Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

HAPPY B-DAY LOU GRAMM

   Μετά από τη διακοπή των μεταδόσεων, λόγω της 1ης του Μάη, σήμερα επιστρέφουμε στον Up 'n' Loud Web Radio (16.00-17.00) με νέες κυκλοφορίες από Florence & The Machine, The Cribs, Baby Woodrose, Other Lives, Lily Allen & Mick Jones, τραγούδια από τα 60's με τους Leslie Gore, Engelbert Humperdinck, punk rock/new wave από τους Discharge, The Flesh Eaters, The Textones, Magazine, The Records, The Pretenders, Bow Wow Wow, Sol Invictus και rock από τα 80's με τους Pretenders και τους Foreigner...



   Ο Lou Gramm δεν ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων και πολύ γνωστών αστέρων της rock μουσικής, αλλά σίγουρα δεν είναι άγνωστος. Ο τραγουδιστής και συνθέτης των Foreigner, κρατούσε πάντα ένα χαμηλό προφίλ, αλλά η πολύ συχνή επαφή του με την επιτυχία, κυρίως στα 80's, τον έκανε αναγνωρίσιμο. Είναι αρκετοί αυτοί που δεν θυμούνται το όνομά του, αλλά σίγουρα τον έχουν δει να ποζάρει σε φωτογραφίες ή να τραγουδάει σε κάποιο από τα video clips των Foreigner.
   To πραγματικό του όνομα είναι Louis Andrew Grammatico και γεννήθηκε σαν σήμερα, 2 Μαίου 1950 στο Rochester της Νέας Υόρκης. Στην εφηβεία του, έκανε τον drummer και παράλληλα τραγουδούσε σε μερικά τοπικά συγκροτήματα της γειτονιάς του, ένα εκ των οποίων ήταν οι Black Sheep. Με αυτούς ηχογράφησε δύο δίσκους ('Black Sheep' το 1974 και 'Encouraging Words' το 1975). Σε μια συναυλία τους, γνώρισε τον Mick Jones, με τον οποίο, το 1976 δημιούργησαν τους Trigger, που σύντομα έγιναν Foreigner...
   Mε τους Foreigner, ο Gramm γνώρισε τεράστια επιτυχία και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές στη rock σκηνή για τα τέλη των 70's και τα πρώτα 80's. Τα τραγούδια που συνέθεσε και τραγούδησε για το συγκρότημα, είναι μέχρι σήμερα από τα πιό γνωστά rock classics και, χρόνια μετά την εποχή που πρωτοακούστηκαν, συνεχίζουν να είναι στο playlist των περισσότερων rock ραδιοφώνων στον κόσμο.
   Το ξεκίνημά της αλυσίδας των επιτυχιών, έγινε το 1977 με τα 'Feels Like The First Time' (US No.4 hit single), 'Cold As Ice' (US No.6 & UK No.24 hit single), 'Long Long Way From Home' (US No.20 hit single) και συνεχίστηκε την επόμενη χρονιά με τα 'Hot Blooded' (US No.3 hit single) και 'Double Vision' (US No.2 hit single). Από το δίσκο 'Head Games' του 1979 μπήκαν στο US top-15 το ομώνυμο και το 'Dirty White Boy', ενώ στο ξεκίνημα των 80's οι Foreigner απογειώθηκαν με την κυκλοφορία του δίσκου '4' (1981) που έγινε 6 φορές πλατινένιος και έμεινε στην κορυφή του Billboard για 10 εβδομάδες! O δίσκος αυτός, έβγαλε τις τεράστιες επιτυχίες 'Urgent' (US No.4 hit single) και 'Waiting For A Girl Like You' (US No.2 & UK No.8 hit single). Οι μεγάλες εμπορικές στιγμές του Gramm και των Foreigner συνεχίστηκαν το 1984 με το άλμπουμ 'Agent Provocateur', το οποίο τους ανέβασε στο Νο.1 του UK albums chart για τρεις εβδομάδες. Η μπαλάντα 'I Want To Know What Love Is' (UK & US No.1 hit single) ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 80's, ενώ από εκείνο το δίσκο πήγε καλά και το επόμενο single, 'That Was Yesterday'.
   Το 1987, ο Lou Gramm κυκλοφόρησε τον πρώτο του solo δίσκο, με τίτλο 'Ready Or Not' και έκανε επιτυχία με το τραγούδι 'Midnight Blue' (US No.5 hit single) που κάποια χρόνια αργότερα διασκεύασαν οι R.E.M. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, ήταν ξανά στα charts με το δίσκο 'Inside Information' (Foreigner) και τα τραγούδια 'Say You Will' (US No.6 hit single) και 'I Don't Want To Live Without You (US No.5 hit single). Το 1989 επανήλθε με ένα δεύτερο προσωπικό άλμπουμ, με τίτλο 'Long Hard Look'. Το τραγούδι 'Just Between You And Me' (US No.6 hit single) ήταν η τρίτη μεγάλη του επιτυχία μακριά από το συγκρότημα.
   To 1991 εγκατέλειψε τους Foreigner και σχημάτισε τους Shadow King με τους οποίους, όμως, δεν έκανε σπουδαία πράγματα και, μάλλον, λίγοι τους θυμούνται. Σύντομα επέστρεψε στο συγκρότημα που τον ένανε πλούσιο και διάσημο, αλλά η εποχή των Foreigner είχε περάσει. Το 1997 διαγνώστηκε με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και η θεραπεία που αναγκάστηκε να κάνει τον 'φόρτωσε' με πολλά κιλά παραπάνω απ' το κανονικό! Το 2002, έφυγε ξανά από τους Foreigner και έφτιαξε το δικό του συγκρότημα, Lou Gramm Band.
   Υποτιμημένος, σε σχέση με άλλους τραγουδιστές της γενιάς του, o Lou Gramm είχε μια από τις πιό χαρακτηριστικές και καθαρές φωνές, που πολλοί θα έδιναν τα πάντα για να έχουν. Πάντοτε σεμνός και σοβαρός, έδινε σπάνια συνεντεύξεις και έγινε αγαπητός στους φίλους της rock για την απλότητά του και το αντι-στάρ προφίλ του. Σαν συνθέτης, επίσης, 'χρεώνεται' μερικές από τις καλύτερες στιγμές του AOR για τα τραγούδια που έγραψε για τους Foreigner...



Foreigner's best moments:
1. 'Urgent'
2. 'Blinded By Science'
3. 'Juke Box Hero'
4. 'That Was Yesterday'
5. 'Cold As Ice'
6. 'Double Vision'
7. 'Dirty White Boy'
8. 'Feels Like The First Time'
9. 'Hot Blooded'
10. 'Head Games'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου