Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

VANGELIS

   Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio μουσική από τους Crass, The Fix, Weirdos, The Scars, Boys Next Door, The Toy Dolls, Members, New Math, Nightmares In Wax, Happy Family, Tears For Fears αλλά και Jane's Addiction, Toto, Terry Jacks, Eden Kane και Vangelis...



   Aν είχα το χρόνο, θα έγραφα ένα τεράστιο άρθρο γι' αυτόν τον πολύ σπουδαίο Έλληνα μουσικό, αλλά τις περισσότερες φορές, ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω γι' αυτό το blog είναι περιορισμένος. Έτσι λοιπόν, θα περιοριστώ στα βασικά που αφορούν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και την διεθνή καριέρα του. Εξάλλου, πληροφορίες για τον πολύ μεγάλο αυτόν συνθέτη της ηλεκτρονικής μουσικής, μπορούν να βρεθούν σε πάρα πολλά σημεία στο διαδίκτυο.
   Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1943, σε ένα χωριό κοντά στο Βόλο και μπορούσε να συνθέσει μουσική όταν έγινε 4 (!) ετών. Αυτοδίδακτος μουσικός, ο Vangelis αρνήθηκε να παρακολουθήσει τα μαθήματα πιάνου που του πρόσφεραν οι γονείς του, μαθαίνοντας να παίζει μόνος του, χωρίς να ξέρει να διαβάζει μουσική! Σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών στην Αθήνα και, αν και ζωγραφίζει μέχρι και σήμερα, η μουσική ήταν η μεγάλη του αγάπη.
   Στα πρώτα χρόνια των 60's δημιούργησε τους Forminx, με τους οποίους κυκλοφόρησε δέκα singles που έγιναν (τα περισσότερα) επιτυχία στην Ελλάδα. Μετά τη διάλυση των Forminx το 1966, ο Vangelis σχημάτισε το 1968 τους Aphrodite's Child, μαζί με τους Demis Roussos, Λουκά Σιδερά και Αργύρη Κουλούρη. Το συγκρότημα μετακόμισε στο Παρίσι, όπου εκεί ηχογράφησε την πανευρωπαική επιτυχία 'Rain And Tears'. Οι δύο πρώτοι δίσκοι που κυκλοφόρησαν οι Aphrodite's Child πούλησαν σχεδόν 20 εκατομμύρια κομμάτια, με το group να ξεπερνάει τα στενά σύνορα της Ελλάδας και να γίνεται έτσι, το πιο επιτυχημένο Ελληνικό συγκρότημα όλων των εποχών! Το διπλό άλμπουμ '666' που κυκλοφόρησε μετά τη διάλυση του σχήματος, το 1972, θεωρείται από πολλούς μουσικοκριτικούς, ένα από τα καλύτερα concept progressive rock albums που κυκλοφόρησαν ποτέ. Ο δίσκος είναι βασισμένος πάνω στην 'Αποκάλυψη' του Ιωάννη και είναι πραγματικά εξαίσιος.
   Στα χρόνια μετά τους Aphrodite's Child, o Vangelis έγραψε μουσική για κάποια ντοκυμαντέρ και κυκλοφόρησε τον πρώτο του ολοκληρωμένο solo δίσκο ('Earth') το 1973. To 1974 αρνήθηκε την πρόταση να αντικαταστήσει τον Rick Wakeman στους Yes, αν και στην αρχή είχε δεχτεί και είχε κάνει πρόβες μαζί τους. Αντ'αυτού, έστησε το δικό του studio στο Λονδίνο και εκεί ηχογράφησε τους επόμενους δίσκους του 'Ηeaven & Hell' (1975), 'Albedo 0.39' (1976), 'Spiral' (1977), 'Beaubourg' (1978) και 'China' (1979). Εκείνη την περίοδο συμμετείχε και στο δίσκο 'Phos' των Socrates και ηχογράφησε την ελληνική επιτυχία 'Ωδές' (1978) με την Ειρήνη Παπά.
   To 1981 συνέθεσε τη μουσική για την ταινία 'Chariots Of Fire' με μεγάλη επιτυχία. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και ο συνθέτης το Όσκαρ για την καλύτερη μουσική επένδυση με τη μουσική των τίτλων να γίνεται US No.1 και UK No.12 hit single, ενώ ο δίσκος με τη μουσική της ταινίας ήταν στο Νο.1 του Billboard για 4 εβδομάδες! Tην περίοδο εκείνη κυκλοφόρησε και δύο δίσκους σε συνεργασία με τον Jon Anderson των Yes, σαν Jon & Vangelis. To 1982 θα γράψει υπέροχη μουσική για την ταινία 'Blade Runner' του Ridley Scott (θα συνεργαστεί ξανά μαζί του το 1992 για τη μουσική του '1492: Conquest Of Paradise'), ενώ θα συνεργαστεί και με την Ιταλίδα τραγουδίστρια Milva.
   Το 1983 ο Vangelis θα γράψει μουσική για την παράσταση της 'Ηλέκτρας' στην Επίδαυρο (σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης), ενώ στα επόμενα χρόνια θα συνθέσει για παραστάσεις μπαλέτου. Στη δεκαετία του '90 θα στολίσει με μουσική κάποια από τα ντοκυμαντέρ του εξερευνητή Cousteau και το 2000 θα γράψει και θα παίξει μουσική στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Sydney. O δίσκος 'Mythodea' (2001) περιέχει ορχηστρική μουσική που έγραψε το 1993, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για την αποστολή 2001: Mars Odyssey. Tην επόμενη χρονιά συνέθεσε το official anthem του 2002 FIFA World Cup. Ακολούθησαν οι δίσκοι με τη μουσική από τις ταινίες 'Alexander' (2004) και 'El Greco' (2007). Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι ο Vangelis, είχε κυκλοφορήσει το 1998, δίσκο με τον τίτλο 'El Greco' που, όμως, δεν έχει σχέση με τη μουσική από την ταινία.
   Όπως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, θα μπορούσα (και θα έπρεπε) να γράψω πάρα πολλά για τα, επίσης πολλά, κατορθώματα ενός αυτοδίδακτου Έλληνα μουσικού που το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο της ηλεκτρονικής μουσικής και έχει κάνει διάσημη την χώρα καταγωγής του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο χρόνος μου, όμως, με περιορίζει. Κλείνοντας να αναφέρω ότι ο Vangelis έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών (Knight of the Order of Arts & Letters) και από τη NASA, η οποία του απένειμε το Public Service Medal (η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να πάρει κάποιος που δεν είναι Αμερικανός η αστροφυσικός) το 2003.
   Ο Vangelis θα μείνει στην αιωνιότητα, αφού από το 1995, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, έδωσε το όνομα '6354 Vangelis' σε έναν μικρό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος...



Vangelis' best moments:
1. 'Pulstar'
2. 'Alpha'
3. 'Blade Runner end title'
4. 'Fire Dance'
5. 'Dervish D'
6. 'Chariots Of Fire - Titles'
7. 'Albedo 0.39'
8. 'Heaven And Hell part I'
9. 'Soil Festivities movement I'
10. 'Conquest Of Paradise'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου