Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

HAPPY B-DAY ALEX KAPRANOS

   Επιστροφή στην κανονική ροή της εκπομπής σήμερα (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) με τραγούδια από ετερόκλητους καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Θα ακουστούν οι Snakefinger, John Foxx, Josef K, The Go-Betweens, Cuddly Toys, The Fleshtones, The Cravats, The Scars, Stiff Little Fingers, Tenpole Tudor, Abrasive Wheels, Trust αλλά και οι Pink Floyd, Atomic Rooster, Lee 'Scratch' Perry, Linkin Park και Franz Ferdinand...



   Ολόκληρο το όνομά του είναι Alexander Paul Kapranos Huntley και η καταγωγή του είναι από το Gloucestershire της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Εκεί γεννήθηκε, σαν σήμερα, το 1972 στο χωριό Almondsbury, από βρετανή μητέρα και Έλληνα πατέρα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Sunderland, ενώ τα καλοκαίρια έκανε διακοπές στην Ελλάδα, λόγω φυσικά της καταγωγής του πατέρα του. Το 1980, η οικογένειά του μετακόμισε στο Εdinburgh της Σκωτίας και, στη συνέχεια, το 1984, στην πόλη Glasgow, επίσης στη Σκωτία. Έκανε σπουδές στο πανεπιστήμιο, αλλά εργάστηκε περιστασιακά σαν μπάρμαν, μάγειρας, οδηγός, συγκολλητής κ.α. μέχρι τη στιγμή που ασχολήθηκε με την ροκ μουσική.
   Στη δεκαετία του '90 έκανε αισθητή την παρουσία του στη μουσική σκηνή της Γλασκώβης, παίζοντας με groups όπως οι Αmphetameanies, οι Quinn, oι Yummy Fur και οι Blisters, που στη συνέχεια έγιναν Karelia. Mε τους Karelia, o Kapranos ηχογράφησε το δίσκο 'Divorce At High Noon' το 1997, χωρίς να γνωρίσει εμπορική επιτυχία. Το συγκρότημα (που πήρε το όνομά του από τη γνωστή καπνοβιομηχανία) κυκλοφόρησε, επίσης, δύο EP ('A Smooth Taste Of The Karelia' και 'Club Beatroot Part 7') και δύο singles πριν διαλύσει το 1998.
   Το 2001, ο Kapranos δημιούργησε τους Franz Ferdinand και, το 2003, έφτασε στην επιτυχία, όταν το τραγούδι τους 'Take Me Out' έγινε UK No.3 hit single. Τον Φεβρουάριο του 2004 βγήκε στην αγορά και το πρώτο τους άλμπουμ, γνωρίζοντας επίσης μεγάλη επιτυχία στο νησί. Ο δίσκος απέφερε στο συγκρότημα ένα Mercury Prize και δύο Brit Awards. Tα τραγούδια 'The Dark Of The Matinee' και 'Michael' έγιναν κι αυτά επιτυχίες στο UK chart στις θέσεις Νο.8 και Νο.17 αντίστοιχα.
   Το 2005, το δεύτερο άλμπουμ των Franz Ferdinand, έγινε UK No.1 και πλατινένιος δίσκος στην Αγγλία, ενώ έκανε πολύ καλές πωλήσεις και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να γίνει χρυσός στην Αμερική, μπαίνοντας και στο top-10 του Billboard. Aπό αυτό το δίσκο, βγήκαν οι επιτυχίες 'Do You Want To' (UK No.4 hit single), 'Walk Away' (UK No.13 hit single), 'The Fallen' (UK No.14 hit single) και 'Eleanor Put Your Boots On' (UK No.30 hit single).
   Η τρίτη δισκογραφική κατάθεση του group, ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2009, και είχε τίτλο 'Tonight: Franz Ferdinand'. Ο δίσκος πήγε αρκετά καλά, από εμπορικής πλευράς, μπαίνοντας στο top-10 Αγγλίας και Αμερικής, ενώ έβγαλε και τις επιτυχίες 'Ulysses' (UK No.20 hit single) και 'No You Girls' (UK No.22 hit single). Από το 2010 και μέχρι σήμερα, το συγκρότημα εργάζεται πάνω στον τέταρτο δίσκο του, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2012.
   Έχοντας κάνει πωλήσεις που πλησιάζουν τα 4 εκατομμύρια δίσκους, ο Alex Kapranos και οι Franz Ferdinand, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα που προέκυψαν από τη μουσική σκηνή της Σκωτίας. Ο Kapranos, πρόσφατα, εργάστηκε και σαν παραγωγός στο δίσκο 'Men's Needs, Women's Needs, Whatever' των εξαιρετικών The Cribs. Έκανε, επίσης, την παραγωγή και στο single τους 'Don't You Wanna Be Relevant?' αλλά και ένα remix για το τραγούδι 'New In Town' του electro-pop σχήματος Little Boots.



Franz Ferdinand's best moments:
1. 'Walk Away'
2. 'Lucid Dreams'
3. 'Outsiders'
4. 'This Fire'
5. 'Auf Achse'
6. 'Darts Of Pleasure'
7. 'The Dark Of The Matinee'
8. 'Ulysses'
9. 'You're The Reason I'm Leaving'
10. 'No You Girls'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου