Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

PATTI SMITH: Hey Joe/Piss Factory

   Καλή εβδομάδα για όλους εύχομαι. Εννοείται ότι εβδομάδα που ξεκινάει με αργία, είναι πάντα καλή! Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις καινούργιες κυκλοφορίες των A Place To Bury Strangers, The Hives, Iggy Pop, Beck, Garbage, 2:54, Magic Wands, Blouse, The Temper Trap αλλά και να κάνουμε μερικά flashbacks για να ακούσουμε τραγούδια από τους Laurie Anderson, Joe Jackson Band, Psychedelic Furs, Ruts, Ramones και Patti Smith...



   Tις πρώτες μέρες του Ιούνη, το 1974, το σχήμα Patti Smith Group αποτελούσαν η ποιήτρια και στιχουργός Patti Smith, ο κιθαρίστας Lenny Kaye και ο Richard Sohl, που μόλις είχε προστεθεί στα keyboards. Στις 5 του μήνα εκείνου, το καινούργιο (τότε) σχήμα, μαζί με τον Tom Verlaine των Television, βρέθηκε στα θρυλικά 'Electric Ladyland' studios της Νέας Υόρκης για μια ηχογράφηση.
   Η Patti Smith, γνώριζε ότι ο πρώην ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων studios δεν ήταν άλλος από τον Jimi Hendrix. To συγκρότημα είχε νοικιάσει τα studios για τρεις ώρες με σκοπό να ηχογραφήσει μια διασκευή στο τραγούδι 'Hey Joe' (που είχε διασκευάσει και ο Hendrix φυσικά), σαν ένα tribute στην ακτιβίστρια Patty Hearst. Η Ηearst, κληρονόμος μιας μεγάλης εκδοτικής εταιρίας, εκείνη την εποχή είχε απηχθεί από την οργάνωση Symbionese Liberation Army και κατά τη διάρκεια της απαγωγής της αποφάσισε να γίνει μέλος της οργάνωσης, συμμετέχοντας μάλιστα και σε μια ένοπλη τραπεζική ληστεία!
   Mετά το τέλος της ηχογράφησης, το συγκρότημα είχε ακόμη λίγο χρόνο που μπορούσε να χρησιμοποιήσει το studio, κι έτσι η Patti Smith ξεκίνησε την απαγγελία ενός ποιήματος που είχε γράψει και είχε τίτλο 'Piss Factory'. To ποίημα ήταν εμπνευσμένο τη δουλειά που είχε η Patti σε ένα εργοστάσιο στο νότιο Jersey (απ' όπου απολύθηκε γιατί έγραφε ποίηση και στίχους εν ώρα εργασίας) και ένα βιβλίο του Arthur Rimbaud ('Illuminations') το οποίο είχε κλέψει από ένα βιβλιοπωλείο!
   Όσο η Smith διάβαζε τους στίχους της, το υπόλοιπο συγκρότημα τη συνόδευε αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς να έχουν κάνει ποτέ κάποια πρόβα για την ηχογράφηση! Το αποτέλεσμα της παρουσίας των Patti Smith Group στα 'Electric Ladyland' ανέλαβε να κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο η εταιρία Mer Records του Robert Mapplethorpe. To single 'Hey Joe/Piss Factory' βγήκε στην αγορά της Νέας Υόρκης σε περιορισμένα αντίτυπα (μόλις 1000 κόπιες) και ήταν η πρώτη δισκογραφική κατάθεση της μοναδικής Patti Smith...



Patti Smith Group's best moments:
1. 'Free Money'
2. 'Distant Fingers'
3. 'Rock 'n' Roll Nigger'
4. 'Frederick'
5. 'Till Victory'
6. 'Hey Joe'
7. 'Pissing In A River'
8. 'Gloria'
9. 'Piss Factory'
10. 'Because The Night'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου