Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

EUROPE ENDLESS

   Στις 9 Μαίου 1950, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως 'το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας'Η Διακύρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαικής Ένωσης. Το γεγονός αυτό, σημαντικό για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε.
 

   Προσωπικά, το γεγονός δεν με συγκινεί ιδιαίτερα και δεν βρίσκω το λόγο να 'γιορτάζουμε' (τουλάχιστον εμείς στην Ελλάδα και στην φάση που βρισκόμαστε) το ξεκίνημα της Ευρωπαικής Ένωσης. Είναι όμως, η συγκεκριμένη ημερομηνία, μια πολύ καλή ευκαιρία για να ακούσουμε τραγούδια που έχουν σαν θέμα τους την Ευρώπη! Από τις 16.00 και μέχρι τις 17.00, λοιπόν, στον Up 'n' Loud Web Radio, τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους την γηραιά ήπειρο και αναφέρονται σ' αυτήν και τους ανθρώπους της. 
   Άφησα έξω από τη λίστα με τα τραγούδια που θα ακουστούν στην εκπομπή τα 'Europa (Earth's Cry Heaven's Smile) των Santana, 'Europop' των Divine Comedy, 'Europa: The Gates Of Heaven' των Death In June, 'Dumb Europe' από τους Die Haut/Nick Cave, 'Trans Europe Express' των Kraftwerk, 'Miss Europa Disco Dancer' από Manic Street Preachers, 'Sister Europe' των Psychedelic Furs, 'Europe Awake' από Skrewdriver, 'European Female' των Stranglers, 'European Accent' από τους DJ's Are Not Rockstars. Αντίθετα, μαζί με τα τραγούδια της λίστας που βρίσκεται παρακάτω, θα ακουστούν οι Blondie ('Europa'), R.E.M. ('Radio Free Europe'), Thomas Dolby ('Europa And The Pirate Twins').
   Στο παρακάτω clip, ένα από τα καλύτερα 'ευρωπαικά' τραγούδια από τους Suede ('Europe Is Our Playground') και μερικά (10 συγκεκριμένα) από τα καλύτερα τραγούδια για την Ευρώπη, στη λίστα που ακολουθεί...
 
1. Roxy Music - 'A Song For Europe'
2. Suede - 'Europe Is Our Playground'
3. The Clash - 'Safe European Home'
4. The Velvet Underground - 'European Son'
5. Ultravox - 'New Europeans'
6. Kraftwerk - 'Europe Endless'
7. Killing Joke - 'European Super State'
8. Japan - 'European Son'
9. Asian Dub Foundation - 'Fortress Europe'
10. John Foxx - 'Europe After The Rain'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου