Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

HAPPY B-DAY STEPHEN MALKMUS

Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τους Β-Μovie, Crawling Chaos, Robyn Hitchcock, Sham 69, The Police, Elvis Costello & The Attractions, Topper Headon, Orchestral Manoeuvres In The Dark, Depeche Mode αλλά και Sun Ra, Rage Against The Machine, Charlatans, Cee-Lo Green, Sonic Youth, Pavement...



   O Stephen Joseph Malkmus γεννήθηκε στις 30 Μαίου 1966 στη Santa Monica της California και μεγάλωσε στην πόλη Stockton της ίδιας πολιτείας. Έμαθε να παίζει κιθάρα ακούγοντας τους δίσκους του Jimi Hendrix και, όταν ήταν ακόμη στο σχολείο, έπαιξε σε μερικά τοπικά συγκροτήματα. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο, ήταν dj σε κολεγιακό ραδιοφωνικό σταθμό. Eκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κάποια από τα μελλοντικά μέλη των Yo La Tengo και των Silver Jews.
   Ο Malkmus δημιούργησε τους Pavement το 1989 μαζί με τον Scott Kannberg. Εκείνη τη χρονιά έβγαλαν στην αγορά το πρώτο τους EP 'Slay Tracks 1933-1969' και ακολούθησαν τα ΕΡ 'Demolition Plot J-7' (1990) και το δεκάιντσο 'Perfect Sound Forever' (1991). To 1992 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους, εξαιρετικό, δίσκο, που είχε τίτλο 'Slanted & Enchanted'. Με αυτή την κυκλοφορία, το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ελπίδα στο χώρο του alternative rock. Το ΕΡ 'Watery, Domestic' (1992) που ακολούθησε, ενίσχυσε αυτή την άποψη των μουσικοκριτικών και έφερε ακόμη περισσότερους ανθρώπους κοντά στους Pavement.
   To 1994 οι Pavement ηχογράφησαν ακόμη έναν πολύ καλό δίσκο ('Crooked Rain, Crooked Rain') και το 1995 ήρθε ο δίσκος 'Wowee Zowee'. To δίσκο αυτό, ακολούθησε το EP 'Pacific Trim' (1996) και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ακόμη ένας εξαιρετικός δίσκος με τίτλο 'Brighten The Corners'. Το άλμπουμ 'Terror Twilight' του 1999, όμως, έμελλε να είναι και η προτελευταία ηχογράφηση του συγκροτήματος (ακολούθησε ακόμη ένα EP με τίτλο 'Major Leagues' με τους Pavement να διασκευάζουν το 'Killing Moon' των Echo & The Bunnymen).
   Mετά τους Pavement ο Malkmus συνεργάστηκε με μέλη των Sonic Youth (χωρίς να ηχογραφήσουν κάτι σε δίσκο) και τo 2001 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο ενώ παράλληλα έγινε μέλος των Silver Jews. Κατόπιν, δημιούργησε ένα νέο σχήμα που ονόμασε The Jicks. Mε αυτούς ηχογράφησε το δίσκο 'Pig Lip' (2003) και το 2005 επανήλθε με προσωπικό άλμπουμ ('Face The Truth'). To 2007 συμμετείχε στο soundtrack της ταινίας 'I'm Not There' (που είχε σαν θέμα της τον Bob Dylan) και το επόμενο έτος βγήκε ακόμη ένας δίσκος των Jicks που ονομάστηκε 'Real Emotional Trash' (οι Jicks συμμετέχουν ακόμη και στους δίσκους του Malkmus που δεν αναφέρονται στα credits).
   To 2010 oι Pavement επανασυνδέθηκαν για μια παγκόσμια περιοδεία, αλλά ο Stephen συνέχισε την πορεία του με τους Jicks, κυκλοφορώντας ακόμη ένα δίσκο το 2011 ('Μirror Traffic'). Tην ίδια χρονιά, μετακόμισε από το Portland (όπου είχε εγκατασταθεί μετά τη διάλυση των Pavement) στο Βερολίνο. Πέρα από τις δουλειές του με τους Pavement και Jicks, έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τους Elastica, The Maroons και Silkworm.



Pavement's best moments:
1. 'Here'
2. 'Shady Lane'
3. 'Texas Never Whispers'
4. 'Unfair'
5. 'Grounded'
6. 'Type Slowly'
7. 'Summer Babe'
8. 'Cut Your Hair'
9. 'Two States'
10. 'Spit On A Stranger'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου