Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

JOHN McGEOCH 1955-2004

   Καλή εβδομάδα σε όλους! Στη σημερινή εκπομπή θα θυμηθούμε έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες της εποχής του new wave μέσω της δουλειάς που έκανε στους Magazine, Siouxsie & The Banshees, Public Image Ltd, Generation X, Visage, Ken Lockie, The Armoury Show...



   H καταγωγή του John Alexander McGeoch ήταν από τη Σκωτία. Γεννήθηκε εκεί, το 1955, στη μικρή πόλη Greenock και όταν έγινε 12 ετών ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, ακούγοντας και μαθαίνοντας τραγούδια του Hendrix και των Cream. To 1975 μπήκε στο Manchester Polytechnic, παίρνοντας πτυχίο στις τέχνες και τη φωτογραφία. Παράλληλα, ανέπτυξε και το ταλέντο που είχε στο σχέδιο και τη ζωγραφική.
   Το 1977 γνώρισε μέσω ενός φίλου τον Howard Devoto, o oποίος μόλις είχε αποχωρήσει από τους Buzzcocks και ήταν σε αναζήτηση συνεργατών για να φτιάξει ένα καινούργιο συγκρότημα. Οι δύο τους, έγιναν ο πρώτος πυρήνας των Magazine, που εξελίχθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του new wave. O McGeoch, έπαιξε στους τρεις πρώτους δίσκους του συγκροτήματος ('Real Life' το 1978, 'Secondhand Daylight' το 1979 και 'The Correct Use Of Soap' το 1980), με την κιθαριστική δουλειά του να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται από (σχεδόν όλους) τους μουσικοκριτικούς αλλά και τους θιασώτες του 'νέου κύματος'.
   Παράλληλα με τη θητεία του στους Magazine, o McGeoch ηχογράφησε (μαζί με τους Barry Adamson και Dave Formula που ήταν επίσης στους Magazine) με τους Visage στον πρώτο, ομώνυμο, δίσκο τους. Συμμετείχε στη σύνθεση του single 'Tar' και ήταν μέλος τους όταν γνώρισαν την πανευρωπαική επιτυχία 'Fade To Grey'. Την ίδια εποχή, έπαιξε κιθάρα σε μερικά από τα τραγούδια του δίσκου 'Kiss Me Deadly' των Generation X, ενώ βοήθησε και τους Skids σε μερικές ηχογραφήσεις που έκαναν για την εκπομπή του John Peel στο BBC.
   To 1980 έγινε μέλος των Siouxsie & The Banshees, αφήνοντας το στίγμα του και σε ένα ακόμη από τα καλύτερα group της εποχής εκείνης. Με τους Banshees συνεργάστηκε για τους πολύ καλούς δίσκους 'Kaleidoscope' (1980), 'Ju Ju' (1981), 'A Kiss In The Dreamhouse' (1982) ενώ παίζει κιθάρα και στα singles 'Israel' και 'Fireworks'. Δυστυχώς γι' αυτόν, όμως, δεν άντεξε την πίεση των συνεχόμενων ηχογραφήσεων και των πολλών συναυλιών και κατέρρευσε, εξαιτίας ενός νευρικού κλονισμού, σε μια συναυλία του συγκροτήματος στην Ισπανία. Πριν αποχωρήσει από τους Banshees, βοήθησε τον Ken Lockie των Cowboys International, παίζοντας κιθάρα στο άλμπουμ του 'The Impossible' του 1981.
   Το 1983, ο σπουδαίος αυτός κιθαρίστας, δημιούργησε με τη βοήθεια των Richard Jobson, Russell Webb (και οι δύο πρώην Skids), John Doyle (πρώην Magazine), το σχήμα The Armoury Show. To 1985 κυκλοφόρησαν το καλό, αλλά αποτυχημένο εμπορικά, άλμπουμ 'Waiting For The Floods'. To 1984 απέρριψε την πρόταση του John Lydon να γίνει μέλος των Public Image Ltd, αλλά μετά την αποτυχία των Armoury Show, το ξανασκέφτηκε και, τελικά, έγινε μέλος των PIL το 1986. Mε αυτούς κυκλοφόρησε τους δίσκους 'Happy?' (1987), '9' (1989) και 'That What Is Not' (1992). Έμεινε στο συγκρότημα μέχρι και τη διάλυσή τους, ενώ από εκείνη τη στιγμή και μετά, τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά γι' αυτόν...
   Προσπάθησε να φτιάξει συγκρότημα με τον Glenn Gregory (Heaven 17) χωρίς επιτυχία και, τελικά, έφτιαξε τους Pacific, μαζί με τους John Keeble (Spandau Ballet) και Clive Farrington (When In Rome), oι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να ηχογραφήσουν κάτι. Πριν πεθάνει στον ύπνο του, στις 4 Μαρτίου 2004, έγραφε μουσική για την βρετανική τηλεόραση.
   Πολλοί σπουδαίοι κιθαρίστες, ανέφεραν τον McGeogh σαν μια από τις σημαντικότερες επιρροές τους. Ο Johnny Marr (The Smiths), o The Edge (U2) και ο John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) είναι μερικοί από αυτούς. Οι δουλειές του με τους Magazine και τους Siouxsie & The Banshees θεωρούνται new wave classics και όχι άδικα.
   Στο clip που ακολουθεί, θυμηθείτε τον McGeoch μαζί με τους Magazine στο 'The Light Pours Out Of Me'...



John McGeogh's best moments:
1. Siouxsie & The Banshees - 'Spellbound'
2. Magazine - 'Because You're Frightened'
3. Visage - 'Tar'
4. The Armoury Show - 'Castles In Spain'
5. Public Image Ltd - 'Dissapointed'
6. Generation X - 'Kiss Me Deadly'
7. Siouxsie & The Banshees - 'Monitor'
8. Magazine - 'The Light Pours Out Of Me'
9. Siouxsie & The Banshees - 'Cascade'
10.Ken Lockie - 'Dance House'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου