Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

TELEPHONE THING

   Η σημερινή, θα είναι μια πολύ διαφορετική εκπομπή, όσον αφορά το θέμα που θα μας απασχολήσει. Κι αυτό γιατί, δεν πρόκειται για τα γενέθλια κάποιου καλλιτέχνη, ούτε για κάποια επέτειο. Σήμερα, λοιπόν, από τις 16.00 έως τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα ακούσουμε τραγούδια που σαν θέμα τους έχουν... το τηλέφωνο! Ήταν 7 Μαρτίου του 1876 όταν ο Alexander Graham Bell κατοχύρωσε την πατέντα για μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις που έγιναν ποτέ...



   O Bell γεννήθηκε το 1847 στο Εδιμβούργο και απεβίωσε το 1922. Ήταν επιστήμονας και μηχανικός και το γεγονός ότι η μητέρα του, αλλά και η σύζυγός του, είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής, τον οδήγησε σε μια έρευνα ζωής που επικεντρώθηκε στην ακοή και την ομιλία. Η πολύχρονες έρευνές του με αντικείμενα ήχου και ακοής τον οδήγησαν στο να ανακαλύψει το τηλέφωνο το 1876 και να γίνει έτσι, μια από τις επιδραστικότερες μορφές στην ιστορία της ανθρωπότητας.
   Το τηλέφωνο, με το πέρασμα των χρόνων, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του μοντέρνου ανθρώπου και βοήθησε τα μέγιστα στο να γίνεται με μια απλή κλήση η επικοινωνία ατόμων που δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με κάποιον άλλο, τόσο γρήγορο, τρόπο. Η εξέλιξη της τηλεφωνικής συσκευής ήταν επίσης πολύ εντυπωσιακή στα επόμενα 130 χρόνια, φτάνοντας σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε το τηλέφωνο μαζί μας όπου κι αν βρισκόμαστε!
   Μια τέτοια ανακάλυψη, που έγινε καθημερινότητα, δεν θα μπορούσε να λείπει από τους στίχους κάποιων τραγουδιών. Πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τραγούδια που έχουν σαν θέμα τους τη συγκεκριμένη συσκευή, μια που, πολλές φορές κάποια πολύ σημαντικά (ή και ασήμαντα) γεγονότα της ζωής, περνούν μέσα από τις γραμμές του τηλεφώνου. Μεγάλες επιτυχίες με τέτοια τραγούδια γνώρισαν οι Blondie ('Call Me' και 'Hanging On The Telephone'), η Sheena Easton ('Telephone (Long Distance Love Affair'), οι Curiosity Killed The Cat ('Name And Number'), οι De La Soul ('Ring Ring Ring' που σαμπλάρει το τραγούδι των Curiosity!), η Lady Gaga με την Beyonce ('Telephone'), οι Electric Light Orchestra ('Telephone Line'), οι New Edition ('Mr.Telephone Man'), o Tommy Tutone (8675309/Jenny), o Phil Collins ('Don't Lose My Number'), οι Steely Dan ('Rikki Don't Lose That Number'), oι Undertones ('You've Got My Number (Why Don't You Use It?)', οι Blue October ('Calling You') και αρκετοί ακόμη.
   Στη σημερινή εκπομπή θα ακούσουμε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την πολύ χρήσιμη συσκευή του Bell. Στο clip που ακολουθεί, οι Black Angels παίζουν 'σπασμένο τηλέφωνο'...



Best Telephone songs:
1. The Nerves - 'Hanging On The Telephone'
2. The Black Angels - 'Telephone'
3. The Fall - 'Telephone Thing'
4. Love - 'The Red Telephone'
5. The Jam - 'Girl On The Phone'
6. Blondie - 'Call Me'
7. The Pretenders - 'The Phone Call'
8. The Notwist - 'Pick Up The Phone'
9. Jade Warrior - 'Telephone Girl'
10. Fun Boy Three - 'The Telephone Always Rings'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου