Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

HAPPY B-DAY IAN ASTBURY

   Καλή εβδομάδα εύχομαι! Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio ακούμε μουσική από τους TV21, Really Red, Alley Cats, The Clash, Talking Heads, The Cuban Heels, Another Pretty Face, Teardrop Explodes, Toyah, Lene Lovich, Madness, Specials, Split Enz, Associates, Anne Clark, The Cult...



   O Ιan Robert Astbury γεννήθηκε στο Heswall του Merseyside, σαν σήμερα, 14 Μαίου του 1962. Το 1980, κι ενώ ζούσε στο Liverpool, ήρθε σε επαφή με την punk rock σκηνή της περιοχής και σύντομα βρέθηκε να ακολουθεί τους αναρχικούς punk rockers, Crass, στις εμφανίσεις τους, αλλά και να ζει μαζί τους στο κοινόβιο που είχαν δημιουργήσει. Στα τέλη της χρονιάς εκείνης, μετακόμισε στο Bradford και, εκεί, έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Southern Death Cult...
   Mετά την κυκλοφορία του single 'Fatman/Moya/The Girl' (1982), το συγκρότημα (του οποίου η μουσική ήταν post punk με στοιχεία gothic rock) περιόδευσε στην Αγγλία μαζί με τους Theatre Of Hate, όμως στις αρχές του 1983, οι Southern Death Cult πέρασαν στην ιστορία, με τον Astbury να συνεργάζεται με τον Billy Duffy (Nosebleeds, Theatre Of Hate) σε ένα σχήμα που ονόμασαν Death Cult. Μετά από την κυκλοφορία ενός EP (με τα τραγούδια Brothers Grimm/Ghost Dance/Horse Nation/Christians) κι ενός single ('God's Zoo'), το δίδυμο Astbury/Duffy απέβαλε τη λέξη 'death' από το όνομα του group, για να γίνει απλά The Cult...
   To 1984 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Cult, με τίτλο 'Dreamtime', ο οποίος βρήκε το σχήμα να κινείται στα ίδια ηχητικά μονοπάτια που το κοινό τους είχε συνηθίσει από τους Death Cult. O δίσκος 'Love' (1985) και, κυρίως, το τραγούδι 'She Sells Sanctuary' (UK No.15 hit single), τους έκανε ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αγγλία (αλλά και στις ΗΠΑ όπου ο δίσκος έγινε χρυσός). Το 1987, όμως, οι Cult, με τη βοήθεια του παραγωγού Rick Rubin, κάνουν μια στροφή προς το hard rock που σηματοδοτείται από την κυκλοφορία του δίσκου 'Electric'. Η κίνησή τους αυτή, βρίσκει ανταπόκριση και το 'Electric' γίνεται πλατινένιο στις ΗΠΑ και χρυσό στην Αγγλία. Παράλληλα, τα τραγούδια 'Love Removal Machine' (UK No.18 hit single), 'Lil' Devil' (UK No.11 hit single), 'Wild Flower' (UK No.24 hit single) ακούγονται σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που μεταδίδουν rock και γνωρίζουν επιτυχία στο βρετανικό chart.
   Aκολουθεί το 'Sonic Temple' (1989), με την ίδια επιτυχία που είχε το 'Electric', ενώ το τραγούδι 'Fire Woman' (UK No.15 hit single) γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Εκείνη την εποχή, ο Astbury και ο Duffy μετακομίζουν στο Los Angeles. Το 1991, οι Cult θα ηχογραφήσουν το δίσκο 'Ceremony', o oποίος, παρά τις καλές στιγμές που είχε, δεν θα έχει την ίδια πορεία με τους προηγούμενους. Θα ακολουθήσει το άλμπουμ 'The Cult' (1994), που βρίσκει τους Astbury/Duffy να επιχειρούν μια ακόμη αλλαγή στον ήχο τους, αυτή τη φορά προς το alternative rock. Tα τραγούδια του δίσκου ήταν πολύ καλά, όμως δεν κατάφεραν να κάνουν καλή πορεία όσον αφορά την εμπορική επιτυχία.
   Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Cult θα μείνουν ανενεργοί, με τον Astbury να κυκλοφορεί, το 1996, τον δίσκο 'Cream' με το νέο του σχήμα, The Holy Barbarians. To 2000, θα ηχογραφήσει και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο 'Spirit/Light/Speed' ενώ, ένα χρόνο αργότερα, οι Cult θα επιστρέψουν με το 'Beyond Good And Evil'. Πριν, όμως, θα ηχογραφήσουν το τραγούδι 'Painted On My Heart' για την ταινία 'Gone In 60 Seconds'.
   To 2002, o Astbury θα δεχθεί την πρόταση να γίνει ο τραγουδιστής στο reunion των θρυλικών Doors, oι οποίοι περιόδευσαν σαν The Doors Of The 21st Century! Tην επόμενη χρονιά, θα παίξει μαζί με τους MC5 στο Λονδίνο. Θα επιστρέψει με τους Cult το 2007, με το δίσκο 'Born Into This'. Πιό πρόσφατα, το 2010, συνεργάστηκε με το ιαπωνικό σχήμα Boris, για την κυκλοφορία ενός EP ('BXI') που κυκλοφόρησε από την εταιρία Southern Lord. Το καινούργιο άλμπουμ των Cult θα έχει τίτλο 'Choice Of Weapon' και θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαίου 2012.
   Πέρα από όλα αυτά, ο Ian Astbury τραγούδησε για τον Tony Iommi (Black Sabbath) σε ένα τραγούδι από τον προσωπικό του δίσκο του 2000, σε δύο τραγούδια από το δίσκο 'War Stories' (2007) των UNKLE και σε ένα τραγούδι από τον πρόσφατο solo δίσκο του Slash των Guns 'n' Roses. Παλαιότερα, είχε συνεργαστεί με την Debbie Harry αλλά είχε συμμετοχή και σε ένα tribute album για τους Doors που είχε τίτλο 'Stoned Immaculate'.



The Cult's best moments:
1. 'Brother Wolf Sister Moon'
2. 'The Witch'
3. 'Spiritwalker'
4. 'Wild Flower'
5. 'New York City'
6. 'She Sells Sanctuary'
7. 'Sacred Life'
8. 'Rise'
9. 'Nirvana'
10. 'Βad Medicine Waltz'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου