Τρίτη 15 Μαΐου 2012

FAMILY VALUES

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) τραγούδια που έχουν σαν θέμα 'οικογενειακές' ιστορίες και καταστάσεις. Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας, όπως καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1993. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός, αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια, ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα ακούσουμε family songs από τους Johnny Cash, David Bowie, Peter Gabriel, Mike Oldfield, Stranglers, Ramones, Skafish αλλά και Faithless, Pink, Embrace, Clinic, Black Lips, Babes In Toyland, The Go-Betweens, Kaputt...



   Για το θεσμό της οικογένειας, δεν έχω να γράψω και πολλά πράγματα. Εξάλλου, δε νομίζω ότι κάποιος που ενδιαφέρεται να διαβάσει κάτι τέτοιο, θα καταλήξει να ψάχνει σ' αυτό το blog. Εδώ θα διαβάσετε μερικές σημειώσεις μόνο, που έχουν να κάνουν με τα τραγούδια που έχουν σαν θέμα τους την οικογένεια, αλλά και τα 'οικογενειακά' συγκροτήματα, αυτά δηλαδή που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη 'family'. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολλά groups που αποτελούνται από μέλη της ίδιας οικογένειας αλλά δεν έχουν τη λέξη αυτή στον τίτλο (Osmonds, Jacksons, Gypsy Kings κ.α.).
   Ένα από τα πιό γνωστά και επιτυχημένα σχήματα που στον τίτλο τους είχαν τη λέξη 'family' ήταν το funk group Sly & The Family Stone, με αρχηγό τον Sly Stone και πολλές μεγάλες επιτυχίες στα 70's (μια από αυτές και το τραγούδι 'Family Affair'). Ένα πολύ επιτυχημένο rock συγκρότημα της δεκαετίας του '70 ήταν οι Family, που είχαν στη σύνθεσή τους τον Roger Chapman και τον Rick Grech. Από την ίδια δεκαετία, στο χώρο του soul/funk όμως, οι Limmie & The Family Cookin' που ήταν κανονικό οικογενειακό σχήμα.
   Από τους Partridge Family ξεκίνησε την καριέρα του ο πολύ γνωστός τραγουδιστής David Cassidy. Oι Partridge Family έγιναν γνωστοί από την τηλεόραση. Poppy Family ήταν το όνομα ενός ανδρόγυνου από τον Καναδά που, όταν ο γάμος τους έληξε, το 1973, ο κάθε ένας συνέχισε solo. To σχήμα Family Dogg έκανε επιτυχία στην Αγγλία το 1969 με το τραγούδι 'A Way Of Life'. Στο δίσκο τους συμμετείχαν σαν guest μουσικοί οι Jimmy Page και John Paul Jones από τους Led Zeppelin! Οι Carter Family ήταν ένα γνωστό, οικογενειακό, σχήμα από τη Virginia, που έκανε επιτυχία πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
   Kάποια μέλη των σκωτσέζων Josef K, όταν το συγκρότημα διέλυσε δημιούργησαν τους Happy Family. Ένα από τα πιό περιπετειώδη (μουσικά) σχήματα του gothic rock ήταν οι Skeletal Family.
   Tην εποχή της disco, οι Richie Family έκαναν μια πολύ μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι 'The Best Disco In Town'. Από την Ιταλία, οι JT & The Big Family, ήταν ένα dance pop σχήμα της δεκαετίας του '90. Ιδιαίτερα γνωστοί σε πολύ κόσμο, οι Kelly Family (που αποτελούνται από μέλη της ίδιας οικογένειας και, μάλιστα, από τρεις γενεές) ενώ πιό πρόσφατοι είναι οι Handsome Family από το Chicago, που αποτελούνται από δύο αδέλφια. Πολύ επιτυχημένοι στην Αγγλία, στη δεκαετία του 2000 ήταν και οι Lighthouse Family, που όμως δεν είναι 'οικογενειακή' υπόθεση.
   Όσον αφορά, τώρα, τα 'οικογενειακά' τραγούδια, αυτά είναι αρκετά και θα μπορούσα να παραθέτω τίτλους για πολλές ώρες. Θα περιοριστώ, λοιπόν, σε λίγα από αυτά, πέρα από εκείνα που θα ακουστούν στην εκπομπή. Ένα από τα πιό πρόσφατα είναι το 'Welcome To The Family' από το US No.1 LP των Avenged Sevenfold με τίτλo 'Νightmare' και το 'Shame And Scandal (In The Family) των Madness. To 'Family Affair' της Mary J Blige ήταν 6 εβδομάδες στην κορυφή του Billboard το 2001 ενώ ένα από τα καλύτερα τραγούδια της Pink είναι το 'Family Portrait'. Ένα τραγούδι από το δίσκο 'Oceans Apart' (2005) των υπέροχων Go-Betweens είχε τίτλο 'Born To A Family'.
   Το 'We Are Family' από τις Sister Sledge ήταν μια από τις πιό δημοφιλείς disco επιτυχίες και το διασκεύασαν σε μια rock εκτέλεση οι Babes In Toyland. To 1982 η Precious Wilson (των Eruption) είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι 'Raising My Family'. To 'Family Man' το έκαναν επιτυχία στα πρώτα χρόνια των 80's, οι Daryl Hall και John Oates, ενώ υπάρχει και η εκτέλεση του Mike Oldfield. Mια άλλη επιτυχία των 80's ήταν και το 'Running In The Family' των Level 42. Στην ίδια δεκαετία, επίσης, ένας δίσκος των Blancmange είχε τίτλο 'Happy Families'.
   Στη δεκαετία του '90, ένα από τα πιό καλά τραγούδια των Liquid ήταν το 'One Love Family' και ένα των Faithless είχε τίτλο 'Bring My Family Back'. Οι Ramones, εκτός από το 'We're A Happy Family' που ακούγεται σε ένα από τα πρώτα τους άλμπουμ, έχουν και το 'Cretin Family' από το δίσκο τους 'Adios Amigos' του 1995. Στη δεκαετία του '90, επίσης, οι Embrace έβαλαν στο αγγλικό top-30 το τραγούδι 'One Big Family', το οποίο διασκεύασαν πρόσφατα οι Templecloud και το έκαναν επιτυχία στο αμερικανικό chart. Από το χώρο του σκληρού rock, οι Type-O-Negative, το 1993, ηχογράφησαν το τραγούδι 'Bloody Kisses (A Death In The Family).



Best 'family' songs:
1. Black Lips - 'Family Tree'
2. Clinic - 'Family'
3. Peter Gabriel - 'Family Snapshot'
4. Ramones - 'We're A Happy Family'
5. Skafish - 'Disgracing The Family Name'
6. Johnny Cash - 'Family Bible'
7. The Stranglers - 'Let Me Introduce You To The Family'
8. The Triffids - 'Family Name'
9. David Bowie - 'Chant Of The Ever Circling Skeletal Family'
10. Kaputt - 'Family Tree'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου