Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

LIVERPOOL F.C. 1892

   Μια πολύ ξεχωριστή εκπομπή σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio με τραγούδια που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με μια από τις δημοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, την Liverpool F.C., που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1892, φυσικά στην πόλη του Liverpool στο Merseyside. Κι αν νομίζετε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να κάνει με τη rock μουσική, διαβάστε το μικρό άρθρο που ακολουθεί, ακούστε την εκπομπή και στη συνέχεια, αν θέλετε, μπορούμε να διαφωνήσουμε...



   H δημοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα Liverpool F.C. προέκυψε από μια διαφωνία μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της Everton F.C. και του John Houlding, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του γηπέδου Anfield, όπου μέχρι τότε χρησιμοποιούσε σαν έδρα η Everton. To 1892, λοιπόν, μετά από 8 χρόνια παρουσίας της Everton στο Anfield, η ομάδα μετακόμισε στο γειτονικό Goodison Park και ο Houlding ίδρυσε την Liverpool F.C. δίνοντας της το δικαίωμα να αγωνίζεται αυτή στο, θρυλικό πλέον, Anfield!
   Tην περίοδο 1893-94 η Liverpool F.C. αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Τερμάτισε πρώτη και κέρδισε την άνοδό της στην First Division, στην οποία αγωνίστηκε για τα επόμενα χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1901 και το 1906. Το 1914, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας (χάνοντας 1-0 από την Burnley F.C.), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια, κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα το 1922 και το 1923. Το 1950 έπαιξε ξανά στον τελικό του κυπέλλου, χάνοντας, αυτή τη φορά από την Arsenal, με σκορ 2-1. Ο επόμενος τελικός, το 1958, ήταν κι αυτός χαμένος, αφού η ομάδα ηττήθηκε από την Worcester City F.C. με 2-1.
   O ερχομός του Bill Shankly στην ηγεσία του τεχνικού team της Liverpool F.C. ήταν μια κίνηση που χάρισε στους οπαδούς της ομάδας πολύ μεγάλες στιγμές. Ανέβασε την ομάδα ξανά στην μεγάλη κατηγορία (είχε υποβιβαστεί το 1953-54) το 1962 και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1964. Την επόμενη χρονιά, η ομάδα κέρδισε πανάξια το πρώτο της κύπελλο Αγγλίας και το 1966 ήταν ξανά πρωταθλήτρια! Τη σαιζόν 1972-73 οι Reds (όπως τους αποκαλούν οι φίλοι τους) κατέκτησαν το League Cup και, για πρώτη φορά, το κύπελλο UEFA! To 1973-74 η Liverpool F.C. πρόσθεσε ακόμη ένα κυπελλο Αγγλίας στη συλλογή της. Στη συνέχεια, ο Shankly παραιτήθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο βοηθός του Βοb Paisley...
   Mε τον Paisley στο τιμόνι, οι Reds είχαν μόνο επιτυχίες στο υπόλοιπο των 70's αλλά και στα 80's. To 1976 επαναλαμβάνουν το διπλό θρίαμβο του League Cup και του UEFA Cup και, την επόμενη χρονιά κατακτούν εκ νέου το League Cup αλλά και το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης! Το 1978 προστίθεται ακόμη ένα πρωτάθλημα Ευρώπης και η επόμενη χρονιά βρίσκει τη Liverpool F.C. στην κορυφή του πρωταθλήματος της Αγγλίας. Στα εννέα χρόνια που η ομάδα είχε σαν προπονητή τον Paisley (μέχρι το 1983), κέρδισε συνολικά 21 τίτλους!
   Συνέχισε με τον Joe Fagan, o οποίος, στην πρώτη του χρονιά, οδήγησε τους 'κόκκινους' στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του League Cup και του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης! Το 1985, η ξέφρενη πορεία της ομάδας στην Ευρώπη, διεκόπη την αποφράδα μέρα του τελικού στο Heysel. Λόγω των επεισοδίων (που στοίχισαν τη ζωή 39 ανθρώπων) η Liverpool F.C. αποκλείστηκε για 6 χρόνια από τις Ευρωπαικές διοργανώσεις (όλες οι Αγγλικές ομάδες, επίσης αποκλείστηκαν, για 5 χρόνια).
   Με παίκτη-προπονητή τον Kenny Dalglish, οι 'κόκκινοι' συνέχισαν το δρόμο των επιτυχιών στο νησί, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα κι ένα League Cup. To 1989 όμως, ακόμη μια τραγωδία, χτύπησε τους οπαδούς της ομάδας. Η κατάρρευση μιας κερκίδας του Hillsborough Stadium, στον ημιτελικό κυπέλλου κόντρα στην Nottingham Forrest, κόστισε 96 ζωές. Εκείνη τη χρονιά, η ομάδα θα χάσει το πρωτάθλημα με διαφορά τερμάτων, από την Arsenal, με την οποία είχαν ισοβαθμήσει...
   Με προπονήτη, πλέον, τον Graeme Souness, η LFC θα κατακτήσει το κύπελλο το 1992 και, με τον Roy Evans, θα προσθέσει ένα ακόμη League Cup στη συλλογή της, το 1995. Για πρώτη φορά με Γάλλο προπονητή, η ομάδα του λιμανιού θα επανέλθει στις επιτυχίες το 2001, κατακτώντας μαζί το κύπελλο, το League Cup και το κύπελλο UEFA! To 2005, έχοντας στο τιμόνι τον Rafael Benitez, θα βρεθεί ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, αφού κερδίζει (σε έναν αξέχαστο τελικό) την Milan F.C. στα πέναλτυ στον τελικό του Champions League. To 2006 προστίθεται ένα ακόμη κύπελλο Αγγλίας. Φέτος, κατέκτησε το League Cup νικώντας την Cardiff F.C. στον τελικό του Wembley. Προπονητής της LFC είναι, και πάλι, ο θρύλος, Kenny Dalglish!
   H Liverpool F.C. έχει περισσότερα από 200 fan clubs σε πάνω από 30 χώρες του πλανήτη. Η σύνθεση των Rodgers και Hart 'You'll Never Walk Alone', που έκαναν μεγάλη επιτυχία οι Gerry & The Pacemakers στη δεκαετία του '60, είναι το 'επίσημο' τραγούδι της ομάδας, με τον τίτλο του να εμφανίζεται ακόμη και πάνω από τον θυρεό των Reds! Λόγω της μεγάλης παράδοσης που είχει η πόλη του Liverpool στην pop μουσική, είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που κατά καιρούς έχουν γράψει τραγούδια για την ομάδα (Pink Floyd, The Mighty Wah! κ.α.) και, επίσης πολλοί, αυτοί που έχουν δηλώσει φανατικοί οπαδοί της (Echo & The Bunnymen, The Beatles, Chris De Burgh, Cast, Elvis Costello, The Farm, Bluetones, Orchestral Manoeuvres In The Dark, Starsailor, Lightning Seeds, Ηole, Pale Fountains, Ladytron κ.α.). Εξάλλου, κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό δίσκοι και CD που έχουν να κάνουν με τραγούδια της Liverpool F.C. και για την Liverpool F.C., αρκετοί από τους οποίους μάλιστα, έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τις πολύ υψηλές θέσεις του UK chart, δείχνοτας πόσο συνδεδεμένη είναι η ιστορία αυτής της ομάδας με την pop και rock μουσική!

When you walk through a storm, hold your head up high and don't be afraid of the dark.
At the end of a storm, there's a golden sky and a sweet silver song of a lark.
Walk on through the wind, walk on through the rain, though your dreams be tossed and blown....
Walk On! Walk On! With hope in your heart and you'll never walk alone....



Liverpool F.C.'s best moments in music:
1. Gerry & The Pacemakers - 'You'll Never Walk Alone'
2. The Mighty Wah! - 'Come Back (The Story Of The Reds)'
3. Liverpool Collective feat. The Kop Choir - 'Fields Of Anfield Road'
4. Pink Floyd - 'Fearless'
5. Liverpool F.C. - 'Anfield Rap (The Red Machine In Full Effect)'
6. Shack - 'Streets Of Kenny'
7. Liverpool F.C. & The Boot Room Boys - 'Pass 'n' Move'
8. The Farm feat. Pete Wylie - 'The Groovy Train'
9. Gerry & The Pacemakers - 'Ferry Cross The Mersey'
10. Liverpool F.C. 1986 - 'Sitting On Top Of The World'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου