Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

RADIO ACTORS

Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τραγούδια από τους Bob Marley & The Wailers (ο μεγάλος της reggae έφυγε από τον κόσμο σαν σήμερα το 1981), John Hiatt, New York Dolls, Eric Burdon, Twilight Singers και πολύ punk και new wave από τους 39 Lyon Street (alter ego των Associates), Heaven 17, Comsat Angels, Anthony Moore, Television Personalities, SPK, Play Dead, Discharge, The Clash, Stiv Bators, Radio Actors. Ποιοί ήταν, όμως, οι Radio Actors;



   Άγνωστοι στους περισσότερους, μια που, η δισκογραφική τους κατάθεση περιορίζεται σε ένα και μόνο single, οι Radio Actors ήταν ένα σχήμα που δημιουργήθηκε για την κυκλοφορία ενός τραγουδιού που μιλούσε για τον πυρηνικό όλεθρο και τον αφοπλισμό των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.
   Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στους Radio Actors, είναι, σίγουρα, η σύνθεσή τους, αφού το συγκεκριμένο group δημιουργήθηκε από τον Sting των Police και τον Steve Hillage των Gong. Μαζί τους για την ηχογράφηση βρέθηκαν, στο Swiss Cottage Studio του Λονδίνου, οι Steve Broughton (Edgar Broughton Band - έπαιξε και μαζί με τους Roy Harper, Mike Oldfield), Nick Turner (Hawkwind), Gilli Smyth (Here & Now), Harry Williamson, Mike Howlett (ex-Gong - δεν αναφέρεται στα credits).
   Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Sting, το συγκρότημα προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Johnny Rotten (Sex Pistols), ώστε να κάνει τα φωνητικά στο τραγούδι, αλλά ο Rotten αρνήθηκε. Τυπώθηκαν 500 κόπιες από την Virgin Records και κυκλοφόρησαν στην αγορά σαν σήμερα 11 Μαίου 1978. Εξαντλήθηκαν, όπως ήταν λογικό, πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το single να ξανατυπωθεί και να ξανακυκλοφορήσει (με διαφορετικό εξώφυλλο) από την Charly Records, ενώ υπήρξε και τρίτη έκδοση, αυτή τη φορά από την DB Records.
   H πρώτη έκδοση του single είναι εδώ και χρόνια collector's item και αναζητάται από τους φανατικούς φίλους της μουσικής όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Στην πρώτη πλευρά υπάρχει το βασικό τραγούδι 'Nuclear Waste' και στη δεύτερη το 'Digital Love'. Την παραγωγή είχε επιμεληθεί ο Simon Heyworth.
   Το budget της κυκλοφορίας δεν αρκούσε για να γυριστεί κάποιο promotional clip (εκείνη την εποχή ο όρος video clip δεν υπήρχε όπως τον εννοούμε σήμερα), μπορείτε όμως να ακούσετε το 'Nuclear Waste' παρακάτω...



Radio Actors' only moments:
1. 'Nuclear Waste'
2. 'Digital Love'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου