Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

NIKKI SUDDEN 1956-2006

   Εύχομαι να έχουμε όλοι μια καλή εβδομάδα και η άνοιξη να κάνει τη ζωή μας ομορφότερη. Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) τραγούδια από τους Diana Ross, Nena, N.W.A., Aerosmith αλλά και Material, British Electric Foundation, Visage, The Cure, Robyn Hitchcock, The Monks, The Carpettes, The Freshies, Discharge, T.S.O.L. και τον σπουδαίο Nikki Sudden...



   O Nikki Sudden είχε γεννηθεί τον Ιούλιο του 1956 στο Λονδίνο και το πραγματικό του όνομα ήταν Adrian Nicholas Godfrey. Mεγάλωσε ακούγοντας τη μουσική των T.Rex, Bob Dylan, The Faces αλλά ήταν, επίσης, μεγάλος θαυμαστής των Can και της kraut rock σκηνής των 70's.
   To 1972, μαζί με τον αδελφό του Epic Soundtracks (πραγματικό όνομα Κevin Paul Godfrey), είχαν δημιουργήσει το σχήμα Swell Maps, με το δισκογραφικό τους ντεμπούτο να κυκλοφορεί, αρκετά χρόνια αργότερα, το 1977. Ήταν το single 'Read About Seymour', το οποίο θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα της εποχής του punk rock. Ο πρώτος τους δίσκος ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1979 και είχε τίτλο 'A Trip To Marineville'. Tην επόμενη χρονιά, το συγκρότημα έβγαλε έναν ακόμη δίσκο ('Jane From Occupied Europe'), που όμως, ήταν και ο τελευταίος τους, αν εξαιρέσουμε τη συλλογή 'Whatever Happens Next...' που περιείχε μερικές από τις πρώτες ηχογραφήσεις τους.
   Μετά τη διάλυση των Swell Maps, ο Epic Soundtracks κυκλοφόρησε αρκετούς solo δίσκους και έπαιξε drums για τους Crime & The City Solution και τους These Immortal Souls, πριν πεθάνει το 1997. Ο Nikki Sudden, ξεκίνησε κι αυτός μια πολύ ενδιαφέρουσα solo καριέρα, με τον δίσκο 'Waiting On Egypt' το 1982. Συνέχισε με το πολύ καλό 'The Bible Belt' (1983) και κατόπιν ηχογράφησε με τον Dave Kusworth (Dogs D' Amour, The Bounty Hunters) κάτω από το όνομα Jacobites. Το 1984 και το 1985, το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο πολύ καλά άλμπουμς, το πρώτο με τίτλο το όνομά τους και το δεύτερο με τίτλο 'Robespierre's Velvet Basement'. Παράλληλα, συνέχισε να ασχολείται με την solo καριέρα του, κυκλοφορώντας πολύ καλούς δίσκους, που όμως, δεν έτυχαν εμπορικής επιτυχίας.
   Το 1986 έβγαλε στην αγορά το εξαιρετικό 'Texas' και την επόμενη χρονιά, ένα δίσκο σε συνεργασία με τον Rowland S. Howard (πρώην The Birthday Party). To 1988 ήταν μια από τις δημιουργικότερες χρονιές του, αφού κυκλοφόρησε τους δίσκους 'Dead Men Tell No Tales' και 'Crown Of Thorns', ενώ με τους Jacobites έβγαλε το 'Fortune Of Fame'. Στη δεκαετία του '90, συνεργάστηκε με τους R.E.M. για το δίσκο 'Τhe Jewel Thief' (1991) και ηχογράφησε με τους Jacobites το υπέροχο 'Howling Good Times' (1994). Oι Jacobites σταμάτησαν να γράφουν και να ηχογραφούν το 1998, μετά από μια σειρά 10 μεγάλων δίσκων. Ο Sudden, συνέχισε όμως, και το 1995 παρουσίασε ένα δίσκο με τους Chamberstrings (συμμετείχαν οι Band Of Outsiders, The Flaming Stars, Sonic Youth κ.α.), ενώ το 'Treasue Island' του 2004, ήταν ένα από τα καλύτερα της καριέρας του. Σ' αυτό το δίσκο έπαιζαν μαζί του οι Mick Taylor (The Rolling Stones), Antony Thistlethwaite (The Waterboys), Ian McLagan (The Small Faces) κ.α. Το 1998, είχε ηχογραφήσει μαζί με τον Phil Shoenfelt, όμως η συνεργασία αυτή έμεινε στο ράφι και δεν κυκλοφόρησε, παρά μόνο κάποια χρόνια μετά τον θάνατό του.
   Πέρα από τη δουλειά του σαν μουσικός, ο Sudden εργάστηκε σαν αρθρογράφος σε μερικά πολύ γνωστά μουσικά περιοδικά (Mojo, Spex κ.α.), ενώ ήταν και συνεργάτης σε μερικά πολύ καλά fanzines, όπως το Bucketful Of Brains. Έφυγε από τη ζωή πολύ ξαφνικά, σαν σήμερα, το 2006, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή μετά από μια συναυλία στη Νέα Υόρκη. Στο clip που ακολουθεί, ο Sudden τραγουδάει με μια ακουστική κιθάρα, λίγες ώρες πριν τον ξαφνικό του θάνατο...



Nikki Sudden's best moments:
1. Swell Maps - 'Read About Seymour'
2. Nikki Sudden - 'Jungle Town'
3. Nikki Sudden - 'I Belong To You'
4. Jacobites - 'Shame For The Angels'
5. Nikki Sudden - 'Back To The Start'
6. Nikki Sudden - 'So Many Girls'
7. Swell Maps - 'Let's Build A Car'
8. Nikki Sudden - 'Wedding Hotel'
9. Nikki Sudden - 'When I Cross The Line'
10. Jacobites - 'When The Rain Comes'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου