Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

TUXEDOMOON: DESIRE

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) ακούσαμε τραγούδια από νέες κυκλοφορίες (Bruce Springsteen, School Of Seven Bells, The Men) αλλά φυσικά και παλαιότερες ηχογραφήσεις από Talking Heads, Stiff Little Fingers, Plasmatics και εκτενή αποσπάσματα από το υπέροχο άλμπουμ 'Desire' των Tuxedomoon, που κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1981...



   Οι Tuxedomoon δημιουργήθηκαν στο San Francisco της California to 1977, από τους πολυοργανίστες Blaine Reininger και Steven Brown. Στη συνέχεια, προστέθηκαν στο σχήμα, ο τραγουδιστής Winston Tong και ο κινηματογραφιστής και performance artist Bruce Geduldig. Μετά από μερικές αλλαγές στο line-up, το 1979 ενώθηκε μαζί τους και ο μπασίστας Peter Principle.
   To 1980, με αυτή τη σύνθεση, το συγκρότημα ταξίδεψε στην Αγγλία για την ηχογράφηση του δεύτερου μεγάλου δίσκου του. Στην καρέκλα του παραγωγού ήταν ο Gareth Jones και το τελικό αποτέλεσμα, σίγουρα δικαίωσε το group για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Ο τίτλος του εξαιρετικού αυτού άλμπουμ ήταν 'Desire' και κυκλοφόρησε σαν σήμερα, το 1981, από την Ralph Records.
   Η συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρία, ήταν ένα label που δημιούργησαν οι Residents το 1972, μόλις δηλαδή συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο να βρουν εταιρία που θα μπορούσε να 'στεγάσει' τις avant garde καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Σ' αυτή την εταιρία κυκλοφόρησαν τους δίσκους τους ονόματα όπως Art Bears, Fred Frith, Nash The Slash, Snakefinger, Voice Farm, Yello.
   Το 'Desire' ήταν μια αποκάλυψη για όποιον το άκουσε εκείνη την εποχή. Ένας δίσκος πολύ διαφορετικός από οτιδήποτε είχε ακουστεί μέχρι τότε, από τα συγκροτήματα του αμερικανικού post punk. Το 'Half Mute', το πρώτο άλμπουμ των Tuxedomoon, που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είχε 'προετοιμάσει' το έδαφος για το μεγαλείο της μουσικής που μας χάρισε το 'Desire'. Για μένα τουλάχιστον, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ένας από τους δέκα καλύτερους της δεκαετίας του '80. Ένα αριστούργημα, ένα μουσικό διαμάντι, ένα μνημείο για την εποχή του.



Τuxedomoon's 'Desire' tracklist:
1. 'East'
2. 'Jinx'
3. '...'
4. 'Music #1'
5. 'Victims Of The Dance'
6. 'Incubus (Blue Suit)'
7. 'Desire'
8. 'Again'
9. 'In The Name Of Talent (Italian Western Two)'
10. 'Holiday For Plywood (Holiday For Strings)'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου