Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

WINDY TRACKS

   Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου (Global Wind Day) σχετικά με τις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη χρήση της αιολικής ενέργειας. Ο άνεμος και τα τραγούδια που έχει εμπνεύσει θα είναι το θέμα της εκπομπής μας στον Up 'n' Loud από τις 16.00 μέχρι τις 17.00. Ανεμοδαρμένα τραγούδια λοιπόν, από τους Jane, King Crimson, Jimi Hendrix, Electric Sun, Ravi Shankar & Philip Glass, Talking Heads, PJ Harvey, Editors, Alex Turner, Fun Lovin' Criminals feat. Ian McCulloch, Bryan Ferry, Billy McKenzie, Dead Can Dance...



   Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού, ο άνεμος έχει δώσει έμπνευση στη μυθολογία, έχει επηρεάσει τα γεγονότα της ιστορίας, έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις μας, τις μεταφορές μας και την διακίνηση του εμπορίου. Πιό πρόσφατα, έχει γίνει πηγή ενέργειας για πολλές μηχανικές εργασίες και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Παλαιότερα, ο άνεμος ήταν αυτός που κινούσε τα πλοία στη θάλασσα ενώ τα αερόστατα δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτόν. Απαραίτητη είναι η χρήση του και στην αεροπλοία, όπως και στην αεροναυτική, όπου οι μηχανικοί πρέπει πάντοτε να τον λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους.
   Ο δυνατός άνεμος, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στη φύση αλλά και σε ανθρώπινες κατασκευές. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσουν έντονα καταστροφικά φαινόμενα. Οι άνεμοι, επίσης, μπορεί να διαμορφώσουν τοπία με τον φαινόμενο της αιολικής προόδου, όπου άνεμοι που φυσούν επί εκατοντάδες χρόνια έχουν τη δύναμη να λαξεύσουν βράχους και ολόκληρα βουνά. Ο άνεμος είναι, δυστυχώς, πολλές φορές και σύμμαχος με τη φωτιά σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Είναι, όμως, και δημιουργική δύναμη ζωής, αφού είναι ο άνεμος που μεταφέρει τους σπόρους λουλουδιών και φυτών.
   Στη μουσική, είναι χιλιάδες τα τραγούδια που έχουν γραφτεί με αφορμή το φύσημα του ανέμου. Μερικά από τα καλύτερα θα τα ακούσουμε στη σημερινή εκπομπή. Χαρακτηριστικά αναφέρω και μερικά από τα τραγούδια του ανέμου που κατά καιρούς ακούστηκαν από pop και rock καλλιτέχνες. 'Caution In The Wind' από τους punk rockers Anti-Pasti, 'Eisiger Wind' από τις επίσης punk rock Liliput (γνωστές και σαν Kleenex), 'Wind Song' από τους funk rockers Black Merda, 'Feel The Wind Blow' από τους ψυχεδελικούς Brainticket, 'Four Winds' από τους alternative Bright Eyes. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Demis Roussos (έχει γενέθλια σήμερα) ήταν το 'My Friend The Wind' ενώ πολύ μεγάλη επιτυχία για τους Association ήταν το 'Windy' (US No.1 hit single το 1967). Ο Donovan έχει γράψει για τον άνεμο το πολύ όμορφο 'Catch The Wind' ενώ το 'Wild Is The Wind' που έκανε πρώτος γνωστό ο Johnny Mathis, τραγούδησαν με επιτυχία κατά καιρούς οι David Bowie, Nina Simone, Billy McKenzie. Πολύ γνωστό και αγαπημένο είναι και το 'Blowin' In The Wind' που τραγούδησαν με επιτυχία οι Bob Dylan, Peter Paul & Mary, Joan Baez.
   O Μoby έχει γράψει ένα τραγούδι με τίτλο 'Whispering Wind' ενώ τραγούδι με θέμα τον άνεμο έχει και το σχήμα PJ Harvey ('The Wind'). Πιό πρόσφατα το πολύ ενδιαφέρον σχήμα School Of Seven Bells έχει συνθέσει δύο τραγούδια που έχουν σαν θέμα τον άνεμο ('White Wind' και 'Windstorm'). Oι Sleepy Jackson έγραψαν το 'Rain Falls For Wind', οι πολύ επιτυχημένοι Mumford & Sons το 'Winter Winds' και ο Patrick Wolf το 'Wind In The Wires'.
   Tέλος, μια από τις επιτυχίες των Ultravox ήταν το 'Reap The Wild Wind' ενώ από τη συνεργασία των Philip Glass και Ravi Shankar προέκυψε το εξαίσιο 'Channels And Winds'. Πιό παλία, ο Wilton Felder των Crusaders τραγούδησε μαζί με τον Bobby Womack το τραγούδι 'Inherit The Wind' ενώ στο δίσκο τους 'Meddle', οι Pink Floyd έχουν το τραγούδι 'Α Pillow Of Winds'. Σχετικά πρόσφατα, το 2005 o Neil Young κυκλοφόρησε το δίσκο 'Prairie Wind' που περιέχει και το ομώνυμο τραγούδι.



Βest 'windy' songs:
1. Dead Can Dance - 'The Wind That Shakes The Barley'
2. Jimi Hendrix - 'The Wind Cries Mary'
3. King Crimson - 'I Talk To The Wind'
4. Ravi Shankar & Philip Glass - 'Channels And Winds'
5. Talking Heads - 'Listening Wind'
6. PJ Harvey - 'The Wind'
7. Editors - 'No Sound But The Wind'
8. Electric Sun - 'Fire Wind'
9. Jane - 'Wind'
10. Billy McKenzie - 'Wild Is The Wind'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου