Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

HAPPY B-DAY TERRY HALL

   Καλή εβδομάδα σε όλους μας! Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ασχοληθούμε με την πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα ενός χαρισματικού pop συνθέτη και τραγουδιστή. Είναι ο Terry Hall, γνωστός σε πολλούς από τη θητεία του στους Specials, τους Fun Boy Three, τους Colourfield αλλά και τις solo κυκλοφορίες του στη δεκαετία του '90...   O Terence Edward Hall γεννήθηκε σαν σήμερα το 1959 στο Coventry και, όταν ήταν μόλις 15 ετών, εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, από χτίστης μέχρι κομμωτής. Στα μέσα των 70's έπαιζε σε ένα punk rock συγκρότημα, τους Squad, έχοντας συνθέσει και το μοναδικό τους single, που είχε τίτλο 'Red Alert'. To 1978 έγινε μέλος των Specials, ξεκινόντας έτσι, μια πολύ σπουδαία πορεία στο χώρο της μουσικής...
   Με τους Specials γνώρισε γρήγορα την επιτυχία, αφού το τραγούδι τους 'Gangsters' (βασισμένο στη σύνθεση 'Al Capone' του Prince Buster) έγινε το 1979 μεγάλη επιτυχία στο UK No.6. H μουσική του συγκροτήματος ήταν εμπνευσμένη από την rocksteady και ska παράδοση της Jamaica, αλλά πατούσε πάνω σε rock βάσεις. Μαζί τους ηχογράφησε δύο δίσκους και μερικά πολύ επιτυχημένα singles, όπως τα 'Α Μessage To You, Rudy' (UK No.10 hit single), 'Too Much Too Young' (UK No.1 hit single για δύο εβδομάδες), 'Rat Race' (UK No.5 hit single), 'Stereotype' (UK No.6 hit single), 'Do Nothing' (UK No.4 hit single) και το υπέροχο 'Ghost Town' (UK No.1 hit single για τρεις εβδομάδες). Παρόλα αυτά όμως, λόγω κάποιων σοβαρών εντάσεων στο συγκρότημα, ο Hall, μαζί με τους Neville Staple και Lynval Golding, αποχώρησε από το σχήμα και δημιούργησε μαζί τους τους Fun Boy Three.
   To 1981, το πρώτο τους single, 'Τhe Lunatics (Have Taken Over The Asylum)' μπήκε στο αγγλικό top-20 και την επόμενη χρονιά, η διασκευή τους στο 'It Ain't What You Do (It's The Way That You Do It) έφτασε στο UK No.4 και έκανε γνωστές τις Bananarama, οι οποίες συνεργάστηκαν με τους Fun Boy Three για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Oι τρεις Fun Boy Three, ανταπέδωσαν τη συνεργασία με τα κορίτσια, συμμετέχοντας στην επιτυχία των Bananarama, 'Really Saying Something' (UK No.5 hit single). Aκολούθησαν κι άλλες επιτυχίες στο αγγλικό top-20 μέσα στο 1982, με το 'The Telephone Always Rings' και τη διασκευή στο 'Summertime' του Gershwin. To 1983, ήρθε ακόμη μια καλή στιγμή με το τραγούδι 'The Tunnel Of Love' (UK No.10 hit single) αλλά και το επόμενο single, που είχε τίτλο 'Our Lips Are Sealed' και ήταν σύνθεση του Hall με την Jane Wiedlin των Go Go's. H εκτέλεση των Fun Boy Three έγινε επιτυχία στην Αγγλία (UK No.7 hit single) ενώ αυτή των Go Go's μπήκε στο top-20 του Billboard και υπήρχε στον υπερ-επιτυχημένο δίσκο τους 'The Beauty And The Beat'. Kάπου εκεί έφτασε και το τέλος των Fun Boy Three...
   To 1984, o ανήσυχος Hall, έφτιαξε ένα νέο σχήμα, που ονομάστηκε The Colourfield. Mαζί του ήταν τα πρώην μέλη των Swinging Cats, Toby Lions και Carl Shale. Το 1985 κυκλοφόρησαν το πανέμορφο 'Virgins And Philistines', απ' όπου το τραγούδι 'Thinking Of You' έκανε επιτυχία στο UK No.12, ενώ το 'Castles In The Air', αν και ακούστηκε πολύ στο ράδιο, ήταν αρκετά μελαγχολικό για να γίνει κι αυτό hit single. Την εποχή εκείνη, οι Colourfield διασκεύασαν με πολύ όμορφο τρόπο και το 'Can't Get Enough Of You Baby' των ? & Τhe Mysterians. To 1986, προστέθηκε στο συγκρότημα ο Gary Dwyer (Teardrop Explodes) και συνεργάστηκαν με τον παραγωγό (και συνθέτη) Ian Broudie για ένα mini LP που βγήκε μόνο στην αμερικανική αγορά. Το 1987, με διαφορετική σύνθεση, οι Colourfield, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους ('Deception') που δεν προχώρησε εμπορικά. Στη δεύτερη πλευρά του single 'She', στο τραγούδι 'Μοnkey In Winter' συμμετέχει η, άγνωστη τότε. Sinead O' Connor!
   Κι ενώ τα 80's έφταναν προς το τέλος τους, ο Terry Hall, διαλύει τους Colourfield και μαζί με την ηθοποιό Blair Booth και την παντελώς άγνωστη Αnouchka Groce, θα ηχογραφήσει το δίσκο 'Ultra Modern Nursery Rhymes' (1990) που θα βγει στην αγορά κάτω από το όνομα Terry, Blair & Anouchka. Το πείραμα δεν θα είναι επιτυχημένο και, όπως ήταν φυσικό, δεν θα επαναλαμβανότανε στο μέλλον.
   Το 1992, ο Hall θα συνεργαστεί με τον Dave Stewart των Eurythmics και σαν Vegas θα δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με ηλεκτρονική pop μουσική. Η εταιρία που το κυκλοφόρησε θα το προωθήσει πολύ, αλλά αυτή η προώθηση δεν θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Το single 'Possessed' θα φτάσει μετά βίας στο Νο.32 του UK chart. Από κει και πέρα, ο Hall θα πάρει την απόφαση να ηχογραφήσει δίσκους σαν solo act.
   To 1994 θα μας χαρίσει το πολύ όμορφο 'Home' σε παραγωγή Ian Broudie. To τραγούδι 'Forever J', θα είναι ένα από τα καλυτερα pop των 90's, θα κερδίσει το airplay των ραδιοφώνων, αλλά δεν θα ανέβει στα chart, απογοητεύοντας τον συνθέτη, που βλέπει την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα, παρά τις καλές του προσπάθειες. Το 1995, θα συνεργαστεί με τον Damon Albarn των Blur, στο ΕΡ 'Rainbows' και το 1997 θα έρθει και ο δεύτερος (πολύ καλός επίσης) solo δίσκος του, με τίτλο 'Laugh?'. Στο ενδιάμεσο, ο Hall, θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία στο project του Tricky, Nearly God, όπου κάνει τα φωνητικά στο τραγούδι 'Poems', ενώ θα βοηθήσει τον Ian Βroudie σε συνθέσεις του δίσκου 'Dizzy Heights' των Lightning Seeds.
   Το 2001 θα τον ακούσουμε σε ένα τραγούδι των Junkie XL αλλά και στο soundtrack της ταινίας 'Bad Company', όπου θα τραγουδήσει μαζί με τους Gorillaz και τους D12. Mε τους Gorillaz θα επανεμφανιστεί και την επόμενη χρονιά σε ένα remix του τραγουδιού τους 'Μ1 Α1'. Το 2003 θα έρθει και ένας ακόμη προσωπικός δίσκος, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Mushtaq των Fun-Da-Mental. O τίτλος του είναι 'The Hour Of Two Lights' και είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, πολυσυλλεκτικό άλμπουμ. Το 2007 θα είναι ο τραγουδιστής σε αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου 'Speakers And Tweeters' των Dub Pistols. Εκείνη τη χρονιά θα εμφανιστεί και στο Glastonbury Festival μαζί με την Lily Allen ενώ το 2008 θα συμμετέχει στο reunion των θρυλικών Specials...Terry Hall's best moments:
1. Terry Hall - 'Forever J'
2. The Colourfield - 'Castles In The Air'
3. The Specials - 'Ghost Town'
4. Vegas - 'Possessed'
5. Fun Boy Three - 'The Lunatics (Have Taken Over The Asylum)'
6. Terry Hall - 'Ballad Of A Landlord'
7. The Colourfield - 'Thinking Of You'
8. The Specials - 'Gangsters'
9. Fun Boy Three - 'Our Lips Are Sealed'
10. The Lightning Seeds - 'Sense'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου