Τρίτη 8 Μαΐου 2012

RUTS DC: ANIMAL NOW

   Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα ακούσουμε τους Marina & The Diamonds (της Marina Diamantis) στον καινούργιο τους δίσκο, που είναι στο Νο.1 της Αγγλίας, την ίδια ώρα που στο Νο.1 των singles, της ίδιας χώρας, βρίσκεται η Tulisa (Contostavlos). Δεν θυμάμαι, από την καταβολή του UK Chart, να έχουν βρεθεί την ίδια εβδομάδα στην κορυφή δύο καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής! Πέρα από αυτό, θα ακούσουμε τραγούδια από τους Andrews Sisters, Robert Johnson, Soft Cell, Tom Tom Club, Philip Bailey, UB40, Adam Ant, Gary Glitter, The Cramps, The Distractions, Rhythm Of Life, The Polecats, The Only Ones, Ruts DC...



   Οι Ruts δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο το 1977, όταν ο John Jennings (bass guitar) γνώρισε τον ιδιοκτήτη δισκοπωλείου Dave Ruffy (drums). Με την προσθήκη των Paul Fox (guitar) και Malcolm Owen (voice), που ήταν φίλοι από το σχολείο, η πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος ήταν ήδη έτοιμη. Στην αρχή, στα τύμπανα είχε καθήσει ο Paul Mattocks, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Ruffy. Ο Ruffy, ήταν ο μόνος έμπειρος μουσικός του group, αφού έπαιζε στο funk συκγρότημα Hit 'n' Run, το οποίο, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει και ένα single.
   To Σεπτέμβρη του '77 έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση και, τον επόμενο μήνα, ηχογράφησαν τα πρώτα τους τραγούδια. Ένα από αυτά, με τίτλο 'In A Rut', κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, στο ξεκίνημα του 1979, από την εταιρία People Unite των Misty In Roots (roots reggae συγκρότημα από το Λονδίνο). Το τραγούδι άρεσε στον John Peel του ΒΒC και στον Rat Scabies των Damned. Οι Ruts, ακολούθησαν τους Damned στην βρετανική τους περιοδεία του 1979. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε από τη Virgin Records, το single 'Babylon's Burning', που έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία (UK No.7 hit single), ενώ πολύ σύντομα ακολούθησε το 'Something That I Said' (UK No.29 hit single). Ο μεγάλος τους δίσκος 'The Crack', βγήκε το Σεπτέμβρη και μπήκε στο top-20 των δίσκων της Αγγλίας. Οι Ruts, κατόπιν, έβγαλαν σε single, το υπέροχο dub-punk τραγούδι 'Jah War'.
   To 1980, με την υγεία του τραγουδιστή Owen να βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω της ηρωίνης, το συγκρότημα ακύρωσε αρκετές συναυλίες, αλλά κατάφερε να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το τραγούδι 'Staring At The Rude Boys' (UK No.22 hit single). Toν Ιούλιο της χρονιάς εκείνης, όμως, ο Malcolm Owen, βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση. Το single 'West One (Shine On Me)', βγήκε στην αγορά μετά το θάνατο του τραγουδιστή, όντας η τελευταία κυκλοφορία των Ruts, όπως είχαν ξεκινήσει.
   Τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, συμμετείχαν σε ένα δίσκο του Kevin Coyne και, κάποιους μήνες μετά το χαμό του Owen, αποφάσισαν να συνεχίσουν σαν Ruts DC (da capo). Στις 8 Μαίου 1981, ήρθε στο φως και το άλμπουμ 'Animal Now', με το group να μην έχει αλλάξει σύνθεση και τον John Jennings να αναλαμβάνει (πολύ επιτυχημένα) τα φωνητικά. Τους συνόδευαν οι Gary Barnacle (sax, keyboards) και Bill Barnacle (trumpet), πρώην μέλη των Hit 'n' Run. Aκολούθησε ο δίσκος 'Rhythm Collision' (σε συνεργασία με τον dub παραγωγό Mad Professor) και οι Ruts DC, τελικά διέλυσαν το 1983.
   Οι πολύ εμφανείς επιρροές τους από τη reggae μουσική και η ενσωμάτωση dub στοιχείων στον ήχο τους, είχαν κάνει τους Ruts ένα πολύ ενδιαφέρον και αρκετά διαφορετικό punk rock συγκρότημα, σε σχέση με άλλες μπάντες του είδους. Μόνο με τους The Clash μπορούσε να τους συγκρίνει κανείς. Κι αυτό, από μόνο του, μπορεί να σημαίνει πολλά για την αξία τους...



Ruts' best moments:
1. 'Babylon's Burning'
2. 'In A Rut'
3. 'No Time To Kill'
4. 'Staring At The Rude Boys'
5. 'Jah War'
6. 'Something That I Said'
7. 'Different View'
8. 'West One (Shine On Me)'
9. 'S.U.S.'
10. 'Demolition Dancing'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου