Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

THE DECLINE OF WESTERN CIVILIZATION

   Την Παρασκευή δεν έγινε εκπομπή, αλλά ούτε έγραψα κάποιο άρθρο στο blog, λόγω μιας υποχρέωσης που προέκυψε ξαφνικά και δεν μου άφησε χρόνο, ούτε για να ενημερώσω ότι δεν θα γίνει η εκπομπή. Σήμερα, όμως, θα τα πούμε κανονικά στον Up 'n' Loud (16.00-17.00) με μια εκπομπή αφιερωμένη σε μια cult underground rock ταινία της Penelope Spheeris από το 1981...   H πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 2 Απριλίου 1981 στο Los Angeles, California. Επρόκειτο για ένα ντοκυμαντέρ γυρισμένο την περίοδο 1979-1980 από την Penelope Spheeris (η οποία το 1992 θα έκανε μια μεγάλη επιτυχία με το film 'Wayne's World') και είχε να κάνει με την punk rock σκηνή του Los Angeles.
   Στην ταινία προβάλλονται αποσπάσματα από ζωντανές εμφανίσεις των X, The Germs, Black Flag, Circle Jerks, Fear, Alice Bag Band, Catholic Discipline. Υπάρχουν, επίσης, στιγμιότυπα από τα παρασκήνια και πολλές σκηνές γυρισμένες στους δρόμους του L.A. που συνήθως βρισκόταν οι θιασώτες του punk rock της εποχής. Πέρα από αυτά, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι συνεντεύξεις με κάποια από τα μέλη των συγκροτημάτων και ιδιαίτερα του Claude Bessy (μέλος των Catholic Discipline και εκδότης του περιοδικού Slash). Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το new wave δεν υφίσταται...
   'I have excellent news for the world. There is no such thing as new wave. It does not exist. It's a figment of some lame cunt's imagination. There was never any such thing as new wave. It was the polite thing to say when you were trying to explain you were not into the boring old rock 'n' roll. But you didn't dare to say punk, because you were afraid to get kicked out of the fucking party, and they wouldn't give you coke anymore. There's new music, there's new underground sound, there's noise, there's punk, there's power-pop, there's ska, there's rockabilly. But new wave doesn't mean shit'
   To promotional poster της ταινίας (αλλά και το εξώφυλλο του soundtrack) παρουσιάζει τον τραγουδιστή των Germs, Darby Crash, με τα μάτια κλειστά ενώ βρίσκεται ξαπλωμένος πάνω στη σκηνή. Ο Crash πέθανε από υπερβολική δόση το Δεκέμβρη του 1980. Οι παραγωγοί αποφάσισαν να κρατήσουν το poster όπως το είχαν σχεδιάσει, δηλαδή με τον Crash σε πρώτο φόντο.
   To film της Spheeris έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διάδοση μιας νέας (για την εποχή) υποκουλτούρας, αυτή του punk rock, η οποία, σκόπιμα ή όχι, είχε αγνοηθεί συστηματικά από τον αμερικανικό μουσικό τύπο. Το 'Decline Of Western Civilization' προκάλεσε αίσθηση και θορύβησε αρκετούς συντηρητικούς αμερικανούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο τότε αρχηγός της αστυνομίας του Los Angeles, ζήτησε να μην προβληθεί ξανά η ταινία στην πόλη!
   Μερικά χρόνια αργότερα, το 1988, βγήκε το δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ με υπότιτλο 'The Metal Years' και ακολούθησε, το 1998, το 'Decline Of Western Civilization III'. Το πρώτο της σειράς, όμως, ήταν σίγουρα το πιο ενδιαφέρον και το πιό σημαντικό...The Decline Of Western Civilization OST tracklist:
1. Black Flag - 'White Minority'
2. Black Flag - 'Depression'
3. Black Flag - 'Revenge'
4. Germs - 'Manimal'
5. Catholic Discipline - 'Underground Babylon'
6. X - 'Beoynd And Back'
7. X - 'Johnny Hit And Run Paulene'
8. X - 'We're Desperate'
9. Circle Jerks - 'Red Tape'
10. Circle Jerks - 'Back Against The Wall'
11. Circle Jerks - 'I Just Want Some Skank'
12. Circle Jerks - 'Beverly Hills'
13. Alice Bag Band - 'Glutonny'
14. Fear - 'I Don't Care About You'
15. Fear - 'I Love Livin' In The City'
16. Fear - 'Fear Anthem'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου