Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

VIRGIN PRUNES: PAGAN LOVESONGS

   Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα κάνουμε flashbacks για να ακούσουμε Mary Hopkin, Frankie Valli & The Four Seasons, Dalida, θα θυμηθούμε δίσκους που κυκλοφόρησαν σαν σήμερα από τους Living Colour, New Order, The Cure, θα απολαύσουμε μερικά 'χαμένα' τραγούδια από τους Vic Godard & The Subway Sect, Soft Cell, Drinking Electricity, Dramatis και μερικά punk rock από τους Siouxsie & The Banshees, Τhe Buzzards, Readymades, The Toy Dolls. Τέλος, θα θυμηθούμε ένα από τα πιό εκκεντρικά συγκροτήματα του new wave, μια που το 'Pagan Lovesong' των Virgin Prunes, είχε κυκλοφορήσει στην αγορά σαν σήμερα το 1982...   H ιστορία των Virrin Prunes, ξεκινάει στο Δουβλίνο το 1974, όταν μια παρέα εφήβων, για να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα της πόλης, δημιούργησε μια καλλιτεχνική κολλεκτίβα, που ονόμασε Lypton Village. Τα πρώτα μέλη της ομάδας ήταν ο Bono Vox (ο γνωστός των U2), ο Derek Rowan (Guggi) και ο Fionan Hanvey (Gavin Friday). Κάθε μέλος του Lypton Village, είχε το δικό του ψευδώνυμο, αφού στόχος τους ήταν, όχι μόνο να βγουν από την βαρετή ζωή της πόλης, αλλά και να αλλάξουν, κατά κάποιο τρόπο, ταυτότητα και προσωπικότητα. Έτσι απέκτησε και ο Bono το όνομα με το οποίο έγινε διάσημος...
   Το 1977, με την προσθήκη των Dave iD-Busaras, Trevor Rowan (Strongman, ο αδελφός του Guggi), Pod (Anthony Murphy), Dik Evans (αδελφός του The Edge από τους U2), το πρώτο line-up των Virgin Prunes είχε ήδη δημιουργηθεί. Mετά από κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή τους, το σχήμα άρχισε να ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια. Οι εξωφρενικές ζωντανές τους εμφανίσεις, ήταν από την αρχή ένα πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Δουβλίνου. Ένα μέρος του κοινού τους λάτρεψε και το υπόλοιπο (πιό συντηρητικό) κοινό τους αποδοκίμασε και τους χλεύασε.
   Τα πρώτα τους singles ('Τwenty Tens (I've Been Smoking All Night)' και 'Moments And Mine (Despite Straight Lines)') ακολούθησε η συμμετοχή στην κασέτα C81 του περιοδικού ΝΜΕ (με το τραγούδι 'Red Nettle') και η παρουσία τους στη συλλογή της Cherry Red, 'Perspectives And Distortion' (με το 'Third Secret'). To επόμενο βήμα τους, ήταν η κυκλοφορία σε τέσσερα μέρη του project που ονόμασαν 'A New Form Of Beauty' και, μέσα στο 1982, ήρθε και το πρώτο τους, ολοκληρωμένο άλμπουμ, που είχε τίτλο '...If I Die, I Die'. Στο εξώφυλλο, το συγκρότημα φοράει 'ανδρικά φουστάνια' (έτσι τουλάχιστον είχαν περιγράψει οι ίδιοι την εμφάνισή τους) και στο εσώφυλλο, περιφέρονται στα δάση σαν πρωτόγονα πλάσματα από έναν άλλο κόσμο. Ακολούθησε το 'Heresie EP', που βγήκε στην αγορά σαν box set από γαλλική εταιρία, ενώ σαν σήμερα, επίσης το 1982, κυκλοφόρησαν και το εξαιρετικό single, 'Pagan Lovesong'.
   Στη συνέχεια, κάποια μέλη αποχώρησαν (Guggi και Dik Evans) και, μετά από τρία και πλέον χρόνια, οι Virgin Prunes, σαν κουαρτέτο πλέον, κυκλοφόρησαν και τον δεύτερο δίσκο τους, 'The Moon Looked Down And Laughed' (1986). Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αποχώρησε και ο βασικός τραγουδιστής, Gavin Friday, και τα εναπομείναντα μέλη συνέχισαν σαν Prunes. Ηχογράφησαν τρεις δίσκους από το 1988 μέχρι και το 1990. Kάπου εκεί, ήρθε και το τέλος της ενδιαφέρουσας και αμφιλεγόμενης πορείας της παρέας από το Δουβλίνο.
   Πολύ διαφορετικοί από οτιδήποτε υπήρχε στη μουσική σκηνή του Δουβλίνου εκείνα τα χρόνια, οι Virgin Prunes πήραν το ήθος του punk, την αμεσότητα του new wave και τη θεατρικότητα του gothic rock, φτιάχνοντας ένα μίγμα που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πιό ακραίο. Οι ηχογραφήσεις τους, αλλά, κυρίως, οι ζωντανές τους εμφανίσεις, όπου οι πιό extreme φαντασιώσεις του υποσυνείδητου έπαιρναν σάρκα και οστά, δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα. Ούτε με groups της εποχής εκείνης, ούτε με σημερινά. Εξάλλου, ελάχιστοι προσπάθησαν να τους αντιγράψουν. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις primitive και να εκτεθείς σε τέτοιο βαθμό μπροστά σε κοινό...
   Απολαύστε τους υπέροχους Virgin Prunes να παίζουν live το 'Pagan Lovesong' στο clip που ακολουθεί...Virgin Prunes' best moments:
1. 'Pagan Lovesong'
2. 'Sweet Home Under White Clouds'
3. 'Caucasian Walk'
4. 'Twenty Tens (I've Been Smoking All Night)'
5. 'In The Greylight'
6. 'Baby Turns Blue'
7. 'Love Lasts Forever'
8. 'Down The Memory Lane'
9. 'Walls Of Jericho'
10. 'Man On The Corner'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου