Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

HAPPY B-DAY BOBBY GILLESPIE

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τραγούδια και μουσική από τους Eumir Deodato, Judy Garland, Fred Astaire, Kris Kristofferson, Peter & Gordon, The Turtles, Cyndi Lauper, Scritti Politti, Communards, The Human League, Primal Scream...



   O Robert Bernard Andrew Gillespie γεννήθηκε σαν σήμερα 22 Ιουνίου 1962 στην Γλασκώβη της Σκωτίας και έγινε γνωστός στους κύκλους των φίλων της rock μουσικής σαν drummer του συγκροτήματος The Jesus & Mary Chain. Νωρίτερα, ήταν roadie των Altered Images και έπαιξε bass guitar για το πολύ καλό σχήμα The Wake.
   Mε τους Jesus & Mary Chain συνεργάστηκε στην ηχογράφηση του θρυλικού δίσκου τους 'Psychocandy' (1985), όμως είχε ήδη αρχίσει (παράλληλα με τους Jesus & Mary Chain) να ηχογραφεί με τους Primal Scream. Είχε δημιουργήσει το σχήμα το 1982 μαζί με τον κιθαρίστα Jim Beattie και, αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησε από τους Jesus το 1986.
   Oι Primal Scream υπέγραψαν στην Creation Records το 1985 και κυκλοφόρησαν (δύο φορές αφού η πρώτη μίξη του δίσκου δεν τους άρεσε) τον πρώτο τους δίσκο, 'Sonic Flower Groove', το 1987. Ακολούθησε ένας δίσκος με το όνομά τους το 1989, αλλά η μεγάλη στιγμή των Primal Scream ήταν το 'Screamadelica' του 1991. Γι' αυτό το καταπληκτικό άλμπουμ, συνεργάστηκαν με τους Orb και τους παραγωγούς Andrew Weatherall και Jimmy Miller (γνωστός από τη δουλειά του με τους Rolling Stones). Το 'Give Out But Don't Give Up' (1994) που ακολούθησε, ήταν ένα μέτριο άλμπουμ με επιρροές από Rolling Stones και hard rock μουσική, όμως το 1996 ο Gillespie και οι Primal Scream επανήλθαν δυναμικά με τη συμμετοχή τους στο soundtrack της ταινίας 'Trainspotting' με το ομώνυμο τραγούδι. Το 1997 κυκλοφόρησαν το καλό 'Vanishing Point' και την άνοιξη του 2000 το εξαιρετικό 'XTRMNTR', έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας τους. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε το 'Evil Heat' με τη συμμετοχή της Kate Moss στη διασκευή του 'Some Velvet Morning' του Lee Hazlewood. Το 2006 ηχογραφήθηκε το 'Riot City Blues' που σηματοδότησε την επιστροφή του συγκροτήματος στις φόρμες των Rolling Stones, με πολύ καλές συνθέσεις αυτή τη φορά όμως. Η πιό πρόσφατη κυκλοφορία των Primal Scream ήταν ο δίσκος 'Beautiful Future' το 2008.
   Ο Gillespie ήταν και είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Η σχέση του με την Kate Moss, η χρήση ναρκωτικών, κάποιες αντι-σημιτικές δηλώσεις του και η επιθετικότητά του απέναντι στους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ τον έβαλαν στο στόχαστρο του τύπου τα τελευταία 20 χρόνια, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του. Είναι ένας εξαιρετικός performer επί σκηνής (είχα απολαύσει τους Primal Scream στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια) και, φυσικά, ένας χαρισματικός συνθέτης αλλά και τραγουδιστής. Πέρα από τη δουλειά του στους Primal Scream, έχει συνεργαστεί με τους Death In Vegas και τους CSS σε ηχογραφήσεις τους.



Primal Scream's best moments:
1. 'Autobahn 66'
2. 'Swastika Eyes'
3. 'Loaded'
4. 'Kill All Hippies'
5. 'Don't Fight It, Feel It'
6. 'Medication'
7. 'When The Bomb Drops'
8. 'Urban Guerilla'
9. 'Shoot Speed/Kill Light'
10. 'I'm Losing More Than I'll Ever Have'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου