Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ADAM YAUCH (MCA) R.I.P.

   Ένα σαββατοκύριακο με πολλά και έντονα γεγoνότα ήταν αυτό που πέρασε. Οι χθεσινές εκλογές, ο χαμός του ηθοποιού Κώστα Καρρά, ο χαμός του αγαπητού Adam Yauch των Beastie Boys. Στην εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) δεν θα ασχοληθούμε με αυτά, αλλά εδώ θα γράψω κάτι για τον Beastie Boy που έφυγε. Στο ραδιόφωνο θα ακούσετε Anne Dudley & Jaz Coleman, Bill Nelson, Tom Verlaine, Tin Huey, BPeople, Positive Noise, Skafish, Echo & The Bunnymen, Classix Nouveaux, Fashion, ABC, Joe Jackson, Iggy Pop, The Freshies, Anti-Nowhere League αλλά και Eddie Rabbit, Thelma Houston, Jim Lowe.



   Είχε γεννηθεί στο Brooklyn της Νέα Υόρκης το 1964 και, όταν ήταν ακόμη στο σχολείο, έμαθε να παίζει bass guitar μόνος του. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Beastie Boys όταν ήταν ακόμη 17 χρονών, το 1979. Το συγκρότημα, τότε, έπαιζε hardcore punk και η πρώτη τους ζωντανή έμφάνιση ήταν στο πλάι των Reagan Youth. Η πρώτη τους, επίσης, δισκογραφική κατάθεση, ήταν στην punk rock συλλογή 'Νew York Thrash' (1982) μαζί με ονόματα όπως Bad Brains, Kraut, The Undead, The Stimulators κ.α.
   To 1983, oι Beastie Boys έκαναν μια στροφή προς το hip-hop και μετά την εμφάνισή τους σαν support act της Madonna, το 1986 έγιναν γνωστοί σε ολόκληρο τον πλανήτη με τα τραγούδια τους 'Fight For Your Right (To Party)' και 'No Sleep 'Till Brooklyn' και το δίσκο τους 'Licensed To Ill' που ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια σε πωλήσεις.
   Aκολούθησε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, στην οποία οι Beastie Boys κατάφεραν να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια σε πωλήσεις, έχοντας κυκλοφορήσει οκτώ πολύ καλούς studio δίσκους, ενώ πριν λίγες ημέρες, είχαν μπει και στο 'Rock 'n' Roll Hall Of Fame'. Όλα αυτά τα επιτεύγματα τους κάνουν, αυτόματα, το πιό επιτυχημένο hip-hop συγκρότημα από το 1991 και μετά.
   Όσον αφορά τον Yauch, η παρουσία του στους Beastie Boys δεν είχε περιοριστεί στο μπάσο και τη σύνθεση, αφού ήταν αυτός που (σαν Nathanial Hörnblowér) σκηνοθετούσε τα πολύ καλά τους video clips και είχε αναλάβει να κάνει το ίδιο και στην ταινία τους 'Αwesome I Fuckin' Shot That!' (2006). Η αγάπη του για την σκηνοθεσία και τον κινηματογράφο, τον ώθησε στο να δημιουργήσει και τη δική του εταιρία διανομής κινηματογραφικού υλικού, την οποία είχε ονομάσει Oscilloscope Pictures. Το 2002, είχε φτιάξει και δικό του studio ηχογραφήσεων που ονόμασε Oscilloscope Laboratories. To 2007, ανέλαβε το ρόλο του παραγωγού στο comeback album των Bad Brains ('Build A Nation').
   Ο Υauch (ή αλλιώς MCA) ήταν Βουδιστής και, μάλιστα, είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Tibetan Freedom Concerts, μέσω του οργανισμού Milarepa Fund, που ο ίδιος δημιούργησε, και είχε σαν σκοπό να βοηθήσει το Θιβέτ να ανακτήσει την ανεξαρτησία του.
   To 2009, προσβλήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου και στις 4 Μαίου 2011 έχασε τη μάχη. Μόλις 46 ετών, ο Adam Yauch είχε ακόμη πολλά να προσφέρει στη μουσική και όχι μόνο. Το γεγονός, και μόνο, ότι ήταν ένα από τα βασικά μέλη των πολύ σπουδαίων Beastie Boys, λέει πολλά από μόνο του...



Βeastie Boys' best moments:
1. 'Sabotage'
2. 'An Open Letter To NYC'
3. 'Hold It Now, Hit It'
4. 'Hey Ladies'
5. 'Pass The Mic'
6. 'Intergalactic'
7. 'Sure Shot'
8. 'The Electric Worm'
9. 'Make Some Noise'
10. 'No Sleep 'Till Brooklyn'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου