'Ocean Drive' (1995), ενώ πιό πρόσφατα, το 2009, ο δίσκος του pop καλλιτέχνη Οwl City, με την επιτυχία 'Fireflies', τιτλοφορείται 'Ocean Eyes'.
   Τα μεμονωμένα τραγούδια που αναφέρονται στους ωκεανούς είναι πάρα πολλά. Και αναφέρομαι μόνο σ' αυτά που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη 'ocean', γιατί υπάρχουν και πολλές ακόμη συνθέσεις που κάνουν αναφορές σε κάποιον ωκεανό, αλλά χωρίς να αναφέρεται στον τίτλο. Υπάρχουν, επίσης, και αυτά τα τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους το όνομα ενός από τους ωκεανούς (Paficic Ocean ή Atlantic Ocean είναι τα πιό δημοφιλή). Εννοείται, φυσικά, ότι υπάρχουν και συγκροτήματα που πήραν το όνομά τους από τους ωκεανούς (Atlantic Ocean, Oceanic, Οceansize, Ocean Colour Scene κ.α.). Τραγούδια από τον ωκεανό δημιούργησαν οι U2 ('The Ocean'), οι Mercury Rev ('Αcross Yer Ocean'), οι Lighthouse Keepers ('Ocean Liner'), ο Gary Numan ('Ocean'), oι 2020 Soundsystem ('Ocean'), oι Blue October ('Into The Ocean'), oι Evanescence ('Ocean'), oι Frank & Walters ('Indian Ocean'), oι Cult ('Εlectric Ocean'), οι Gathering ('Great Ocean Road'), oι Undertones ('Julie Ocean') και πολλοί άλλοι.
   Mερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη 'ocean', μπορείτε να τα βρείτε στην παρακάτω λίστα...


Oceans' best moments:
1. Echo & The Bunnymen - 'Ocean Rain'
2. Pearl Jam - 'Oceans'
3. Led Zeppelin - 'The Ocean'
4. Fleet Foxes - 'Grown Ocean'
5. Arcade Fire - 'Ocean Of Noise'
6. The Black Keys - 'Oceans And Streams'
7. The Prisoners - 'I Drink The Ocean'
8. 22-20's - 'Ocean'
9. Chris & Carla - 'Storms Are On The Ocean'
10. Screaming Trees - 'Ocean Of Confusion'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου