Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

HAPPY B-DAY JONATHAN RICHMAN

   Punk και new wave πανδαισία σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud με τραγούδια από τους Μagazine, The Only Ones, The Scars, Vapors, Splodgenessabounds, Devo, The Books, The Chords, Fallout Club, Heaven 17, The Nipple Erectors, The Go-Betweens, Teenage Jesus & The Jerks, The Tours, Slaughter & The Dogs, S.O.A., Jonathan Richman & The Modern Lovers αλλά και Robert Fripp, Slowdive...



   Γεννήθηκε σαν σήμερα, 16 Μαίου του 1951 στη μικρή πόλη Natick της πολιτείας Massachusettes, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το 1969 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, έχοντας το όνειρο να γίνει μουσικός. Δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να επιστρέψει στα 'πάτρια εδάφη', και συγκεκριμένα, στη Βοστώνη.
   Εκεί, ο Richman σχημάτισε τους Modern Lovers, των οποίων μέλη ήταν ο Jerry Harrison (μετέπειτα στους Talking Heads) και ο David Robinson (αργότερα στους The Cars). To 1972 ξεκίνησαν να ηχογραφούν έχοντας σαν παραγωγό τον John Cale (Velvet Underground) και μετά τον Kim Fowley. Παρά το γεγονός, όμως, ότι το συγκρότημα έπαιζε αρκετά συχνά live, δεν είχαν καταφέρει να κλείσουν δισκογραφικό συμβόλαιο. Το γεγονός αυτό, οδήγησε στη διάλυση της πρώτης σύνθεσης των Modern Lovers, στο ξεκίνημα του 1974.
   Το 1975, ο Richman ηχογράφησε μερικά τραγούδια σαν solo καλλιτέχνης για ένα δίσκο-συλλογή μιας μικρής εταιρίας από την California και στη συνέχεια έφτιαξε ξανά τους Modern Lovers, με διαφορετική σύνθεση. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, κυκλοφόρησε, τελικά, το 1976, αρκετά χρόνια μετά από την εποχή που ηχογράφησαν τα τραγούδια. Από κει και μετά, οι δισκογραφικές καταθέσεις του Richman ήταν αρκετά συχνές. Το 1977 βγήκε στην αγορά ο δίσκος 'Rock 'n' Roll With The Modern Lovers' και το 1978 ακολούθησε ένας ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος.
   Εκείνη την εποχή, ο Jonathan Richman έγινε αποδεκτός από τους θιασώτες του punk rock στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να γίνουν επιτυχίες εκεί τα τραγούδια του 'Roadrunner' (UK No.11 hit single) και 'Egyptian Reggae' (UK No.5 hit single). To 1979 κυκλοφόρησε ο πολύ καλός δίσκος 'Back In Your Life' και αμέσως μετά, ο Richman διέλυσε τους Modern Lovers για να συνεχίσει μόνος του. Μετά από αρκετά χρόνια, το 1983, επανήλθε με δίσκο ('Jonathan Sings!') και ακολούθησε το 'Rockin' And Romance'. Mέσα στα επόμενα χρόνια ηχογράφησε μερικούς πολύ καλούς δίσκους που κυκλοφόρησαν είτε με το όνομά του, είτε σαν Jonathan Richman & The Modern Lovers. Η τελευταία κυκλοφορία με το όνομα του συγκροτήματος ήρθε το 1988.
   Το 1990 ο αγαπητός, πλέον, Jonathan, έβγαλε ένα δίσκο με τίτλο 'Jonathan Goes Country'. O τίτλος του δίσκου ήταν σαφής για το τι μουσική θα άκουγε όποιος τον αγόρασε! Το 1993 εκπλήσσει ακόμη μια φορά, κυκλοφορώντας ένα δίσκο που περιείχε τραγούδια του στα ισπανικά! Ο τίτλος ήταν 'Jonathan, Te Vas A Emotionar!'. Μέσα στα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε αρκετές φορές στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του NBC 'Late Night With Conan O' Brien'. To 1998 θα εμφανιστεί στην κινηματογραφική επιτυχία 'Τhere's Something About Mary' τραγουδώντας στο ενδιάμεσο από τις σκηνές της ταινίας.
   Συνέχισε να κυκλοφορεί καλούς δίσκους και στα επόμενα χρόνια. Αξίζει να ακούσει κανείς τα άλμπουμς του 'Ι'm So Confused' (1998) και 'Not So Much To Be Loved As To Love' (2004). Eπίσης, συνεχίζει να δίνει συναυλίες, αρκετές φορές μονάχα με τη συνοδεία ενός drummer και άλλες φορές ολομόναχος με παρέα την κιθάρα του. 'Ετσι είχε εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματοθέατρο 'Ολύμπιον' το 1989, όπου και είχα την τύχη να τον δω και να συνομιλήσω μαζί του.
   Αν και ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του punk rock τραγουδιστή, η επιρροή που άσκησε στα punk rock συγκροτήματα, με τις πρώτες του ηχογραφήσεις, ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη. Τραγούδια του διασκεύασαν οι Sex Pistols, Siouxsie & The Banshees και Burning Sensations, ενώ πιό πρόσφατα, ο David Bowie διασκεύασε το 'Pablo Picasso'. Το ίδιο τραγούδι είχε διασκευάσει και ο John Cale το 1975. Η παρουσία του Jonathan Richman στο χώρο της μουσικής, πέρα από τη σημασία που είχε για το punk rock, έδωσε την έμπνευση και σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με τη μουσική. Ονόματα όπως οι Violent Femmes και They Might Be Giants έχουν 'πατήσει' πάνω στις συνθέσεις του και έχουν προσπαθήσει να τον αντιγράψουν. Το συγκρότημα Rockingbirds ηχογράφησε το τραγούδι 'Jonathan Jonathan' (1993) σαν φόρο τιμής για τον πολύ σπουδαίο και αγαπητό αυτόν καλλιτέχνη.



Jonathan Richman's best moments:
1. 'Roadrunner'
2. 'Pablo Picasso'
3. 'I'm So Confused'
4. 'Egyptian Reggae'
5. 'She Cracked'
6. 'The Neighbors'
7. 'I'm A Little Dinosaur'
8. 'Abdul And Cleopatra'
9. 'That Summer Feeling'
10. 'Not So Much To Be Loved As To Love'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου